Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen 10-9-re kikapott az olimpiai bajnok holland csapattól a római vizes világbajnokságon szerdán. Petrovics Mátyás szövetségi kapitány együttese pénteken 9 órakor az ausztráloktól 7-6-os vereséget szenvedő spanyol csapattal találkozik a 7. helyért.

Az 5-8. helyért:
Hollandia - Magyarország 10-9 (3-1, 2-1, 1-5, 4-2)
a magyar góldobók: Drávucz, Keszthelyi, Kisteleki 2-2, Valkay, Tomaskovics, Szűcs 1-1

A pekingi olimpián, s az idei, július eleji, eindhoveni tornán is a hollandok nyertek egy góllal, az előjelek tehát nem tűntek kedvezőnek a római vb-ütközet előtt.

Az előjelekből aztán valóság lett, mert 1-1 után, Drávucz Rita büntetőből szerzett gólját követően 4-1-re elhúztak az olimpiai bajnoki cím védői. Kisteleki Dóra tetszetős ejtéssel szépített ugyan a második negyedben (2-4), de emberelőnyből a rivális betalált, így a nagyszünet kezdetekor 5-2-es holland vezetést mutatott az eredményjelző.

Tovább romlott a helyzet a harmadik negyed elején, 2-6-ról azonban Kisteleki újabb remeklése révén, majd a megúszó Valkay Ágnes kapufás lökete nyomán 4-6-ra visszazárkózott Petrovics Mátyás együttese. Kisebb szünet következett kölcsönös zökkenőkkel, majd Drávucz bombázott a kapuba, aztán ugyanő passzolt kiválóan a megúszó, 17 éves újonc Keszthelyi Ritához, akinek nem remegett meg a keze, sőt a játékrész legvégén a csapat legfiatalabbja ifjonci pimaszsággal ejtette át nagyszerűen a holland kapust (7-6).

A dicséretes sorozatot Tomaskovics Eszter folytatta a zárónegyedben emberfórból (8-6), amire büntetőből, majd igen távoli lövéssel, s egy emberelőnyös helyzet értékesítésével válaszoltak a németalföldiek (8-9). Egy perccel a dudaszó előtt Szűcs Gabriella messziről egyenlített (9-9), csakhogy a sokadik holland fór is góllal fejeződött be (9-10). Az utolsó akciót a magyar csapat vezethette, de lejárt a támadóidő, egyenlítési kísérlet nélkül.

A magyar csapat a hetedik helyért pénteken 9 órakor az ausztrálok ellen vereséget szenvedő spanyolokkal találkozik majd.

Petrovics Mátyás szövetségi kapitány: "Csalódott vagyok, az eleje meg a vége miatt különösen. Az első két negyedben nyoma nem volt annak, amit tudunk, pedig a holland csapat jottányival sem jobb nálunk. A 3. negyedben végre megmutattunk magunkból valamit, de nem sokra mentünk vele, mert 8-6-ról hagytuk visszajönni őket. Például azért, mert 8-7-nél nem kellett volna kihagyni az emberelőnyt. A legvégén pedig, amikor az egyenlítésért támadhattunk, buta figyelmetlenségből nem azt csináltuk, ami pedig meg volt beszélve. Ilyen játékkal nem lehet nyerni..."

további eredmények:
elődöntő:
Egyesült Államok - Görögország 8-7 (3-2, 2-1, 1-2, 2-2)
Kanada - Oroszország 8-7 (3-1, 1-1, 1-3, 3-2)

az 5-8. helyért:
Ausztrália - Spanyolország 7-6 (3-0, 2-2, 1-2, 1-2)

a 9. helyért:
Olaszország - Németország 12-3 (3-1, 2-1, 3-1, 4-0)

a 11. helyért:
Kína - Új-Zéland 16-9 (4-2, 5-2, 2-2, 5-3)