Vágólapra másolva!
Az egyik legsikeresebb és legkedveltebb magyar kosáredző, Rátgéber László 15 év után úgy döntött, elhagyja a Pécs nőikosárlabda-csapatát, és a Szpartak Moszkva trénere lesz. A magyar női válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó szakember az [origo]-nak írt ötvennegyedik blogbejegyzését Pécsről keltezte.

Aludtunk már néhányat a lettországi Európa-bajnokságra, sokan - joggal - úgy gondolják, lerágott csont már a liepajai szereplésünk, de mivel engem nem hagy nyugodni az eredmény, pontosabban az eredménytelenség, szeretném egyszer és mindenkorra magamban is lezárni ezt a furcsa Európa-bajnokságot.

Igen, csalódott vagyok, önmagamban is csalódtam, elsősorban azért, mert nem tudtam csodát tenni. Pedig lehet, hogy éppen a kijutás volt a csoda.

Sajnos, odakint, az Eb-n nem folytatódott a mágia. A lettek ellen túlságosan nyugodt, kulturált voltam - az volt a baj. A lengyelek ellen ugráltam, kiabáltam - ott meg az nem tetszett egyeseknek. A győzelmet nem kell megmagyarázni, a vereségeket meg nem lehet.

Azt is írták, hogy hiába a klubsikerek, a magyar válogatottal még eddig nem sikerült áttörést elérnem. Én nem így látom.

2001-ben hetedikek voltunk, 2003-ban tizedikek a vezetésemmel, aztán lemondtam. Utána két Európa-bajnokságot a tévén néztünk, majd 2008 elején visszatértem, és óriási bravúrral, a csodával határos módon kijuttattam a csapatot a 2009-es Eb-re. Mi ez, ha nem áttörés?!

A válogatott most ugyanott van, ahol otthagytam. Amikor 2008-ban újra átvettem, Bosznia-Hercegovinával és Nagy-Britanniával voltunk az ötödik kalapban, most meg a harmadikban vagyunk.

Tény és való, Liepajában nem sikerült a továbbjutás a legjobb tizenkettő közé. Az Eb-középdöntőt - mármint a selejtezőt - is nagyon gyengén kezdtük, a harmadik meccs után pedig már kiválóan játszottunk. Most is bennem van, hogy a liepajai nyitómeccs, a görögök elleni első félidő tett tönkre minket. Sajnos, Lettországban a harmadik meccs után nem jöhetett a negyedik. Persze a görögök végül ötödikek lettek, kijutottak a vb-re, tehát annyira nem kell szégyellnünk a tőlük elszenvedett vereséget. Ha a lengyelek ellen nem tíz ponttal kell nyerni, akkor az a győzelem meglett volna.

Ez a csapat ennél már csak erősebb lesz. Hogy velem vagy nélkülem - ezt majd az idő megmutatja. Most dolgozom a három meccs elemzésén. Videoklipeket készítek. Értek már hasonló kudarcok is, például az, hogy másodszor sem tudtam átugrani az Orfűi tavat..

Szóval: kudarc vagy nem kudarc? Ha te csodával határos módon jutsz ki az Eb-re, és ott kiesel, az szerintem nem kudarc. Igaz, hogy nem játszottunk jól, de egyik csapat sem játszott jól ezen az Európa-bajnokságon.

Mindegy, most már közeledik a klubszezon, most még nyaralok egyet a családdal Vodice mellett, az Adrián, aztán előbb-utóbb irány Moszkva, a második évad a Szpartakkal.

Ha egyáltalán elindulunk az orosz bajnokságban! Mert Sabtaj azt mondja, addig nem nevezünk, amíg a szövetség el nem tiltja azt a három bírót, akik a Jekatyerinburg elleni döntőnk harmadik meccsén fújták a sípot...

Azért a Jeka nem akármilyen csapat. Az Európa-bajnokság All-Star ötöséből hárman ott játszanak, illetve ősztől ott játszanak: Szvetlana Abroszimova, a francia Sandrine Gruda és a most szerződtetett Celine Dumerc. És Marija Sztyepanovának is a szuperötösben lett volna a helye szerintem.

Viszont a legjobb ötös ötödik tagja, a lett Anete Jekabsone hozzánk igazolt, és ez remek dolog. Úgy tűnik, Ilona Korsztyin is jön a CSZKA-ból, továbbá a dinamós center Marina Kuzina, aki szintén válogatott. Sue Bird csak januárban érkezik, az ő helyére, őszre kell szerződtetni egy európai irányítót, Lauren Jackson szerződésével is problémák vannak - majd csak kialakul a keret. Ha lesz Taurasi, akkor minden lesz... Augusztusban meg is látogatjuk az Egyesült Államokban. De most irány az Adria!

A Fishing on Orfű fesztivál nagyon jól sikerült, Kispál Andrást megtaláltam, ő jövőre is barátkozni szeretne a szörnnyel. A Kiscsillag végre teljes létszámban volt, tisztelegtünk Joe Strummer előtt, és mindenki jól érezte magát. Még az eső istennője is. Ezért két aranyos felvétellel szeretnék búcsúzni.

http://www.youtube.com/v/HUTdL_mVLag&hl=en&fs=1&

http://www.youtube.com/v/qxQpZudhyv0&hl=en&fs=1&