Vágólapra másolva!

Tizenkét dühös ember készül a Kézilabda Gálára

Az OrangeWays Sport&Media Kézilabda Gálán a két ősi ellenfél, az Edzők és a Játékvezetők mérkőzésén az edzők revánsot szeretnének venni évtizedes szenvedéseikért.

Az edzők önbizalomtól duzzadva, biztosra véve győzelmüket inkább a mentális felkészülésre helyezik a hangsúlyt, mesterük, Hajdu János szavaiból azonban jól látszik: csapata győzelemre tör, és mindent meg is tesz a siker érdekében - még ha a mester szavait nem is kell mindig komolyan venni.

"Fél évvel ezelőtt kezdtük el a felkészülést, mégpedig a legmodernebb módszerekkel. A tudomány és az edzésmódszertan legújabb eredményeit felhasználva a távoktatás egyik sajátos ágát, a távfelkészülést helyeztük előtérbe" - újságolta Hajdu János, korábbi női és férfi szövetségi kapitány, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, az edzők edzője, azaz a mesterek megbízott mestere.

- Azaz?
- Egyeztettük a szempontokat, és mindenki a saját maga edzésterve szerint készül a Gálára, természetesen az én útmutatásaim alapján. Naponta tartottuk és tartjuk egymással a kapcsolatot, így egy sajátosan sokszínű edzésterv alakult ki a tizenkét játékos számára.

- Ha már említette a modern sporttudomány vívmányait, nyilván a táplálkozásra is odafigyelnek.
- Természetesen, külön felhívtam a gyerekek figyelmét a táplálék-kiegészítők alkalmazására, így a sörben található B12-vitamin fontosságára, illetve arra, hogy a vörösbor gazdag antioxidánsokban, és a szívünkre is jótékony hatással van. Emellett mindenkinek külön felhívtam a figyelmét, hogy óvakodjon a hosszútávfutástól, inkább az erőfejlesztésre helyezze a hangsúlyt: gyakorolja a horogütéseket és az egyeneseket, valamint a különböző rúgástechnikákat. Szakmai tanácsadónak Csötönyi Sándort, az ökölvívó-szövetség elnökét kértem fel, hogy megfelelő formába hozza a csapatomat a játékvezetők ellen.

- Egyénileg készülnek a játékosok vagy csapatösszetartás is lesz?
- A tanítva tanulás elvét vallom, azaz mindenkitől azt kértem, hogy amikor saját csapatának edzést tart, akkor nagyon figyeljen oda a saját maga által elmondottakra, és raktározza el magában, amit sajátjaitól számon kér, mert én is megkövetelem mindenkitől, hogy végre tudjon hajtani minden egyes feladatot, amit megkövetel játékosaitól. Természetesen lesz saját, precízen felépített taktikai tervünk is a meccsre, zárt borítékban letétbe helyeztük és csak a Gálán, az öltözőben bontjuk fel, így mindenki számára meglepetés lesz, mivel rukkolunk elő, alighanem még nekünk is.

- Kapitánykodása alatt mindig két segítővel dolgozott, ezúttal is lesznek másodedzők ön mellett?
- Mivel nem értek a kézilabdához, ezért mindig másra kell támaszkodnom, most tizenkét segítőm lesz. Az időkéréseknél mindenki kap 1-1 mondat megszólásnyi időt. A cseréket mindig a kispadon a hozzám legközelebb álló kolléga vezényli le, így elképzelhető a Gálán az öncsere, illetve az önlecsere is. Tizenkét remek szakember lesz a játékosom, de nem lepődnék meg, ha a játékvezetők láttán tizenkét dühös emberré változna át a csapatom.

Forrás: kezi.hu

- Beszéljünk kicsit az ellenfélről is!
- Ha nagyon muszáj... A játékvezetők csapatában több egykori tanítványom szerepel, akiket edzőként vagy a TF-en tanítottam, rettenetesen szégyellem, hogy játékvezető lett belőlük, sajnos rajtuk egyáltalán nem látszik a munkám nyoma. Cserepes Béla, a bírók edzője pedig mindenféle kézilabdafeladat ellátására alkalmatlan, remélem, hogy látva a gálamérkőzést, az ott elszenvedett csúfos vereségük után mindenféle sporttevékenységtől visszavonul. A játékvezetőket már szeptemberben megkértem, hogy kezdjenek el vezekelni bűneikért, hátha december 30-ig vétkeik feléig elérnek. Béla megbeszéltem, hogy a Gáláig napi két óra szabálykönyv-olvasást, 1 óra mérkőzéselemzést írjon elő tanítványainak, amelynek során saját meccseiket nézik vissza, valamint olvassák sűrűn a játékvezetők nem létező etikai kódexét is.

- Mit szólt ehhez az ellenfél edzője?
- Mit megszoktunk a bíróktól egy-egy rossz ítélet után: széttárta a karját.

- Nyilván nem kételkednek a győzelemben, de mint minden találkozónak, így ennek is lesznek játékvezetői, mégpedig Andorka Sándor egykori nemzetközi játékvezető, az EHF bíróküldő testületének vezetője, valamint Skaliczki László mesteredző. Velük felvették a kapcsolatot?
- Skalával fölösleges, hiszen ő egy remek ember, aki ért a kézilabdához, minden stiklit ismer, bízom benne, hogy a másik játékvezetőt is kordában tartja. Andorka Sándorral is fölvettük a kapcsolatot, tettem egy nyolc számjegyet tartalmazó ajánlatot, amit el is fogadott, így a pénzt már el is küldtem neki bőröndben.

- Szinte már mindent tudunk a csapatról és a felkészülésről, de mi a helyzet az edzők edzőjével? Hogyan készül?
- Elsősorban pszichésen, hiszen nem szabad, hogy felidegesítsen a bírók látványa. Dr. Erdélyi Gábor, a magyar férfiválogatott orvosa külön relaxációs, prevenciós programot írt nekem elő, Lénárt Ágota sportpszichológussal a játékvezetők elleni mentális technikákat vettük át, és saját pszichiáterem is van, hozzá hónapok óta járok analízisbe. Remélem, lesz eredménye.

Az OrangeWays Sport&Media Kézilabda Gálára még kaphatók jegyek a Buszacsában (Nyíregyháza, Géza u. 8-14.), illetve országszerte az IBUSZ-irodákban, azonban aki látni szeretné a jelenkor legjobb női és férfi kézilabdázóit, valamint például az edzők nem mindennapi csapatát, annak érdemes sietnie a belépőkért.