Vágólapra másolva!
Kemény Dénes, az olimpiai bajnoki címvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya pénteken közzétette 20 fős keretét, amelyből kikerül az augusztus végi-szeptember eleji, zágrábi Európa-bajnokságra utazó 13 játékos.

A nemzeti együttes honlapja, a www.vlv.hu által nyilvánosságra hozott listáról hiányzik a 2004-es, athéni olimpiai bajnok Steinmetz Ádám neve, a Primorac Kotor montenegrói bajnoki döntőre készülő centere a hosszúra nyúlt klubszezon után fizikai állapotára hivatkozva nem vállalta a válogatottbeli szereplést.

"A most meghirdetett keret erre az évre szól, jövő januárban lehetnek új meghívottak - szögezte le Kemény Dénes. - Tizennyolc játékossal szerettem volna elkezdeni a felkészülést, de miután az Eb-ig sok idő van, a biztonság miatt két posztra is több játékost hívtam, mint amennyit eredetileg terveztem. És miután most van idő, könnyen lehet, hogy nem egy lépésben, hanem több, menet közbeni szűkítéssel lesz a 20-ból 13."

Steinmetz Ádámot illetően a szakvezető ezt mondta:

"Sokat jelentett a csapat számára a játéka és a jelenléte, úgyhogy nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy Ádám nem tudta elfogadni a meghívást."

"A január végi szerb edzőtábor óta fáj a vállam - nyilatkozta a honlapnak Steinmetz. - Nap mint nap kezelik, de az egymást követő mérkőzések miatt nem tud meggyógyulni, plusz még a bordámra is kaptam egy igen erős ütést, és akkor a nyaksérülésemről még nem is beszéltem. Tudtam, hogy Dénes számít rám, én döntöttem úgy, hogy ezt a nyarat pihenéssel, kúrálással töltöm. Ez növeli az esélyét annak, hogy folytatni tudjam az aktív játékot ezen a szinten, és Dénes is számításba vehessen Londonra."

Az Eb-felkészülés június 21-én kezdődik.

Kemény Dénes 20 fős kerete:
kapusok: Baksa László (Szeged), Gergely István (Honvéd), Nagy Viktor (Vasas), Szécsi Zoltán (Eger)
mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Honvéd), Biros Péter (Eger), Bundschuh Erik (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Vasas), Kis Gábor (Vasas), Madaras Norbert (Pro Recco, olasz), Marnitz Gergő (Honvéd), Mátyás Zoltán (FTC), Szivós Márton (Honvéd), Török Béla (Szeged), Varga Dániel (Vasas), Varga Dénes (Vasas), Vámos Márton (KSI), Vörös Viktor (Vasas)

A válogatott Eb-felkészülési programjának főbb állomásai:
június 21-25.: edzések a Margitszigeten
június 28-július 2.: edzések Balatonfűzfőn
július 5-9.: közös edzések a horvát válogatottal Balatonfűzfőn
július 12.: Magyarország-Kanada hivatalos barátságos mérkőzés, Tatabánya
július 21-25.: részvétel a siracusai nemzetközi tornán
július 29.: Magyarország-Németország hivatalos barátságos mérkőzés, Szolnok
július 30.: Magyarország-Németország hivatalos barátságos mérkőzés, Békéscsaba
augusztus 13-15.: részvétel a portugaletei nemzetközi tornán
augusztus 20-22.: Vodafone Kupa, Margitsziget
augusztus 20., 19 ó: Magyarország-Olaszország
augusztus 21., 19 ó: Magyarország-Németország
augusztus 22., 12 ó: Magyarország-Spanyolország
augusztus 25-27.: közös edzések a spanyol válogatottal a Margitszigeten
augusztus 29-szeptember 11.: Európa-bajnokság, Zágráb