Vágólapra másolva!
Egymást követő harmadik alkalommal, összességében pedig 18-szor lehet bajnok az MKB Veszprém, amennyiben legyőzi legnagyobb hazai riválisát, a Pick Szegedet a Budapest Bank férfikézilabda-liga vasárnap kezdődő finálésorozatában. A párharc az egyik csapat harmadik győzelméig tart, és a nyitómeccsre az alapszakaszgyőztes Veszprém otthonában kerül sor.

Nincs könnyű helyzetben a Veszprém, amely ugyan 2009-2010-ben még nem szenvedett vereséget a bajnokságban - ráadásul még bezsebelte a Magyar Kupa-elsőséget -, ám a Barcelonával szembeni kettős vereség nemcsak a BL-búcsút jelentette, de kiélezte a két sztárkapus, Dejan Peric és Fazekas Nándor közti ellentétet is.

Barcelonában nem ment Pericnek, aki ennek ellenére végigvédte a mérkőzést, a veszprémi visszavágón is csak úgy ment le a pályáról - szurkolói fórumok szerint nem az edző, hanem ő dönti el, mikor lép ezügyben -, hogy feldühítette a közönség "Nándi, Nándi" rigmusa, amely a magyar válogatott hálóőrt követelte a kapuba.

A Kézi.hu szakportálnak ugyan még nyilatkozott dr. Magyarády Péter, a Veszprém gazdasági és operatív elnöke, aki elmondta, kétségtelen, hogy mindkét játékosnak vannak problémái. "Fazekasnak a kevés játéklehetőség, Pericnek pedig a játékostársát éltető kórus, ami felhangzik a meccseken. A napokban az ügy megoldásán dolgozunk, de annyit elmondhatok, hogy az egyesület egyik játékostól sem kíván megválni."

Mocsai Lajos vezetőedző szerint "a leglényegesebb, hogy a kapusok önbizalma, hite, önbecsülése megmaradjon, mert ilyen szempontból messze ez a legnehezebb poszt a kézilabdában. Bízom benne, hogy ez a helyzet megoldódik."

Ezt követően a klub nyilatkozatstopot vezetett be, mondván, a kérdés belügy, csupán azt kellene megkérdezni, miért a szezon utolsó mérkőzései idején kell "megoldani" a hónapok óta fennálló problémát. Arról nem is beszélve, hogy a rossz kommunikációnál csak a kommunikációhiány rosszabb.

A Veszprém a polémiát egy közleménnyel kívánta feloldani. "A klub edzői, az érintett játékosok és a klub vezetőinek részvételével tartott megbeszélésen áttekintettük a kialakult helyzetet. Teljes egyetértésben arra jutottunk, hogy mostantól kizárólag a bajnoki döntőre koncentrálunk. Kapusaink mindent megtesznek a csapat sikeréért, maximális erőbedobással küzdenek a bajnoki aranyérem megszerzéséért. A Dejan Peric és Fazekas Nándor körül kialakult konfliktushelyzettel a döntő idején nyilvánosan nem foglalkozunk, arról az érintettek nem nyilatkoznak, az ügyről a bajnokság befejezése után tájékoztatjuk a közvéleményt."

Az [origo] megpróbált ugyan véleményeket kérni, de a nyilatkozatstop nemcsak a csapat játékosaira és vezetőire vonatkozik, de még az együtteshez közelálló szurkolókra, barátokra is.

Ami a döntőt illeti, a Szeged meglepetésre készül, Bella Árpád, a Tisza-parti klub ügyvezetője kiemelte, hogy szeretnék megszerezni a serleget, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a Veszprém számít a favoritnak. Főleg úgy, hogy a csapatnak nincs klasszikus jobbátlövője, a balkezes Krivokapics ugyanis mélyvénás trombózisa miatt nem léphet pályára.

"Amíg a Veszprém a Bajnokok Ligájában játszott, mi voltunk az egyik legnagyobb szurkolói. Most viszont szeretnénk megtörni a sikersorozatukat. Remélem, méltó vetélytársai leszünk a Veszprémnek, és a végén mi örülhetünk. Amikor utoljára bajnokok lettünk, 2007-ben, akkor az első idegenbeli meccset sikerült megnyernünk" - tette hozzá Bella.

Mocsai Lajos, a címvédő vezetőedzője jelezte: a sportág egyik legnagyobb ünnepén ismét szeretnének bajnokok lenni. "Különleges párharc és különleges atmoszférájú a Szeged elleni csata. Óriási az elvárás mindkét városban. Mindenki szeretne aranyérmes lenni" - jegyezte meg.

A döntő játéknapjai:
Május 9., 16., 23., ha szükséges: 26. és 30.
A páratlan sorszámú mérkőzéseknek Veszprém, a párosaknak Szeged ad otthont.

A 3. helyért a Tatabánya Carbonex és a Dunaferr csatázik ugyanezen a napokon.

Az elmúlt tíz bajnokság élcsoportjának végeredménye:
1999-2000:
1. Dunaferr SE, 2. Fotex KCV, 3. Pick Szeged, 4. Kiskőrös KKC
2000-2001: 1. Fotex KCV, 2. Dunaferr SE, 3. Pick Szeged, 4. Pestl-LRI Malév-E.
2001-2002: 1. Fotex KCV, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. Every Day Orosháza
2002-2003: 1. Fotex KCV, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. Győri Tento ETO KC
2003-2004: 1. Fotex KCV, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. Tatabánya Carbonex KC
2004-2005: 1. Fotex KCV, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. Tatabánya Carbonex KC
2005-2006: 1. MKB Veszprém, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. PLER-Airport
2006-2007: 1. Pick Szeged, 2. MKB Veszprém, 3. Dunaferr SE, 4. PLER-Airport
2007-2008: 1. MKB Veszprém, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. PLER KC
2008-2009: 1. MKB Veszprém, 2. Pick Szeged, 3. Dunaferr SE, 4. PLER KC


Az eddig bajnokok:
17-szeres: MKB Veszprém KC (VÁÉV Építők, VÁÉV Bramac, Fotex VSE, Fotex KCV)
14-szeres: Bp. Honvéd SE
5-szörös: Bp. Spartacus SC
4-szeres: Elektromos SE, Tatabányai Bányász SC
3-szoros: Bp. Vörös Meteor, Rába ETO
2-szeres: Bp. Dózsa SK (Ú. Dózsa), Pick Szeged
1-szeres: Debreceni Dózsa SE, Dunaferr SE, VM Közért