Vágólapra másolva!
A szlovéniai divízió I-es jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában a magyar válogatott 2-0-ra győzött Nagy-Britannia ellen, így továbbra is százszázalékos. Ez azt jelenti, hogy péntek este 20 órától a szlovénok elleni meccs dönt a feljutásról.

Eredmény, divízió I-es vb, B csoport, 4. forduló:
Magyarország - Nagy-Britannia 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Ljubljana
v.: Trilar, Hribar, Lesnjak (mindhárom szlovén)
gól: Fekete (30.24, Palkovics), Palkovics (45.43, Kovács)
kiállítások: 8, illetve 37 perc

további eredmények:
Lengyelország - Horvátország 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)
Szlovénia - Koreai Köztársaság 8-3 (3-0, 2-2, 3-1)

Az állás: 1. Magyarország 12 pont, 2. Szlovénia 11, 3. Nagy-Britannia 7, 4. Lengyelország 6, 5. Koreai Köztársaság 0 (8-19), 6. Horvátország 0 (2-28)



A britekkel a 2007-es, szintén a szlovén fővárosban rendezett vébén is találkoztunk, akkor 4-2-re nyertünk ellenük. A szigetországi ellenfél az izlandi vulkánkitörés miatt hosszú buszozás után jutott el Ljubljanába, ahol 4-1-re verte a horvátokat, 2-1-re a csoport újoncát, a magyarokat is megizzasztó Dél-Koreát, majd hosszabbításos meccsen kapott ki a házigazdától. A britekkel volt elszámolnivalónk, hiszen decemberben a debreceni U20-as vébén ők ütötték el a feljutástól a magyar fiatalokat, majd az U18-asoknál is nyerni tudtak büntetőkkel április közepén.

Az első harmadban kiegyenlített csata folyt, mindkét oldalon volt egy-két helyzet, a magyarok legnagyobb lehetősége Sofron előtt adódott, de egy önfeláldozó brit védő megmentette csapatát a góltól. A britek a szokásos erőhokit játszották, oda-odaértek Hetényi kapuja elé, de a fehérvári kapus hozta a vébén látott formáját, és mindent védett.

A második harmad egyből egy nagy magyar lehetőséggel indult, de Vas Márton kapáslövését Murphy fogta. A csapatok az első harmadhoz hasonlóan nem diktáltak túl nagy tempót, de volt esemény a kapuk előtt, szerencsére a gólt a magyar válogatott ütötte, Palkovics nagy passzát Fekete csúsztatta be.

A záró felvonás elején Palkovics egy bal sarokba vágódó bombával megtörte a gólcsendjét, ezután pedig felpörgött a meccs, a britek nagyon nyomtak, a magyar csapat pedig kontrázott, mindkét kapu előtt sorjáztak a helyzetek. Hetényi szenzációs volt, többször is vert helyzetben hárított, és a legvégén Tait büntetőjét is kifogta, ami azt jelenti, hogy több mint 170 perce nem kapott gólt. A magyar válogatott negyedik meccsét is megnyerte, így péntek este 20 órától a feljutásért játszhat a házigazda szlovénok ellen.

Forrás: MTI

Kovács köszönti Hetényit, a mezőny legjobbját

"A kapusteljesítmény és a védekezés hozta meg számunkra a győzelmet. Az is örömteli volt, hogy Palkovics megint felszabadultan játszott, gólt lőtt, gólpasszt adott kritikus pillanatokban. A szlovén csapatot ismerjük, de még jobban kell összpontosítani" - nyilatkozta Ted Sator, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

"Nem tudtunk mit kezdeni Hetényivel. Voltak lehetőségeink, de képtelenek voltunk betalálni, a végén még a büntető sem ment be. Sajnáljuk, hogy nem tudunk feljutni, de leszünk még erősebbek" - mondta Paul Thompson, a britek szakvezetője.

"Tudtuk, hogy nehéz lesz, és a kapuban is így éreztem. Sok lövést kaptam, és szerencsém is volt. Remélem, a szlovénok ellen is folytatódik a jó sorozatom, és nem kapunk gólt" - nyilatkozta a mérkőzés legjobbjának választott Hetényi.

"Sejtettük, hogy végig provokálni fognak minket, de mi nem ültünk fel ennek. Hetényi előtt le a kalappal, tartást adott nekünk" - tette hozzá Szélig Viktor.

"A brit játékos történetesen nem lábon szúrt, hanem oda, ahol a férfiaknak a legjobban fáj. Nekik meg fájjon a vereség" - összegzett Horváth András.

"Végre sikerült betalálnom! Nagyon nehéz meccs volt. A britek rengeteget támadtak, de sikerült Hetényi révén megúszni kapott gól nélkül" - mondta az első vb-gólját megszerző Palkovics Krisztián.

Majzik Ernő csapatorvos az MTI-nek elmondta: gyakorlatilag biztos, hogy Tokaji Viktor vállficama miatt nem játszhat pénteken a szlovénok elleni mérkőzésen.

