Vágólapra másolva!
Közepes teljesítményt nyújtva nyert hat góllal a németek ellen a magyar férfivízilabda-válogatott, amely ezzel a százszázalékos szerbek mögött a második helyen fejezte be szereplését vasárnap, a margitszigeti Unicum-kupán. A meccs után Kemény Dénes szövetségi kapitány kijelölte a római világbajnokságra utazó keretet, amelyből kimaradt a hármoszors olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán.

Magyarország - Németország 14-8 (3-3, 4-2, 2-1, 5-2)
a magyar góldobók:
Hosnyánszky, Varga Dénes 3-3, Kiss G., Biros, Hárai 2-2, Madaras, Varga Dániel 1-1

A szombaton a szerbekkel szemben 8-6-ra elveszített meccset követően a Hajós uszodában egy láthatóan csalódott csapat kezdte a zárónapi meccset a németek ellen, akik akciógóllal szereztek előnyt, Kiss gergely, Varga Dénes és a csapatkapitány Biros Péter révén azonban fordult a kocka, s 3-1-re elhúzott Kemény Dénes legénysége. A vendégek azonban nemcsak hogy kiegyenlítettek, de a második negyedben 4-3-ra a vezetést is átvették.

Kiss és Biros ismétlésével, majd Hosnyánszky Norbert találatával aztán 6-4-re, Madaras Norbert jóvoltából pedig 7-5-re megint a magyar együttes állt jobban. Elhúzni azonban nem tudott, főképpen mert az olykori látványos megoldásokat bakik, kisebb-nagyobb hibák követték. Sokat elmond a meccsről, hogy az olimpiai bajnoki címvédő hazai együttes - Hárai Balázs emberelőnyös helyzetben megvalósított kiváló centerezése nyomán - csak a harmadik negyed legvégén vezetett első ízben három góllal a kétségtelenül roppant harcos, de a magyarnál mégiscsak jóval gyengébb riválisa ellen.

Forrás: MTI
Szécsi nem lesz ott Rómában

A harmadik játékrészben legalább a különbséget sikerült tartani: Varga Dénes a megúszását lezáró pimasz csavarása 9-5-öt eredményezett, majd Hosnyánszky ötméteresével módosult 10-6-ra az állás. A befejező nyolc percnek több mint a fele lepörgött, amikor Varga Dániel, majd Hárai is bevette a németek kapuját (12-7), a mérkőzés végét pedig Hosnyánszky jobb felső, s Varga Dénes jobb alsó sarokba vágódó bombája jelentette (14-8).

A hatgólos győzelem ellenére nem lehettek elégedettek sem a játékosok, sem a kapitány, sem a nézők a látottakkal, ennél többet várt mindenki. Igazán jó egyéni teljesítmény, na és hatékony csapatjáték híján az összkép nem is lehett teszetős, de van még idő és alkalom javulni, hogy a két hét múlva kezdődő római világbajnokságon az átalakuló-formálódó magyar válogatott már a szebbik arcát mutassa, s hatásos játékkal rukkoljon elő. A javításra már szerdán, Gyöngyösön mód nyílik, a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzését az ausztrálok ellen játssza a válogatott.

A másik találkozón:
Szerbia - Ausztrália 12-6 (4-2, 2-1, 2-0, 4-3)

Az Unicum-kupa végeredménye:
1. Szerbia 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Németország 3, 4. Ausztrália 0

A vasárnapi meccs után Kemény Dénes szövetségi kapitány csapatot hirdetett a két hét múlva kezdődő római világbajnokságra. A szakvezető közvetlenül a megbeszélést követően a nemzeti csapat honlapján keresztül hozta nyilvánosságra, hogy mely 13 játékosának szavazott bizalmat. Az együttesben ezúttal nem kapott helyet a háromszoros olimpiai bajnok kapus, Szécsi Zoltán, rajta kívül az eddig együtt készülő 16-os keretből Mátyás Zoltán és Török Béla maradt még ki.

Kemény Dénes döntésének hátterét megvilágítva arról beszélt, hogy Törököt nagy tehetségnek, "csiszolatlan gyémántnak" tartja, akit azonban erre a vb-re még nem tud kivinni. Mátyásról úgy vélekedett, hogy ebben az évben jó szezont produkált a Ferencvárosban, jól játszott a válogatottban is, és szavai szerint "kimaradásának oka, hogy 13 játékost lehet nevezni".

Szécsi itthon hagyása tetszhet a legmeglepőbb döntésnek. Erről a szakvezető ezt mondta: "Zoli teljesítményén az látszott, hogy sok apró sérüléssel küzd. Ettől még nem nyújtott a felkészülés alatt gyengébb teljesítményt, mint a másik két kapus, sőt bizonyos időszakban jobb volt, de ennyi apró sérüléssel egy kéthetes világbajnokságon, egy ilyen fontos poszton nagyon kockázatos lenne az ő szerepeltetése. Most a válogatottban eltöltött kilenc vagy tíz szezonja után lesz egy olyan nyara, hogy egészségi állapotát szépen rendbe tudja tenni."

A vb-keret:
Gergely István (Honvéd), Nagy Viktor (Vasas) - kapusok
Biros Péter (Eger), Gór-Nagy Miklós (Budva), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Vasas), Kis Gábor (Vasas), Kiss Gergely (Primorac Kotor), Madaras Norbert (Pro Recco), Szivós Márton (Honvéd), Varga Dénes (Vasas), Varga Dániel (Vasas), Varga II. Zsolt (Eger) - mezőnyjátékosok