Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott 10-8-ra kikapott az esélytelenebbnek tartott olaszoktól a zágrábi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében, így szombaton Szerbia ellen a bronzéremért szállhat vízbe.

Eredmény, vízilabda-Eb, férfiak, 2. elődöntő:
Magyarország - Olaszország 8-10 (0-2, 3-2, 3-4, 2-2)
gól:
Madaras 3, Szivós 2, Varga Dániel 1, Kis G. 1, Hosnyánszky 1, illetve Figlioli 3, Gallo 2, Gitto 2, Presciutti 1, Luongo 1, Giacoppo 1

Az első elődöntőt hazai, horvát férfivízilabda-válogatott nyerte Szerbia ellen, így az egyik ágon már eldőlt, ki jut be a szombati döntőbe. A kisebb betegséggel bajlódó Kis Gábor is játékra jelentkezett.

Első negyed:

A ráúszásnál az olasz válogatott hozta el a labdát, Figlioli gyorsabb volt Varga Dénesnél. Az első lövésre mégis nekünk volt lehetőségünk, de Kis Gábor hibázott, a másik oldalon Gallo rontott. Aztán Madaras lőtt a bal felső sarok mellé. Nagyon jól működött a magyar védelem, három lövést is úgy blokkoltak, hogy Szécsiig el sem jutott a labda.

Az első gólt mégis Olaszország szerezte, Figlioli éles szögből a léc segítségével ejtett Szécsi mögé (0-1). Válaszul emberelőnyt kapott a csapat, a centerező Szivóst Gallo szabálytalanul húzta vissza. Az ötméterest Biros jobbra lőtte, Tempesti védett.

A másik oldalon jobban sáfárkodott az előnnyel az ellenfél, Madaras kiállítása alatt Gallo ugyan a kapufára bombázta a labdát, a kipattanót a túloldalon Presciutti szerezte meg, s belőtte a kapuba (0-2).

Elérte a csapatot a Bagaméri-kór: meg vagyunk átkozva! Előbb Madaras lövését szedte ki a bal felsősől a kapus, majd Hosnyánszky forgácsolta szét a lécet. A negyed utolsó támadását emberelőnyben az olaszok vezették, de nem találtak a kapuba.

Második negyed:

Figlioli ezúttal Madarast úszta le könnyedén, de az első támadást a magyarok fejeték be sikerrel: Varga Dániel emberelőnyt használt ki (1-2). Ami az egyik oldalon sikerült, ment a másikon is: újabb előny, újabb olasz gól, ezúttal Gallo eltalálta a rövid sarkot (1-3). Aztán Tempesti villant, Kis Gábor közeli befordulását védte elképesztő reflexszel.

Többet támadtak az olaszok, de fölényük meddő maradt, Szécsi a távoli lövéseket biztosan hárította. Az 5. magyar emberelőnyt Madaras vágta a hálóba (2-3), de a következő fórt Varga Dániel elrontotta, elmaradt az egyenlítés. A negyed közepén már nem volt pardon: Madaras távolról kilőtte a jobb sarkot (3-3).

Gallo ellenállhatatlan, már több gült szerzett, mint kapufát lőtt (3-4), nem rossz az a balkéz. A negyed utolsó 13 másodpercét a magyar csapat támadhatta, ez lövésre sem volt elég.

Harmadik negyed:

Figlioli még mindig legyőzhetetlen, ismét Varga Dénes elől hozta el a labdát, gólét azonban a magyar csapat szerzett: Varga Dénes pazar átadását Kis Gábor kegyetlenül bevarta (4-4). Sokáig nem lehetett örülni, 20 másodperc múlva Figlioli révén ismét olasz előnyt regisztrálhattunk (4-5).

Hárai kiállítását Gitto torolta meg, ismét kettőre nőtt az olaszok előnye (4-6), Madaras az ellentámadásból már harmadik gólját lőtte, ezúttal jobbról a jobb sarokba (5-6). A soros emberhátrányt ismét nem tudtuk kivédekezni, Nagy Viktor sem tudta hárítani Gitto lökwetét (5-7). Szerencsére a tartalékkapus bemutatott egy nagy bravúrt, ziccert fogott, megakadályozva a háromgólos hátrányt. Varga Dániel emberelőnyt harcolt ki a másik oldalon, ezt Hosnyánszky használta ki (6-7), majd a következő előnyből az ellenfél úszott meg, de Giacppo lövését Nagy ismét bravúrral védte.

A következő emberelőnynél Kemény Dénes időt kért, de Madaras lövése a blokkban landolt. A labdaszerzésnél Hosnyánszky kapott kiállítást, ezúttal az olaszok is időt kértek. Ez már hasznosabbnak bizonyult, Luongo is megszerezte első gólját (6-8).

A negyed utolsó másodperceiben Kis Gábor harcolt ki büntetőt, Varga Dénes ötméteresét azonban Tempesti ugyancsak megfogta...

Negyedik negyed:

Figlioli a negyedik ráúszást is megnyerte, egyik oldalon nincs kapura lövés az első támadásoknál. Varga Dániel ziccerét Tempesti védte hatalmas bravúrral. Giacoppo emberelőnyös góljánál már nagy a baj: közte három (6-9). Sőt, egy megúszást követően Vámos húzott vissza, kiállítás és olasz időkérés: szerencsére ezúttal sikerült kivédekezni.

Az ellentámadás végén Vámos emberelőnyből a bal kapufát lőtte telibe, majd egy elszórakozott olasz támadást követően Biros adott álompasszt Szivósnak (7-9), de mire álmodni mertünk volna, Figlioli "száz méterről" ejtett gólt (7-10). Szivós nem adta fel, pillanatok alatt megszerezte második gólját (8-10).

Az utolsó két percben az olaszok már csak az időt ölték, kijátszották a támadóidőt, s kapura lövés helyett a medence üres helyére dobták a labdát. Kemény Dénes még időt kért az utolsó bő egy percre, de Szivós ellen kétszer is kontrafaultot ítéltek a játékvezetők, megpecsételve a válogatott sorsát.

Olaszország megérdemelten nyert, s játszhat Eb-döntőt a horvátokkal, a magyar csapat Szerbiával a bronzéremért csatázhat.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Azt szerettem volna, ha harcosan, bátran és okosan játszunk, ebből a harcosság és a bátorság megvolt."