Percről percre

Már az első percben odaértünk a britek kapuja elé, de Palkovics passzába nem tudott belekapni a középen érkező Feketet. Aztán Ladányi bombáját fogta Murphy, majd a túloldalon Hetényi is védéssel mutatkozott be.

A meccs első nagy helyezeténél is Hetényinek volt dolga, szépen szúrt ki a bottal, majd Weaver kiállítása miatt a magyar csapat került emberelőnybe, de a két perc ziccer nélkül pörgött le. Magosi remek egyéni akciója után Sofront hozta lövőhelyzetbe, de Meyers önfeláldozóan mentett, bottal akasztás miatt azonban ismét létszámfölényben játszhattunk, sajnos ez sem járt sikerrel.

Két magyar előny után jött az első brit fór, Kógert szórták ki a szlovén bírók. Hátrányban is sikerült helyzetet kialakítani, a Vas testvérek léptek ki, Márton lövését a kapus bravúrral védte, a megszerzett koronggal kontrázott az ellenfél, Clarke löketét Hetényi fogta. Fél perc volt hátra az első harmadból, amikor Weaver indult el, fonákkal emelt a rövid sarokra, de Hetényi leolvasta a szándékát.

A második harmad elején Ladányi nagy passza után Vas Márton tüzelt kapásból, ez is elakadt Murphyben. Két perccel később Jonathan Phillips emelt fonákkal, Hetényi a helyén volt. Nagy Gergő nevéhez méltó lövést engedett el, ahogy belépett a britek harmadába, de Murphy volt a végállomás. Túl sok brit volt a jégen, amiért kiállítás jár, két percig öt a négy ellen támadhattunk - volna, mert pár másodperc múlva Horváth András is leülhetett a büntetőpadra.

Forrás: MTI

Vas János brusztol a brit kapu előtt

Egy ütközés után Tokaji esett neki a palánknak, fájdalmas arccal kísérték be a rutinos védőt az öltözőbe, mint később kiderült, kificamodott a válla. Palkovics szépen lépett ki a védők között, de nem tudta kötényben elcsúsztatni a korongot Murphy lábvédői között. A magyar kapu előtt Cowley maradt üresen, de nem tudta meglepni Hetényit. A második harmad közepén sikerült megszerezni a vezetést, Palkovics óriási passzát Fekete söpörte közelről a kapuba (1-0).

Nem sokkal a gól után Szirányit küldték ki két percre. A britek bekeményítettek, Hetényinek többször is odaszúrtak, az egyik ilyen tumultus végén J. Phillipset küldték ki, és Szirányi visszatérése után több mint másfél percet fórban játszhattunk. Újabb gólt nem sikerült szerezni, pedig esély volt rá, de Murphy bravúrral szedte ki Szélig lövését, aztán Vas János próbálkozására is odaért.

Tokaji vállát a második szünetben a helyére rakták, de elég valószínű, hogy egyik legfontosabb védőnk számára véget ért a vébé. A záró húsz perc elején Palkovics lépett ki, O'Connor hátulról megütötte, amiért járt a jogos kiállítás. A két perc alatt nem sikerült gólt elérni, Kovács Csaba lövése volt a legígéretesebb szituáció, de Murphy átért a rövid sarokra.

Azonos látszámnál aztán megérkezett a gól, ráadásul az a Palkovics szerezte, aki eddig adós volt a találatokkal: három magyar támadó ment kettő védő ellen, Palkovics elsőre elütött a korong fölött, a második mozdulat viszont tökéletesre sikerült, kilőtte a bal sarkot (2-0). Felpörgött a meccs a második gólunk után, a britek érezték, hogy jönniük kell, de Hetényi állta a sarat, a britek meg Murphyt dicsérhették, aki szintén nagyokat fogott. Jó kapusnak szerencséje is van, Dowd bombája a kapuvasan csattant, de utána Hetényi tett róla, hogy a nevét kiabálja a tábor, kétszer is közeli lövést védett óriási bravúrral.

Nagyon jó lett a meccs az utolsó harmad második felében, a britek mindent egy lapra feltéve rohamoztak, de a magyar kontrák is magukban hordozták a gólveszélyt, igazi ide-oda játék alakult ki. A nagy brit offenzíva közepette Vas Márton lépett ki egy az egyben, de fonákemelése elkerülte a kaput, el lehetett volna dönteni a meccset. Két és fél perc volt hátra a a meccsből, amikor Chambers odaütött egyet Horváthnak, amiért ötperces kiállítást kapott, vagyis a végső dudaszóig emberelőnyben voltunk.

18 másodperccel a vége előtt Tait ugrott ki, hátulról akasztotta az egyik védőnk, a mozdulatért büntető járt, de Tait lövését a szenzációs teljesítményt nyújtó Hetényi kivédte. A vége így 2-0-s magyar győzelem, ami azt jelenti, hogy péntek este 20 órától a feljutásért játszhat a magyar válogatott a szlovénok ellen. A meccs után a legjobb magyarnak Hetényit, a legjobb britnek Weavert választották.