Vágólapra másolva!
A spanyolok elleni kudarc után Csehország ellen javítani és győzni kell, állítja egyhangúan Csoknyai István és Vladan Matic, a magyar férfikézilabda-válogatott két edzője. Előbbi keresi a visszaesés okait, de még nem találja, speciális taktikával, új játékos benevezésével készül a továbbjutásra. "Jó esélyünk van a győzelemre", véli Matic, aki szerint elsősorban a csapat fizikai állapotával akadnak problémák.

Pincési László helyszíni interjúja Badenből

"Ha az eredményességet vizsgáljuk, arról pozitívan nyilatkozhatok, hiszen tudtuk, két nehéz mérkőzés vár ránk, és ugyanilyen nehéz lesz a csehek ellen is" - kezdte értékelését Csoknyai István a csapat badeni szállásán.

"A franciák elleni bravúrpont dicséri a csapat hozzáállását és teljesítményét, sajnos a második mérkőzésen nem tudtuk megismételni ezt. A játék minden fázisában alulmaradtunk a spanyol válogatottal szemben, de legjobban a védelem teljes dekoncentráltsága fájt. Nem tudtuk a belső négyes munkáját összehangolni, ez elengedhetetlen lett volna a jó eredmény eléréséhez. A spanyolok 5+1-es védekezése nagyon megzavart bennünket, az első félidőben gyermeteg hibákat követtünk el. Ennek nem is lehetett más a következménye, csak egy nagy arányú vereség. Szünet után hiába rendeztük a sorokat, nem tudtuk felvenni a versenyt az ellenféllel, nem tudtunk olyan hőfokon, olyan feszültséggel játszani, mint előző nap."

A kapitány számára fájdalmas csalódás volt látni a szenvedést. "Az első meccsen mutatott morális tartás és a csapat hozzáállása olyan extázisba hajszolta a fiúkat, amelynek csak jó eredmény lehetett a vége. 24 óra múlva ennek nyomait sem láttam. Nagy tanulság ez számomra, habár a visszaesés okát még nem tudom, de keresem. Ez világverseny, sorozatban jönnek a mérkőzések, se örömködni, se siránkozni nincs időnk. Azt kértem, felejtsük el gyorsan a meccset, s koncentráljunk az előttünk álló feladatra. A fiúkat bántotta a vereség, rosszul aludtak, álmos, meggyötört tekintettel jöttek reggelizni."

Csoknyai szerint borzasztóan nehéz mérkőzés áll a válogatott előtt, hiszen a csehek is a továbbjutásért játszanak. Ha győznek, ők folytathatnák a középdöntőben.

"Ha nem tudunk hatvan percig jól játszani, akkor nagyon nagy problémáink lesznek. Remélem, hogy a regenerációs nappal átesünk a melankolikus állapoton, sikerül felpörögnünk egy olyan szintre, amely kedden jellemezte a csapatot, s olyan eredményt érünk el, amellyel teljesíthetjük az elsődleges célunkat, a középdöntőbe jutást. Nagy lesz rajtunk a nyomás, de ne feledjük, a cseheken is."

Az utolsó csoportmérkőzésre megoldódik a 16. benevezett játékos rejtélye is, az eddigi 15 játékos mellett Putics Barna vagy Zubai Szabolcs kerülhet be a csapatba. "Még alszom rá egyet, de valószínűleg Zubait nevezem. Speciális feladatot kap, hiszen látható, mindenki 5+1-es védekezéssel próbálkozik Jicha ellen, ráadásul a hatos zónánk sem működött, ezeket gyakorolnunk kell."

A keretben akad egy-két kisebb sérülés, Laluska fájós ujjára kapott egy ütést még a franciák ellen, de azóta is tisztességgel végigharcolja a mérkőzéseket. Fazekasnak kisebb bokahúzódása van, Ilyés térde javul, de a válla fáj. "Szinte mindenkinek van valami baja, olyan játékos viszont nincs, aki ne tudna pályára lépni."

Forrás: [origo]

A szakvezetés másik tagja, Vladan Matic arról beszélt, hogy a fizikai mutatókkal akadnak gondok, ezért jobban fekszik a csapatnak a pihenőnapos rendszer. Ehhez Innsbruckig kellene eljutni, ott ugyanis öt nap alatt kell három mérkőzést kell megvívni, köztük egy-egy pihenőnappal.

- Mennyire nehéz feladat, hogy 24 óra alatt két komoly meccset kell játszani?
- A felkészülési tornán ugyanez történt: a horvátokkal döntetlent játszottunk, a lengyelek ellen viszont már nem ugyanazt a csapatot láthattuk viszont. Most a franciák elleni bravúrpont után a spanyolok vertek meg bennünket. Beszéltem is Csokival (Csoknyai Istvánnal - a szerk.), mert látszik, fizikai állapotunk nem tökéletes. Sajnos tíz nap alatt nem tudunk ez ellen tenni. Nem fekszik nekünk ez a szisztéma, az a jó, ha egy meccs után egy-két nap pihenő van.

