Vágólapra másolva!
Hivatalosan június 30-ig kell benyújtani a nevezéseket a 2009-2010-es kézilabda-bajnokságra, azaz a postai beérkezések miatt az élvonalbeli csapatok névsora legkorábban a hétvégén válik ismertté. Meglepetések biztosan akadnak mind a férfi, mind a női ligában: utóbbiban például biztosan indul az újonnan alakult Hunnia.

Évek óta problémát okoz az élvonalbeli kézilabda-bajnokság feltöltése: a másodosztály feljutói ugyanis nem mindig vállalták a szereplést, a kiesők viszont boldogan maradtak bent ily módon. A nőknél idén kicsit fordul a kocka. A Vasas és Pécs kiesését követően az NB I/B Nyugati csoportjának második helyezettje, a Veszprém Beton vállalta az indulást (a bajnok Győr II. csapata nem léphet feljebb a kiírás értelmében), a pénzügyi problémák miatt visszalépő Nyíradony helyére pedig várhatóan a Nyugati csoport 4. helyezettje, a Siófok lép.

Az Újbuda TC néven Keleten bajnoki címet szerző csapat viszont nem lesz NB I-es, oda már a Hunnia nyújtja be nevezését.

Vladár László, az Újbuda TC ügyvezetője az [origo] érdeklődésére elmondta, az indulási jogot birtokló Goldbergerrel kenyértörésre került sor. Információnk szerint az Újbuda minden bizonnyal az NB I/B-ben folytatja, az NB II Déli csoportját megnyerő Bugyi SE ugyanis átadja jogát, a kiscsapat pedig a harmadosztályban marad.

Tömör Zsolt beszédesebb volt. Az Újbuda TC korábbi szakosztályvezetője elmondta, biztosan neveznek az élvonalra.

"Talán már nem titok, Hunnia néven alakul újjá a kézilabdacsapat, ehhez jogilag megfelelő módon kft-t alakítottunk, hiszen a magyar szövetség szabályzata megköveteli, hogy a játékosokkal profi szerződést kössünk, azaz a csapatot gazdasági formában kell működtetnünk" - nyilatkozta a kft. egyik vezetője.

Tömör elmondta, a csapattal az előző szezon elején kötött névhasználati szerződést Újbuda, ez június 30-án lejárt, s a felek kölcsönös megegyezéssel nem hosszabbították meg. "Sárdobálásba nem szeretnék belemenni, úgy érzem, sokszor támadtak bennünket, ezért két hete úgy döntöttünk, új klubot alakítunk. A csapat magja megvan, edzőnk lesz" - mondta Tömör, aki egyelőre nem kívánta elárulni, melyik csarnokban fogadják majd a csapatokat.

Kérdésünre annyit elismert, hogy a legutóbbi otthon, a Sportmax mellett a Ferencváros népligeti csarnokán át az Elektromos-pályáig több lehetőség is szóba került.

Az új játékosok érkezéséről egyelőre szintén nem beszélt, információnk szerint azonban a csapathoz kerülhet a Vasas átlövője, Olga Kupricsenkova, az angyalföldi szélső, Kolos Dorottya és Drávai Gyöngyi (Mihalovce) is.

A Magyar Kézilabda Szövetség versenyigazgatója, Katona Sándor érdeklődésünkre azt mondta, mivel a hivatalos papíroknak csupán 40 százaléka érkezett be, hétvége előtt nem tud semmit sem mondani a nevezésekkel kapcsolatban.

Óbudáról Újbudára

A klub honlapja szerint az újbudai kézilabdacsapat az 1927-ben alakult patinás múltra visszatekintő Óbudai Goldberger SE jogutódja.

"2006 nyarán új vezetőség került a csapat élére. A vezetés és a csapat közös munkájának eredményeként sikerült 2007-ben megnyerni a másodosztályú kézilabda bajnokságot és 30 év után visszakerültünk a legmagasabban jegyzett bajnokságba, az NB1-be. Az egyesületnek otthont adó III. kerület vezetése sajnos nem mérte fel annak a jelentőségét, hogy a csapat első osztályban való indulása, milyen nagymértékben segítheti elő a kerületi gyermekek szabadidő- és versenysportra való nevelését, így, ez nagyon megnehezítette az együttműködést. E mellett sajnos az NB I-ben maradás sem sikerült, így a kerülettel való szakítás elkerülhetetlenné vált."

2007 novemberében hét szakosztállyal alakult meg az Újbuda Sportegyesület, amelyben kajak-kenu, tömegsport és curling mellett a Vác-Újbuda focicsapat, az Újbuda-Goldberger NB I-es nőikézilabda-csapat, az Újbuda-MAFC kosárlabdaegyüttes, illetve a Temesvári Andrea Teniszakadémia kapott helyet.