Vágólapra másolva!
A nőikézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában hiába játszott szenzációsan a magyar válogatott az első félidőben Dél-Korea ellen, a másodikban a szívósan küzdő ázsiaiak egyre közelebb kerültek a fáradó Mátéfi-csapathoz, így végül kénytelenek voltunk beérni egy ponttal. Hétfőn szünnap van a vébén, kedden a házigazda Kína következik, de a magyar csapat legjobb esetben is csak az ötödik lehet középdöntős csoportjában.

nőikézilabda-világbajnokság, középdöntő, II. csoport:
Magyarország - Dél-Korea 28-28 (17-11)
a magyar csapat gólszerzői:
Zácsik 8, Bulath 7, Kovacsics 4/1, Szucsánszki 2/1, Juhász 2, Tomori 2, Szabó 1, Bódi 1, Szekeres 1
kiállítások: 14, illetve 2 perc
hétméteresek: 2/4, illetve 4/6

A spanyolok elleni bravúros döntetlen után újabb nehéz ellenfél várt a magyar nőikézilabda-válogatottra, Dél-Korea stílusa ugyanis ritkán fekszik az európai csapatoknak.

Ráadásul az ázsiaiak önbizalmát növelhette, hogy szombaton legyőzték az olimpiai bajnok novégokat, de a magyar lányok szerencsére nem ijedtek meg az ellenféltől, lendületesen kezdtek, és mindent elmond a teljesítményükről, hogy Korea az első félidőben csak 1-0-nál tudott vezetni.

Nagyon jól játszott a magyar csapat, támadásban a Bulath, Zácsik, Kovacsics trió vezérletével szebbnél szebb gólok születtek, hátul pedig nagyon jól működött a védekezés, a blokkok miatt sok lövés el sem jutott Herr kapujáig. A félidő végén már nyolc góllal is vezettünk, és bár Korea kicsit közelebb jött, a szünetbeli hatgólos előny még mindig megnyugtatónak tűnt.

A második félidőben sokkal szigorúbb védekezéssel kezdtek a koreaiak, ami nem is ízlett a magyaroknak, a belelendülő riválist Mátéfi Eszter időkéréssel próbálta kizökkenteni. Használtak a kapitányi jótanácsok, mert bár a koreaiak továbbra is lőtték a gólokat, ezekre rendbe érkezett magyar válasz, így a három-négygólos előny megmaradt.

Az utolsó tíz perc 26-21-es magyar vezetésről indult, de a hajrában szinte állandóan emberhátrányban játszottunk, amiben a fáradtság és a kissé szigorú francia bírók is közrejátszottak. Bár akadt olyan kettős emberhátrány, amikor két gólt is sikerült szereznünk, az 56. percben mégis kiegyenlített Korea (27-27).

A hajrában aztán fokózodtak az izgalmak, Juhász ismét a magyarokat jutatta vezetéshez, de ezt a koreaiak egy hetesből eltüntették, sőt, húsz másodperccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak a győzelemért. Szerencsére a jobb kapufa kisegített minket, így 28-28 lett a vége, ami csalódást keltő eredmény az első félidei gálázás után. Hétfőn szünnap lesz a vébén, kedden, magyar idő szerint 10.15-kor a házigazda Kína ellen zárja a középdöntőt a magyar csapat.

Pastrovics Melinda: "Ha azt nézzük, hogy az első félidőben nyolc góllal is vezettünk, akkor lehet bennünk némi hiányérzet. Ebből is látszik, hogy egyetlen ellenfelet sem szabad lebecsülni. Fejben talán már korán elhittük, hogy miénk lesz a két pont, de a második félidő végjátéka annyira küzdelmes volt, hogy ezt figyelembe véve örülnünk kell a döntetlennek. Öröm és csalódottság is van bennem."

Juhász Gabriella: "Elég bosszantó, hogy nyolcgólos előnyünket nem tudtuk megtartani. Ugyanakkor ha azt nézzük, hogy milyen klasszis ellenféllel szemben értünk el döntetlent, akkor teljesen rendben van ez az eredmény. Az utolsó 5-6 percben túlságosan magunkra húztuk az ázsiai csapatot, ekkor már a koncentrációval is bajok voltak. Talán a fáradtság is belejátszhatott ebbe, de szerintem Dél-Korea is ugyanolyan fáradt volt, hiszen egy nappal korábban kemény meccset vívott Norvégiával."

Mátéfi Eszter: "Nagyon ideges vagyok, mert ahogy felépítettük ezt a mérkőzést, ahogy játszottunk az első félidőben, amilyen akciókat vezettünk támadásban, meg kellett volna nyerni ezt a találkozót. Ideges azért vagyok, mert buta hibákat követtünk el, ha csak a meglévő ziccereinket értékesítjük, most győzelmet ünnepelhetnénk. Ezért vagyok dühös. De az a jó dolog, hogy tudunk tanulni saját hibáinkból, egy nappal korábban technikai hibák tömkelegét követjük el a spanyolok ellen, most meg így tudunk küzdeni, játszani. Egy meccset mindig akkor kell megnyerni, amikor kezünkben van a lehetőség, kár, hogy ez most nem sikerült. Összességében a lányok hatalmasat küzdöttek. Kell egy kis idő, hogy megnyugodjak, később biztosan másképpen fogom látni ezt a döntetlent. Az ilyen meccsek adnak nekünk rutint, ezek kovácsolnak bennünket össze. A fejlődésünk nyomon követhető. Ugyanakkor hozzáteszem, ha valaki a meccs előtt azt mondja, hogy döntetlen lesz, látatlanban aláírom."

Li Dzse Jung dél-koreai szövetségi kapitány: "A Norvégia elleni győzelem sokat kivett együttesemből, fáradtak voltunk. A magyar csapat nagyszerűen játszott, csak gratulálni tudok nekik."

További eredmények a csoportban:
Norvégia - Kína 34-19 (18-10)
Spanyolország - Románia 26-25 (14-12)

Az állás: 1. Spanyolország 7, 2. Norvégia 6, 3. Koreai Köztársaság 5, 4. Románia 4, 5. Magyarország 2, 6. Kína 0