- Hogyan élte meg a csapat a vereséget?
- Nincsen tragédia, ez csak sport, ez az élet. Azért jöttünk, hogy a csoportból továbbjussunk, ezt a csehek ellen elérhetjük. A spanyolok elleni meccs csalódás volt, nagyon megleptek bennünket, kiválóan játszottak. Lehet, mi is hibáztunk, mert nem készültünk a nyitott védekezés ellen. De miért is tettük volna? A spanyolok az összes felkészülési meccsen hatosfalat védekeztek, a csehek ellen ugyan 5+1-et játszottak Jicha miatt, de úgy gondoltuk: Jicha az Jicha, így lehet megfogni. Beszéltem Sterbik Árpival, mondta: "Matke, csak hatosfalat védekeztünk eddig, de jött az edző, s azt kérte, mégis 5+1 legyen." Árpinak is meglepetés volt, nekünk pláne, bele is estünk a csapdába. Hiába próbáltunk váltani, nem ment, ekkor úgy éreztem magam, mintha a Fradi kispadján meccselnék.

- Ha már párhuzamot vontál a felkészülési torna és az Eb-csoport között, az Interwetten-kupát alapul véve az ottani harmadik ellenfél, az egy góllal legyőzött Ausztria milyen erőt képvisel a csehekhez képest?
- Ugyanaz a színvonal, annyi különbséggel, hogy a cseheknek van egy extraklasszisuk Jicha személyében. Ráadásul a két kapusuk nagyon jó, Galia a Bundesligából is kiemelkedik. Ezeket a problémákat meg kell oldani, úgy érzem, jó esélyünk van a győzelemre.

- Hogyan tudtuk így elrontani a franciák elleni végjátékot, s plusz négyről döntetlenre hozni a meccset?
- Öt perccel a vége előtt kaptunk egy kétperces kiállítást, mire a franciák kijöttek egészpályás letámadásra. Időkérésre nem volt lehetőségünk, ilyenkor nagyon nehéz kommunikálni a játékosokkal. Nem akadt senki, aki megfogja a labdát, volt mozgás, de rossz irányba, nem a kapu felé. Talán be kellett volna vinni Gál Gyulát, hogy ő egy embert levigyen magával az alapvonalig, vagy a szaggatottig. Háromszor úgy vesztettük el a labdát, hogy csak a félpályáig jutottunk.

- Kétirányítós játékban nem gondolkodtatok a nyitottabb védekezés ellen?
- De, próbálkoztunk is, hiszen volt, amikor Császár és Eklemovics játszott egyszerre, de amikor Krivokapics is bent van velük a pályán, nagyon nehéz összerakni a védekezést. Ilyenkor három csere kell, ez a mai kézilabdában nagyon sok. Volt egy olyan pillanat, amikor négyet cseréltünk, mondtam is Csokinak: te jó ég, ez így nem megy.

- Kívülről úgy tűnik, Császár keze sem gyógyult még meg.
- Nem az igazi sajnos. Ő nem tipikus irányító, inkább lövő-irányító, talajról jól dob, de látszik, érzékeny a keze, nagyon félti. Igyekszik, akar, de érzi még a sérülését .

- Nagy László mennyire hiányzik?
- Nem igazán szeretnék erről beszélni, nekem a szakmai rész a feladatom, nem akarok belemenni ebbe a témába. Az biztos, hogy mi éreztük már régóta, nem lesz velünk itt az Eb-n. Ami bánt, hogy pont akkor hagyta ott a csapatot, amikor két tapasztalatlan, fiatalabb edző kapta meg a munkát, s nagyon számítottak volna a legjobb, legrutinosabb kézisre.

Csehország nem lebecsülendő

Pénteki ellenfelünk, Csehország a felkészülés során legyőzte a franciákat, majd szerdán tetemes hátrányt ledolgozva kis híján döntetlent ért el az olimpiai aranyérmes ellen. A vége aztán egygólos vereség (21-20) lett, ám az eredmény így is figyelmeztető. A keddi első fordulóban a spanyolok 12 góllal, 37-25-re nyertek, akkor az első 20 percben nyújtott kifejezetten érett játékot az együttes.

A két csapat korábban 20-szor találkozott egymással, tizenöt magyar siker és egy döntetlen mellett négyszer a csehek győztek. Az egyetlen ikszet éppen a legutóbbi összecsapás hozta: 2009. január 9-én a plzeni Újévi-kupán 23-23 lett a végeredmény.

A játéknapra - így magára a mérkőzésre - minden jegy elkelt, aki nem rendelkezik belépővel, már ne induljon el Bécsújhelyre.

Amennyiben a magyarok pénteken nem kapnak ki, akkor továbbjutnak a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé, és magukkal viszik a franciák elleni egy pontot és a spanyolokkal szembeni vereséget. A másik ágon a lengyelek és a szlovénok már ott vannak az innsbrucki hatosban, míg a németek és a svédek pénteken ki-ki meccset játszanak egymással. A svédeknek mindenképpen győzniük kell a középdöntőért.

A pénteki program, D csoport, 3. forduló:
Franciaország - Spanyolország 18.15
Magyarország - Csehország 20.15