Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében szabálytalan volt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnökválasztása, így a testület hatályon kívül helyezte a küldöttgyűlés határozatait. A májusi tisztújító küldöttgyűlésre eddig két jelölés érkezett.

Ruttner március 3-tól látta el megbízott vezetőként az MKOSZ irányítását, azonban a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán kézbesített ítéletének értelmében mai nappal megszűnt a vezetőségi tagsága.

"Ez a döntés hatályon kívül helyezte a 2007. március 9-i küldöttgyűlés határozatait, köztük az én elnökségi tagságomat is - mondta Ruttner György. - Ennél fogva mostantól nem tudom ellátni az elnöki jogkört, a következő bő három hétben a hattagú elnökség irányítja az MKOSZ-t. A május 21-re összehívott tisztújító küldöttgyűlésen nem kívánok elindulni az elnöki tisztségért, mert ügyvédi irodám vezetése mellett nem jutna rá elég energiám. Ideiglenesen segítettem, ennél többet nem tehetek."

A szövetség volt első embere elmondta: eddig két jelölésről van tudomása a vezetői posztra Szabó Forrai Zsolt, az MJUS-Fortress Körmend férficsapatának tulajdonosa, illetve Szalay Ferenc szolnoki polgármester személyében.

"A magam részéről úgy látom, a kosárlabda-társadalom érdekeit jobban szolgálná Szalay Ferenc megbízása, mivel ő igazi integráló személyiség, emellett komoly politikai-gazdasági háttérrel rendelkezik" - tette hozzá Ruttner.

Az LB márciusban helyezte hatályon kívül a Fővárosi Ítélőtábla tavaly júniusi ítéletét, hatályba léptetve ezzel a Fővárosi Bíróság (FB) korábbi döntését, amely megsemmisítette a három évvel ezelőtti döntéseket, köztük a tisztújítást is. Az FB annak idején azzal indokolta állásfoglalását, hogy a szövetség mandátumvizsgáló bizottsága az előírtnál később küldte szét a felhívásokat a kluboknak, így többen nem tudtak időben - a tanácskozás előtt 15 nappal - küldöttet állítani. A 2007-es elnökválasztáson Berényi János (a volt elnökről készült portrét itt olvashatja) 67-36-ra nyert a másik jelölttel, Németh Lászlóval szemben, majd idén februárban bejelentette lemondását.