Vágólapra másolva!
A prémiumok és egyéb juttatások terén a Magyar Kézilabda Szövetség a hazánkban tekintélyesnek számító 640 millió forintos büdzsével sem tud versenyre kelni tehetősebb országok jobb módú szövetségeivel - olvasható abban a szerdai közleményben, amellyel az MKSZ reagálni kívánt a válogatottbeli szereplést másfél éve nem vállaló Nagy László keddi nyílt levelére.

A szövetség honlapján olvasható dokumentumban az MKSZ az átlövő egyik fő kifogására válaszul így fogalmazott: "Napidíj nincs - zsebpénz van - a válogatott játékosok viszont állami forrásból folyamatosan igen tisztességes, rendszeres havi ellátásban részesülnek, annak ellenére, hogy az év 12 hónapjából legfeljebb két hónapig állnak a válogatott rendelkezésére."

Nagy László, a Barcelona világklasszis átlövője levele szerint azért nem játszik továbbra sem a magyar kézilabda-válogatottban, mert nem változtak meg azok a feltételek, amelyeket csapatkapitányként jelzett a szövetségnek.

A 29 esztendős játékos csapatkapitányként többek között a napidíj mértékét (10 euró/nap, amely nem fedezi a játékosok költségeit) és a biztosítás feltételeit kifogásolta, s leszögezte: amióta tavaly év végén egyeztetett Sinka László MKSZ-elnökkel, semmi sem változott.

"A Magyar Kézilabda Szövetség - áll a közleményben - tisztában van a játékosok biztosításának jelentőségével. Ennek érdekében - talán csak a labdarúgást ide nem számítva - a sportágak közül 2001-ben elsőként kötött szerződést a válogatott játékosok biztosítására a Groupama Biztosítóval. Ez a többször meghosszabbított és jelenleg is érvényben lévő együttműködés egyre kedvezőbb feltételeket garantál, és tisztes kártérítés kifizetését teszi lehetővé a sérülést szenvedett játékos számára."

A nemzeti együttesben eddig 138 alkalommal szerepelt Nagy Lászlónak "a mindenkori szövetségi kapitány a legutóbbi válogatottságát követően is rendre küldött meghívót a részére az aktuális válogatott mérkőzésekre, ám a játékos hol sérülésre, hol fáradtságra, hol különböző egyéb, jellemzően a médiában közölt indokokra hivatkozva nem élt a magyar férfikézilabda-válogatottban való szereplés lehetőségével. Ez utóbbi indokokat ismétli meg és összegzi több mint 16 hónap elteltével megírt levelében."

Az MKSZ szerint "szigorúan a tényekre szorítkozva belátható, merész kijelentés "szerény körülményeket" említeni a magyar válogatottakkal kapcsolatban, különösen azt, hogy ezek az elmúlt tíz évben "gyakorlatilag nem javultak". "A juttatások mellett a mérkőzésekre, edzésekre, utazáshoz és szabadidős tevékenységekhez komplett sportfelszerelésben, a válogatottnál eltöltött időszakra teljes ellátásban, továbbá költségtérítésben részesülő és kiemelkedő teljesítményük ellentételezéseként klubjaikban is messze az átlag feletti színvonalon élő játékosokhoz nem méltó a válogatottban való szereplést pusztán anyagi kérdéssé silányítani" - olvasható a dokumentumban.

"Nagy László is tagja lehetett volna ennek, a Mocsai Lajos mesteredző személyében a világ egyik legjobb, legtekintélyesebb szakembere által irányított, csupa nagybetűs CSAPATNAK. Kár, hogy a szövetségi kapitány által októberben személyesen neki küldött meghívót még csak válaszra sem méltatta. Végezetül köszönetet mondunk Lacinak a magyar nemzeti válogatottban nyújtott eredményes szerepléséért, becsüljük azért, mert utánpótlás és felnőtt válogatott szinten is kiváló teljesítményt nyújtott" - zárul a szövetség közleménye.

A tíz éve Barcelonában légióskodó játékos a 2004-es athéni olimpián negyedik, a tavalyi horvátországi vb-n pedig hatodik volt a csapattal. Utoljára 2009. június 21-én játszott az együttesben, azóta többször is, különféle indokokkal (például sérülés, fáradtság) lemondta a szereplést, és ez a szituáció egyre kínosabbá vált saját maga, illetve a szövetség, valamint a szövetségi kapitányok számára.

Az is felmerült, Nagy László azért halogatja a döntést, mert a londoni olimpián már a spanyol válogatottban kíván szerepelni, de az átlövő a honosításról szóló híreket többször is cáfolta.