Vágólapra másolva!
Hiába kaptak 14 emberelőnyt a spanyolok, a magyar nőivízilabda-válogatott magabiztosan győzött ellene, így végül ötödik lett a zágrábi Európa-bajnokságon.

Vízilabda-Eb, nők, az 5. helyért:
Magyarország - Spanyolország 10-7 (3-0, 2-4, 3-2, 2-1)
a magyar góldobók:
Valkai 3, Bujka, Kisteleki D. 2-2, Takács, Drávucz, Keszthelyi 1-1

Az elődöntős részvétel elmulasztása miatt kölcsönösen csalódott csapatok találkozóján percekig semmi érdemi nem történt. Hatástalan támadójáték, vagy ha jobban tetszik, hatékony védekezés jellemezte a nyitónegyedet, amelynek ötödik percében rezdült először a háló: Valkai Ágnes lépett meg, s biztos kézzel vette be a bal alsó sarkot, majd Kisteleki Dóra másolta le a megoldást (2-0). A németek elleni meccsen megsérült, s védőálarcban játszó Bujka Barbara a három a magyar igazság tételét pólósként alkalmazva remek kapufás gólt szerzett (3-0).

A kitűnő első nyolc percet magyar szemmel egy kevésbé tetsző második követte: két perc alatt két spanyol találat született, s máris szoros lett a mérkőzés (3-2). Egészen addig, mígnem az ideiglenes centerként jeleskedő Takács Orsolya Kisteleki Dóra remek passzát a hálóba húzta (4-2). A négy ellenében a hatodik emberelőnyüket kapó spanyolok megint szépítettek, de Valkai biztos kézzel bombázta be a Bujka javára megítélt ötméterest (5-3). A sokadik védelmi megingást azonban még a nagyszünet előtt büntette a rivális (5-4).

A harmadik negyed tankönyvbe illő Bujka-góllal rajtolt, aztán Drávucz Rita is feliratkozott az eredményes játékosok listájára (7-4). A védelmet dicséri, hogy a tizedik spanyol előnyből sem lett semmi, a tizenegyedikből viszont igen, majd megúszásból is (7-6), Kisteleki azonban a legjobbkor, s ami fontosabb, pontosan is ejtett (8-6).

A negyedik negyedben pompás Valkai-bombával nőtt háromra a különbség, aztán egy, a kapusról kipattanó labdát értékesített Keszthelyi Rita (10-6). A megmaradt bő két percben a 14. emberelőnyüket is kiérdemelt spanyolok 10-7-re tudtak felzárkózni, többre nem tellett tőlük.

A győzelemmel a visszavágás is sikerült, hiszen a csoportmérkőzésen a legutóbbi, 2008-as Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolok nyertek 13-10-re a két esztendeje Eb-harmadik magyarok ellen.

"Taktikában és lélektanilag is erősebbnek bizonyultunk ma a spanyoloknál" - értékelt az MTI-nek Petrovics Mátyás szövetségi kapitány. "Az összképet illetően azonban csak részben derűs a kép. A lányok egyfelől bizonyították, hogy a nagyon fontos meccsekre képesek összekapni magukat, s pillanatnyilag Európában bárkit el tudnak kapni, de mivel nem mindig tudják a megfelelő szintű átlagot hozni, bárkitől ki is tudnak kapni. Sok munkával ez javítható, ezen dolgozunk tovább."

elődöntő:
Görögország - Olaszország 10-5 (3-0, 4-2, 1-2, 2-1)
Oroszország - Hollandia 19.30 ó