Vágólapra másolva!
Két góllal kikapott a magyar férfivízilabda-válogatott Szerbiától az Unicum-kupáért kiírt, és a római világbajnokság főpróbájának számító nemzetközi torna második napján, a Margitszigeten.

Eredmény:
Magyarország - Szerbia 6-8 (0-1, 2-2, 2-2, 2-3)
a magyar góldobók:
Varga Dénes, Kiss G., Szivós 2-2

A mindig presztízsértékű magyar-szerb rangadó - amely ezúttal gyakorlatilag a tornaelsőségről is döntött - a tavalyi olimpia óta alaposan átalakult csapatok ütközetét hozta a Hajós uszoda 50-es medencéjében. Az egyformán a bő két hét múlva rajtoló római vb-re készülő együttesek margitszigeti találkozója előtt Kemény Dénes, az olimpiai bajnok hazaiak szövetségi kapitánya kritikusan értékelte a péntek esti bemutatkozást, az ausztrálok felett aratott, meglehetősen nyögvenyelős 9-6-os győzelmet, és azt mondta, ha csapata ugyanígy játszik a szerbek ellen is, akkor "nagy szalámit kapunk".

Feszes, fegyelmezett és főképpen roppant hatékony védekezés mellett percekig nem született gól, s már az első negyed fele lepörgött, amikor a szerbek szerezték meg a vezetést. A magyar válasz egyre késett, olyannyira, hogy a második negyed elején már 2-0-ra vezetett az ellenfél. Aztán végre 11 percnyi játék után emberelőnyből sikerült a szépítés Varga Dénes révén. Nem sokkal később ugyanő egyenlített távoli, parádés kapufás góllal, de emberelőnyből újfent a vendégek tudtak eredményesek lenni, s vonulhattak előnnyel a nagyszünetre (2-3).

A különbség a harmadik játékrész elején megduplázódott (2-4), ám kihagyott fórok után Kiss Gergely már teljes létszámnál közelebb hozta csapatát a szerbekhez, akik viszont sokadik szép akciójukból visszaállították a "megszokott" differenciát, hogy aztán a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely az előző koreográfia alapján megint kilője a jobb felső sarkot (4-5). A korábbinál is izgalmasabbá vált az összecsapás, amelyet olykor különpárbajok tettek egyenesen szikrázóvá. A közönség szurkolása pedig időnként zúgolódásba-morgolódásba fordult át, miután a sokadik kontrát ítélték a játékvezetők a Kemény-legénység ellen, mintha azt akarták volna bizonyítani, hogy a hazai pálya hátránya is létező pólós kategória...

A negyedik negyedben megint két gól lett "oda", sőt a sokadik szerb emberelőnyt követően már 4-7-et mutatott az eredményjelző. Szűk négy perc maradt a helyzet javítására, amihez az alapot Szivós Márton kétszer is letette (5-7, 6-8), de a további építkezés, a meccs szorosabbá tétele nem sikerült.

A magyar válogatott korábban utoljára a 2004-es, athéni olimpia döntőjében tudta legyőzni a szerbeket, akik viszont az azt követően lezajlott 8 összecsapásból 7-et megnyertek, csupán az idén márciusban, Egerben rendezett csata végződött döntetlennel. A negatív mérleg szombat este 9/8-as mutatóra romlott tovább. Szerbia csapata - egyelőre, a vb előtt - még jobb, de legalább is jobb formában van.

"A jó erőkből álló, összeszokott, gépiesen tökéletesen játszó szerbekkel szemben, amennyit eddig dolgoztunk, ahhoz képest nem voltunk eredményesek. Úgy gondolom, hogy egy ilyen meccsen, ötezer néző előtt nagyobb tapasztalattal bíró játékvezetőket érdemelt volna a két csapat. Nálunk rosszabbak csak a bírók voltak. A mi csapatunk küzdött, hajtott, de láthatóan nem megy minden ugyanolyan jól, mint az elmúlt években. Türelmesnek kell lenni, hogy 2012-re, a londoni olimpiára ismét ütőképes válogatottunk legyen."

A másik szombati mérkőzésen:
Németország - Ausztrália 10-7 (2-1, 3-1, 4-3, 1-2)

A vasárnapi program szerb-ausztrál mérkőzéssel kezdődik 9.45 órától, majd 11.30-tól játsszák a tornát záró magyar-német meccset.