Vágólapra másolva!
A 33-as mezt viseli majd új csapatában Shaquille O'Neal, aki csütörtökön utolsó idényére az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban szereplő Phoenix Sunstól a Cleveland Cavaliers együtteséhez szerződött.

A 37 éves center bejelentette, hogy jövőre felhagy az élsporttal, és búcsúszezonjában a főiskolás idők emlékére 33-asban lép parkettre. Korábban az Orlandóban, a Miamiban és a Phoenixben 32-essel szerepelt, a Los Angeles Lakersben viszont - mivel a 32-est Magic Johnson, a 33-ast pedig Kareem Abdul-Jabbar miatt visszavonultatták - 34-esként gyártotta a pontokat.

Shaq-ért a legutóbbi alapszakaszgyőztes lovagok Ben Wallace-t és Sasha Pavlovicot, illetve az amatőr játékosbörzén (draft) egy második körös választási jogot, továbbá pénzt adtak a Phoenixnek.

A pályafutása során minden lehető címet és elismerést begyűjtött (négyszeres bajnok, világbajnok, olimpiai bajnok, 15-szörös All Star-válogatott, alapszakasz legértékesebbje, három döntő legértékesebbje) O'Neal legutóbbi idényében 75-ször lépett pályára, s meccsenként átlagban 30 percet játszott, csaknem 18 pontot (17,8) dobott és több mint nyolc lepattanót (8,4) szedett le. Azaz még mindig nagy segítséget jelenthetne LeBron Jamesnek, a Cavs szupersztárjának, aki hiába remekelt a rájátszásban, alakulata a főcsoportdöntőben kikapott az Orlando Magictől.