Társoldalunk:

Nyolc közé jutott az Eger, iksszel esett ki a Vasas az Euroligában

2010.03.03. 22:20

Története során először jutott be a férfivízilabda Euroliga negyeddöntőjébe a ZF-Eger, miután szerdán, az utolsó csoportfordulóban 11-8-ra legyőzte a vendég orosz Szintyezs Kazany csapatát. Nem jutott a 8 közé a Vasas, amely 11-11-es döntetlent játszott a horvát Jug Dubrovnik vendégeként. A Honvéd vereséggel búcsúzott a sorozattól, miután kikapott a görög Olimpiakosz otthonában.

eredmény:
ZF-Eger - Szintyezs Kazany (orosz) 11-8 (1-2, 2-2, 4-3, 4-1)
gól:
Biros 5, Erdélyi, Feltham, Binder, Varga, Bárány, Graham, illetve Aszajev 2, Akszenov 2, Ogyincov, Szavics, Zakirov, Basik

Háromezer néző előtt jól kezdtek a vendégek, Biros vezetőgóljára három válasz is érkezett, miközben ötméterest hibázott Feltham. A pontatlanság az idegesség számlájára volt írható, majd a mérkőzés második felében már kidomborodott a sokkal gyorsabb játékot produkáló, egységesebb, még emberhátrányban is jól védekező egriek fölénye.

A harmadik negyedben Biros fantasztikus játékával sikerült fordítani. A háromszoros olimpiai bajnok ötször talált be a 2000-es sydneyi döntőben is ellenfél Makszimov hálójába. Megnyugodni azonban nem lehetett, mert a két szerencsés találattal egalizáltak a vendégek.

A negyedik felvonásra maradt a döntés. Az egri csapat a közönség támogatásával keményen küzdött, Biros, majd a sérüléséből felépül Varga is betalált. 10-7-nél is szépített a Kazany, de Bárány találata az álmok beteljesedését jelentette a magyar együttesnek.

Forrás: MTI

Jogosan ünnepeltek az egriek a történelmi siker után

Gerendás György, az Eger vezetőedzője: "Sikerült izzadságos, kínszenvedéses kezdést produkáltunk. Izgultak és elbizonytalanodtak a fiúk. Végül is idővel bevált a taktikánk és lendületes játékunkkal hibázásra késztettük az ellenfelet. Fontos fordulópontnak tartom Binder jó helyzetfelismerését. Nem mertük elhinni a végén, hogy megvan a meccs, de amikor Bárány belőtte, már megszegtük a fogadalmat és egymás nyakába ugorva ünnepeltünk Tóth Kálmán edzőkollégámmal. Két nagyon jó meccset szeretnénk még játszani, ezt már ráadásnak tekintjük. Az egri példa követendő lehet országszerte, jó lenne ha a helyi építkezéssel épülne a magyar klubok többsége. Akkor nem csak 4 csapatos, hanem 6-7 csapatos lenne a magyar bajnokság. A mi keretünkben 9 saját nevelésű pólós játszik.

Jug Dubrovnik (horvát) - TEVA-VasasPlaket  11-11  (4-2, 4-4, 1-2, 2-3)
a magyar góldobók: Varga Dénes, Kis, Varga Dániel 3-3,  Hosnyánszky, Kovács  1-1

A záró csoportkörben utolsó esélyével próbált meg élni a magyar bajnokcsapat, amelyen csakis a győzelem segíthetett abban, hogy ott lehessen az első számú európai sorozat negyeddöntős mezőnyében. Ehhez azonban a horvát elitalakulatnak az otthonában kellett nyernie, ahol bizony magyar El-induló még sosem tudott nyerni.

Ez a meccs sem a bravúr ígéretével indult: a világ legjobb pólósai között jegyzett Boskovic bombagóllal avatta fel kapujában Nagy Viktort. Aztán emberelőnyből már 2-0- volt oda, de mielőtt még jobban elléphetett volna a hazai gárda, a Vasas olimpiai bajnokai közül előbb Hosnyánszky Norbert sistergő lökettel szépített messziről, Varga Dénes pedig szintén távolról pattintott hatásosan (2-2).

Az első szünetre azonban ismét előnyhöz jutott a jóval magabiztosabb Jug (4-2). A második nyolc perc is dubrovniki találattal indult, az ifjabbik Varga második góljával lett 5-3, majd a báty, a szintén pekingi ötkarikás aranyérmes, Varga Dániel alakította 6-4-re, az angyalföldiek negyedik olimpiai bajnoka, a center Kis Gábor pedig 7-5-re az állást.

Az egészen közel kerülés is összejött: az idősebbik Varga pompás megúszás után célzott pontosan (7-6). Szorossá vált a meccs, ezzel párhuzamosan az izgalmak is fokozódtak, minek jeleként az összeakaszkodó páros tagjai, Buslje és Katonás páros kiállítás sorsára jutott, a nagyszünetre pedig 8-6-os hazai vezetésnél vonulhattak el a csapatok.

Fontos volt Kis remekbe szabott ejtése (8-7) a harmadik negyed nyitányaként. Három Vasas-fór is kimaradt, azonban a Jug is megtorpant, így Kovács Róbert remek felsősarkos bombája nyomán a zárónegyedre egygólosra soványodott a hazai  előny (9-8). A meccs befejező szakaszában - 10-8-ról - megint Kis, majd ismét Varga Dániel következett, s kevesebb,  mint 3 perccel a vége előtt 10-10-re módosult az állás!

Lehetőség nyílt a győzelem kiharcolására, ám újabb magyar gól helyett horvát találat jött (11-10). Erre kettős emberelőnyből sem tudott válaszolni a magyar bajnok, Varga Dénes utolsó pillanatban lőtt gólja pedig csak a tiszteletre méltó, de a továbbjutás szempontjából mit sem érő döntetlenhez volt elegendő. Az iksz nyomán a B csoportból az elsőként végzett - és szerdán a görög Panioniosz otthonában 12-11-re nyerő - montenegrói  Primorac Kotor, Kiss Gergely és Steinmetz Ádám csapata, valamint a Jug Dubrovnik jutott tovább, a Vasas harmadikként kiesett.

Olimpiakosz (görög) - Domino Honvéd 10-6 (2-2, 3-2, 3-0, 2-2)
a magyar góldobók:
Szivós, Marnitz 2-2, Jansik, Gór-Nagy 1-1

Nem volt igazi tétje a görögországi mérkőzésnek, mivel mindkét együttes már korábban elveszítette az esélyt a legjobb nyolc közé kerülésre. Találkozójuk egy valamiről döntött: arról, hogy melyik gárda végez a kvartettben a harmadik pozícióban, illetve utolsóként. Nos ez utóbbi  a Honvéd lett, amely csak a meccs feléig tudta a lépést tartani a házigazdákkal. A görögök a harmadik negyedben vitték döntésre a dolgot, ekkor háromszor is betaláltak, míg a magyar csapat ekkor egyszer sem volt eredményes. A Honvéd a hat forduló alatt egyszer nyert és ötször kapott ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK