Vágólapra másolva!
"A legnagyobb probléma, ha valakihez kesztyűs kézzel nyúlunk" - mondja az olimpiai bajnokokkal való bánásmódról az Eger vízilabdacsapatánál munkát vállaló dr. Csernus Imre. Az ismert pszichiáter maga is kijár majd a meccsekre, mert szerinte egy vereség után villámgyors lélektani reagálásra van szükség.

"Már fix a megállapodás, mind a felnőttekkel, mind az utánpótlással foglalkozom majd" - mondta az [origo]-nak Csernus Imre, amikor az eddig csak tervezett együttműködésről érdeklődtünk nála. A pszichiáter október végétől az Eger pólósainál is dolgozik, a felnőtteknél az egyéni foglalkozások mellett javaslatot tehet csapatösszetartásra, az ifjúsági és a serdülőcsapattal havonta találkozik, ezenkívül az egyéni problémák menedzselését bármikor vállalja.

"Két éve már foglalkoztattunk pszichológust eseti jelleggel, akkor ez egyértelműen jótékony hatással volt a csapatra. Most a véletlen vezetett el Csernushoz" - magyarázza a választást Halmos Péter, az Eger ügyvezetője, aki egy közös baráton keresztül ismerte meg a szakembert.

Bár az Eger edzője, Gerendás György köztudottan lobbanékony természetű, Csernusnak csak együttműködnie és nem foglalkoznia kell vele: "A sportpszichológia egy csapatmunka. Bár titoktartási kötelezettségem van, arról azért óhatatlanul tájékoztatom majd, hogy egy-egy játékos stabil vagy nem stabil" - avat be Csernus a munkakapcsolat részleteibe.

Egy arc a tévéből

Noha a pszichiáterhez hasonlóan Gerendás is erőteljes személyiség, az edző pozitívan állt hozzá Csernus érkezéséhez: "Felajánlotta a segítségét, amit én örömmel elfogadtam, mert eddig még nem dolgoztam korábban ilyen szakemberrel. Neki van egy arca, amit a tévéből ismerünk, és van egy, a magánéletbeli, amit viszont nem ismerhetünk. Egyelőre nem tudjuk, milyen lesz majd a közös munka, kicsit úgy érzem, a mostani felfokozott érdeklődés is inkább az ő személyének szól, így egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja" - jelentette ki a tréner, hozzátéve, örömmel veszi, ha Csernus kiszúrja, ha esetleg valakivel külön foglalkoznia kell.

Csernusnak nem ismeretlen terep a sport, immár hét éve dolgozik a Győri ETO focicsapatánál, ezenkívül a vívóválogatottnál is segít a 2012-es olimpiai felkészülésben.

"Látható és tapasztalható, hogy a jól kereső focisták könnyebben elszállnak, mint az átlagemberek. A héten például olvastam a hírt a Barcelonáról, hogy az elnök magánnyomozót fogadott fel a nagy sztárok követésére, bár itthon azért nem hiszem, hogy előfordul az ilyesmi."

Csernus szerint mind a siker, mind a kudarc megfelelő kezelése elengedhetetlen. "Nekem az egyéni eseteket kell néznem, hogy mi vezetett egy adott helyzetig. Ebben viszont nincs különbség a sportoló és a többi ember közt, éppúgy okozhat gondot párkapcsolati krízis, váratlan vagy potenciális haláleset, bármi" - mesél a Győrben szerzett tapasztalatairól.

Forrás: MTI/Sándor Katalin

Birosékkal sem bánik kesztyűs kézzel

Egerben viszont pólósokkal lesz dolga a pszichiáternek, aki saját bevallása szerint gyerekkora óta vonzódik az összes sportághoz, főként a labdajátékokhoz. "A vízilabdában kifejezetten tájékozott vagyok" - jelenti ki, gyorsan hozzátéve, hogy ez a munkája szempontjából voltaképpen nem fontos, hiszen "a lényeg az, hogy egy meccs eredménye győzelem vagy vereség. Ha vereség, akkor villámgyors reagálásra van szükség."

A gyors reakció érdekében a mérkőzésekre is kijár majd: "Számomra is fontos, amit ott látok. Mert beszélni bármit lehet, de sokszor a tettek beszélnek, azt pedig hétről hétre le lehet mérni, hogy ki hogyan teljesít."

Egerben a saját nevelésű fiatalok mellett négy olimpiai bajnok (Szécsi Zoltán, Biros Péter, Kis Gábor és Hosnyánszky Norbert) is játszik, ám a pszichiáternél minden csapattag státusza egyforma: "Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, ha valakihez kesztyűs kézzel nyúlunk, mert ők itt nem a válogatott, hanem az Eger SE tagjai".

Elszigetelné az egrieket a magyar közegtől

Az olimpiai bajnokok jelenléte is jelzi: az Egernek komoly ambíciói vannak, a csapat tavaly végletekig kiélezett, ötmeccses döntőt játszott a bajnoki címért, idén már elődöntős a hazai kupában, az Euroligában pedig bekerült a legjobb tizenhat közé.

A pekingi játékokon győztes Hosnyánszky mindenesetre bizakodva várja a foglalkozásokat: "Én hiszek a sportpszichológiában. Szerintem egy csapatnak szüksége van ilyenre, rosszat biztos nem tesz. Bár Csernust nem ismerem, de jókat hallottam róla. Van a csapatnál, aki annyira nem hisz ebben, de nem Csernus személyével van baja, csak nem látja az értelmét a dolgonak. Korábban, Vasas-játékosként én is így voltam vele, de engem meggyőzött az ottani pszichológusi munka" - mondja Hosnyánszky.

Forrás: MTI

Csernus fontosnak tartja a játékosok önállóságát és felelősségvállalását, és bár úgy gondolja, a magyar élsportolók gyakran küzdenek önbizalomhiánnyal, egy adott csapatot el lehet szigetelni ettől a közegtől.

Mi dolga van viszont a pszichológusnak, ha sikeres a csapat? "Lehet tanulni a sikerből is, ha megfelelő emocionális stabilitást ér el az ember, és ha tudja, hogy amit elért, csak a tegnapra szól, mert ma még nem tett semmit. Egy biztos: nem a pszichológus megy be a vízbe, az illető embereknek adaptálniuk kell, amit a foglalkozásokon hallottak."

Hozzátette: "Nem szégyen a jobbtól kikapni, ez a sport lényege, ezt nem vitatom. Viszont a sportolónak a meccs végén tudnia kell, hogy mindent megtett a győzelemért, ezt szeretnénk itt elérni."