Vágólapra másolva!
Kanada még mindig az Egyesült Államok elleni hokivereség hatása alatt van, miközben a győztes kárörvendően ünnepli a sportág feltalálója elleni győzelmet. A vancouveri hokitorna az új lebonyolításnak köszönhetően eddig is izgalmasan alakult, de az érdemi rész csak most jön, hiszen a kedd este kezdődő egyenes kieséses szakaszban már nem lehet hibázni. És bár a Kanada-Oroszország csúcsmeccs a döntő helyett már a 8 között összejöhet, a házigazdának még mindig megvan az esélye, hogy helyreállítsa megtépázott büszkeségét és visszaszerezze az ország által annyira óhajtott olimpiai aranyat.

Lezajlott az olimpiai hokitorna első része, és az előzetesen vártnál jóval több váratlan eredmény született a csoportkörben. A meglepetések sora Kanada Svájc ellen kiszenvedett győzelmével kezdődött, az oroszok szlovákok elleni szétlövéses vereségével folytatódott, és végül az Egyesült Államok házigazda elleni hőstettével csúcsosodott ki.

A soha nem látott lebonyolítás miatt minden meccsnek komoly tétje volt, a nagy esélyesek a kicsik ellen sem lazíthattak a gyeplőn, hiszen a gólkülönbség is számított a csoportkör végén felállított rangsornál, ráadásul tökéletes volt a dramaturgia, hiszen az utolsó fordulóban három olyan csúcsrangadót játszottak, amely egyben a legutóbbi három olimpiai finálé visszavágójának számított.

A legnagyobb visszhangot kiváltó eredmény az amerikaiak Kanada elleni győzelme volt, nem csak azért, mert ilyenre olimpián 1960 óta nem volt példa, hanem azért is, mert Kanadában hajlamosak lekezelni a szomszédot, ha jégkorongról van szó.

A sportág őshazájában a nemzeti öntudat része, hogy jégkorongban Kanada a legjobb, az olimpia előtt minden sajtótermék azt szajkózta, hogy kötelező megnyernie az aranyérmet Sidney Crosbyéknak, a játékokat támogató üditőgyártó cég reklámjában meg is jelent a mondat, amely jól mutatja a házigazda hozzáállását: "Ideje tudatosítani mindenkiben, hogy kinek a sportját játsszák".


Ehhez képest óriási pofáraesés, hogy az USA 5-3-ra nyert, nem is annyira a vereség ténye okozott fájdalmat a kanadaiaknak, sokkal inkább a büszkeségük csorbult azzal, hogy kikaptak a szomszédtól. Az istenekből egy pillanat alatt esendő ember lett, az idényben a rekordokat egymás után átíró, de a meccsen két védhető lövést is benyelő Martin Brodeurt bűnbaknak kiáltották ki, mellette az NHL arcának tartott Sidney Crosby is a kritikák kereszttűzébe került, miután három amerikai gólnál is jégen volt.

Brodeurnek a kritikák mellett azt is le kell nyelnie, hogy Mike Babcock edző a németek elleni, negyeddöntőbe jutásért rendezendő meccsen ismét Roberto Loungónak szavaz bizalmat, aki a kanadaiak 8-0-ra megnyert első meccsén mind a 15 norvég lövést elcsípte.

Amíg az egyik oldalon a düh és a csalódottság uralja az érzelmeket, a saját érdemeiket a külvilág felé egyébként is mindennél hangsúlyosabban közvetítő amerikaiak nem győzik dicsérni csapatukat, miközben kiröhögik a szerintük nagyképű kanadaiakat. Az amerikai hokifórumok már a januári juniorvébé után - amelyet hosszabbításban nyertek meg a nagy rivális otthonában - azt visszhangozták, bárcsak összejönne valami hasonló bravúr az olimpián, de kevesen hittek benne, hogy ezt sikerül is véghezvinni a torna legnagyobb favoritja ellen.

Forrás: AFP

Brian Rafalski hátvéd létére már négy gólt szerzett

A kanadaiak kárára kitalált poénoknak se szeri, se száma, az egyik fórumozó azt tanácsolja, kapjon új nevet a Hockey Canada Place-re keresztelt csarnok, hiszen Kanadának láthatóan hátrány a hazai pálya, egy másik pedig azzal biztatja a legyőzött ellenfelet, hogy ne csüggedjen, a javításra még van esély, a hatodik hely például előrelépés lenne, Torinóból ugyanis szégyenszemre hetedikként kullogtak haza a juharlevelesek.

Való igaz, a csalódás után muszáj magához térnie Hokiországnak, nincs még minden veszve, a németek nem okozhatnak gondot Kanadának, utána azonban a 8 között következik az előző olimpián a végzetüknek bizonyuló orosz csapat, amely az előző két vébédöntőben is jobbnak bizonyult a tengerentúliaknál. Az oroszok is gyengébben muzsikáltak a vártnál, a lettek elleni 8-2-es győzelembe még nehéz lett volna belekötni, a szlovákok elleni, büntetőkkel elszenvedett vereség után azonban Alekszandr Ovecskinék is megkapták a magukat a médiától és a szurkolóktól.

