Vágólapra másolva!
Lemondott a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Imre Vilmos, mert összeegyeztethetetlennek tartja feladatkörét a Dunaferr férficsapatának vezetőedzői tisztével. A szakember egyben jelezte, hogy visszautasíthatatlan szerződéshosszabbítási ajánlatot kapott klubjától.

Imre Vilmost a tavalyi pekingi olimpia után nevezték ki, majd a decemberi macedóniai Európa-bajnokságon nyolcadik lett megfiatalított együttesével. Év elején viszont a nehéz anyagi helyzetbe került Dunaferr női csapatától távoznia kellett, mivel lehetetlenné vált ott az érdemi munka, és ideiglenesen elvállalta Dunaferr férfi együttesének vezetőedzői posztját. Ugyanakkor jelezte, hosszú távon nem tudja összeegyeztetni a női kapitányi és a férfi vezetőedzői munkát a versenynaptári átfedések miatt. A tréner csütörtökön Sinka László MKSZ-elnökkel Százhalombattán találkozott, ahol abban állapodtak meg, hogy Imre nem folytatja tovább a kapitányi munkát, és marad a Dunaferr férfi csapatánál.

A magyar szövetség szeretné még júliusban kinevezni az új kapitányt, mivel a decemberi világbajnokságra készülő válogatott már szeptemberben, a dániai Világkupán pályára lép, augusztusban pedig egyhetes összetartáson vesz részt. A szövetség elnöksége legközelebbi, július 22-i ülésén tűzi napirendre a kérdést, de Sinka László elnök már megkezdte az egyeztetéseket a többi vezetővel.

Imre Vilmos így kommentálta a történteket: "A döntéskényszert az élet hozta, pontosabban az, hogy a Dunaferr női együttesénél lehetetlenné vált az érdemi munka, pedig az eredeti elképzelés szerint e pozíció jól megfért volna a női kapitányi poszttal. A jelenlegi kettősséget, a női válogatott mellett a Dunaferr férfiegyüttesének irányítását azonban nem vállalhattam, a szakmai felelősségem és a lelkiismeretem miatt sem. A Dunaferrhez ezért csak 2009. június 30-ig köteleztem el magam, de olyan szerződéshosszabbítási ajánlatot kaptam, amelyet mindenképpen mérlegelnem kellett, és végül emellett döntöttem. Hangsúlyozom, nem kizárólag anyagi megfontolásból, mert ha csak ez számítana, éppen akkor vinném párhuzamosan a két feladatot, hogy két helyről kapjam a pénzt. Erre azonban képtelen lennék. Büszke vagyok rá, hogy kilenc hónapon át irányíthattam a válogatottat, ezért köszönettel tartozom a játékosoknak, stábomnak és az MKSZ elnökségének is, amely megtisztelt a bizalmával."

A szövetség elnöke ugyancsak köszönetet mondott a távozó kapitánynak: "Egyéb lehetőség híján tudomásul vettem Imre Vilmos döntését, és megköszöntem eddigi munkáját. Rendkívül tehetséges edzőnek és remek embernek tartom, remélem, sok sikert ér el a magyar kézilabdasportban" - fogalmazott Sinka László. "Még a nyár folyamán szeretnénk megtalálni az új szövetségi kapitányt, de kapkodni nem fogunk, megfontolt döntést kell hoznunk."

Imrének a győri Konkoly Csaba és a békéscsabai Mátéfi Eszter voltak a segítői. A Győr jelezte: Konkoly nem lesz kapitány. A volt válogatott Mátéfi az MTI érdeklődésére elmondta: megtiszteltető lenne, ha őt kérnék fel, de most nem tud többet mondani. "Békéscsabán komoly terveink és munkánk van, indulunk a nemzetközi kupában és a bajnokságban is szeretnék szép eredményt elérni" - mondta Mátéfi.