A csoportkör statisztikái

pontok (gól és gólpassz):
1. Dany Heatley (kanadai) és Brian Rafalski (amerikai) 5-5 pont (4 gól, 1 gólpassz)
3. Jevgenyij Malkin (orosz) 5 (3, 2)
4. Sidney Crosby (kanadai) és Szergej Kosztyicin (fehérorosz) 5 (2, 3)
6. Nicklas Bäckström (svéd) 5 (1, 4)
7. Marek Zidlicky (cseh) 5 (0, 5)
Azonos pontszám esetén a több gól dönt.

gólok:
1. Heatley és Rafalski 4-4 gól
3. Loui Eriksson (svéd), Jarome Iginla (kanadai), Tomas Plekanec (cseh), Tore Vikingstad (norvég) és Malkin 3-3

gólpasszok:
1. Zidlicky 5 assziszt
2. Ryan Suter (amerikai), Jonathan Toews (kanadai) és Bäckström 4-4

kapusok:
védési hatékonyság:
1. Henrik Lundqvist (svéd) 100 százalék
2. Jaroslav Halak (szlovák) 95,12
3. Ryan Miller (amerikai) 92,96
4. Tomas Vokoun (cseh) 92,86
5. Jevgenyij Nabokov (orosz) 91,11

kapott gólátlag:
1. Lundqvist 0,0 gól/mérkőzés
2. Halak 1,30
3. Miller 1,67
4. Nabokov és Miikka Kiprusoff (finn) 2,00

emberelőny-kihasználás:
1. Svájc 40 százalék
2. Finnország 35,29
3. Fehéroroszország 28,57

emberhátrány-kivédekezés:
1. Szlovákia 93,33 százalék
2. Oroszország 92,31
3. Svédország 90,00




A csehek ellen aztán már a megszokott arcát mutatta az orosz csapat, a 4-2-es diadalból Jevgenyij Malkin két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét, mégis mindenki Ovecskinről beszélt, aki egy brutális bodicsekkel szinte jégbe döngölte Jaromir Jagrt a harmadik orosz gól előtt. Pedig a Washington sztárja csak ugyanazt csinálta, mint a szlovákok ellen, kereste a lehetőséget, hogy testi erejét fitogtassa az ellenfélnek, de amíg a vesztes meccs után megtalálták, hogy az ütközések helyett miért nem inkább a góllövésre koncentrált, Jagr letarolását követően változott a megítélése, és nem győzték dicsérni, amiért volt annyira szemtelen, hogy felborítsa a cseh legendát.


Az oroszok ezzel a győzelemmel csoportelsőként végezték, és így eggyel több pihenőnap lett a jutalmuk, ami még jól jöhet a Kanada elleni előrehozott döntő előtt, a csehek pedig megint összeakadtak a lettekkel, akik a csoportban ellenük szenvedték el a legkisebb különbségű (2-5) vereséget. Szoros meccsre most is van esély, de az olimpia legnagyobb szenzációja lenne, ha a csehek elakadnának a lettekben, mint ahogy arra is kevés az esély, hogy a norvégok elkapják a szlovákokat.

A Svájc-Fehéroroszország párharc kimenetelére már jóval nehezebb tippelni, mindkét csapat két-két NHL-profival vonul harcba, és ha Jonas Hiller, a svájciak kapusa olyan napot fog, mint a kanadaiak ellen, akkor a tavalyi vb házigazdája talán ellensúlyozni tudja azt, hogy a beloruszok több minőségi csatárral rendelkeznek.

Az NHL-profiktól hemzsegő torna remek reklámja a sportágnak, ami azért is fontos, mert a legutóbbi három olimpiából kettőt, a naganóit és a torinóit gyér érdeklődés kísért Amerikában, amiben persze az is belejátszott, hogy az időeltolódás miatt nem éppen nézőbarát időpontban voltak a meccsek. Az amerikaiak Kanada elleni győzelme ilyen szempontból is nagyot szólt, hiszen Amerika innentől kezdve még inkább odafigyel a hokitornára.

A semleges drukkerek pedig minden bizonnyal alig várják, hogy ismét egymásnak feszüljön az NHL két legnagyobb sztárja, Ovecskin és Crosby, akik tavaly tavasszal, az NHL rájátszásában hat meccsen keresztül nyúzták egymást legmagasabb színvonalon. A felfokozott érdeklődés talán az NHL illetékeseit is meggyőzi, érdemes lesz elengedni a játékosat a 2014-es szocsi olimpiára, a klubtulajdondosok egy része szerint ugyanis az olimpia értékes időszakot vesz el a bajnokságból.

a negyeddöntőbe jutásért:
Svájc - Fehéroroszország, kedd 21 ó (magyar idő szerint)
Kanada - Németország, szerda 1.30
Csehország - Lettország, szerda 4 ó
Szlovákia - Norvégia, szerda 6

negyeddöntő, szerda:
Egyesült Államok - Svájc/Fehéroroszország
Svédország - Szlovákia/Norvégia
Oroszország - Kanada/Németország
Finnország - Csehország/Lettország