Vágólapra másolva!
Nem véletlenül engedte ki félve a szövetség az Európa-bajnokságra a magyar nőikézilabda-válogatottat, a lillehammeri 9-10. hely az [origo] által megkérdezett szakemberek és egykori játékosok szerint is realitás. Laurencz László soha többet nem válogatná be a fegyelmezetlen Tomori Zsuzsát, míg Róth Kálmán úgy véli, nem gazdálkodunk jól tehetségeinkkel. Siti Beáta az átlövőteljesítményt hiányolja, Farkas Ágnes szerint pedig a szövetség vezetésében keresendő a hiba forrása.

Hat mérkőzésen három győzelmet aratva hullámzó teljesítménnyel végül nem érte el kitűzött célját és nem jutott a legjobb nyolc közé a magyar nőikézilabda-válogatott a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságon. A norvégoktól és a hollandoktól elszenvedett súlyos vereség ellenére még az elődöntőbe jutásra is maradt esély, végül Svédország visszazökkentette a realitás világába az együttest.

"A válogatott Zácsikkal és Görbiczcel erősebb lesz"

"Az Európa-bajnokság előtt úgy gondoltam, ennek a válogatottnak a hatodik hely lehet az optimális szereplés. Szinte egybe vágott ezzel a szövetség elképzelése, amely a nyolcba kerülést határozta meg, tehát látszott, mi a realitás" - értékelt az [origo]-nak Laurencz László egykori szövetségi kapitány. "Hat meccsből hármat nyertünk, de mindössze másfél mérkőzésen játszottunk elfogadhatóan, és az ukránok elleni sikert Herr Orsi védéseinek köszönhetjük, a vereségek közül kettő tragikus volt."

A válogatottal 1995-ben vb-ezüstöt, egy évvel később olimpiai bronzot szerző szakember nem értette Mátéfi Eszter nyilatkozatát, miszerint a játékosok a magyar bajnokság színvonala miatt nem bírták a terhelést, Laurencz szerint a magyar NB I a dán mellett a világ legjobb bajnoksága.

Laurencz értetlenül állt Tomori Zsuzsa szerepeltetése előtt is. "Ezerszer elmondtam, de ezúttal is megismétlem, fegyelmezetlensége miatt nálam soha többet nem lenne válogatott. Ha egy bajnokin rúg bele így az ellenfélbe, 2-3 meccses eltiltást kap, most viszont az európai és a magyar szövetség is felmentette, amit nagyon furcsállok. Persze, értettem én Eszter szándékát, arra számított, miután Tomorit megmentették, majd ezt a pályán meghálálja. Az alapgondolattal nem is volt baj, de amikor látszott, nem megy neki a játék, le kellett volna cserélni."

A jövő évi, riói világbajnokság 2-7. helyén végző csapatok vívhatnak majd selejtezőt a londoni olimpiára, kérdés, a mostani Eb-szereplés után képes lehet-e ilyen bravúrra a válogatott. "Azért azt szögezzük le, szakmailag a világbajnokság mezőnye gyengébb, a magyar válogatott pedig erősebb lesz egy Zácsikkal és egy Görbiczcel. Ebben a kettőben lehet reménykedni."

Farkas Ágnes: El kell veretni a csapatot

Farkas Ágnes szerint az a pozitívum, hogy egyelőre a tíz legjobb európai csapat között vagyunk. "Előrelépésként értékeltem, hogy túléltük a csoportkört, igazából a középdöntőbeli szereplés határozta meg a csapat helyét. A svédek elleni utolsó mérkőzés tetszett, hajtottak a lányok, fegyelmezetten kézilabdáztak, de ennyire futotta."

Az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint el kell gondolkodni azon, hogy a mostani felkészülési rendszer, a bajnokság lebonyolítása, az utánpótlás helyzete mennyire jó. "Évek óta mondom, ezek a felkészülési kupák, amelyeken a szponzornak próbálunk megfelelni, csak limonádék. Én Mocsai Lajos elvét vallom, a felkészülés során a legjobbakkal kell játszani, ha kell, ötször is ugyanazzal a csapattal, hogy érezzék a játékosok, mikor és hogyan kell megújulni. El kell veretni a csapatot, hogy szokják a kulcsmérkőzéseket. De ehhez sportdiplomácia kell és pénz."

Forrás: AFP

Felvetésünkre, hogy amíg a dánok és a norvégok korábban felvállalták, hogy beáldoztak egy-egy világversenyt a csapatépítés érdekében, addig itthon az állami támogatás miatt mindig kulcskérdés az 1-8. hely megszerzése, Farkas úgy felelt: "Fejétől bűzlik a hal!"

"Egyszerűen nem lehet annyira fontos egy hetedik vagy egy nyolcadik hely, hogy emiatt ne lehessen megvetni egy új csapat alapjait. Addig, amíg nem a kézilabda a fontos, hanem az MKSZ létezése, amíg nem szponzor után megyünk, hanem állami támogatásért kuncsorgunk, addig nem lesz előrelépés."

Szerinte a norvég példát kell nézni, 2000-ben még vertük őket az olimpiai elődöntőben, azóta a magyarok elleni csaták mindig kulcskérdésnek számítanak a skandináv csapat életében. "Céljuk az, hogy mindig elverjék a pofánkat, amit rendszeresen minden találkozáskor meg is tesznek. 2004 óta pedig csak a hátukat nézzük, náluk van sportpolitika, látják a sportban az üzletet."

Siti Beáta: Fejben jobbak az ellenfelek

"A válogatott többre lehetett volna képes, még Görbicz Anita nélkül is" - mondta az ugyancsak Európa-bajnoki arannyal, olimpiai és világbajnoki ezüsttel büszkélkedő Siti Beáta. "Elsősorban az átlövőerő hiányzott, Tomori Zsuzsa nemzetközi szinten sajnos kevés, míg Sopronyi Anetten hiába éreztem, hogy jó formában van, kevés lehetőséget kapott."

Siti szerint védekezésben akadtak jó momentumok, de az évek óta problémásnak tartott visszarendeződésben elmaradt a válogatott az élmezőnytől. "Sajnos sok direkt indításgólt kaptunk, sokszor adtuk el a labdát olyan váratlanul, amire nem is lehetett rendesen reagálni. Fejben jobbak az ellenfelek, ez ráadásul olyan probléma, amit egy kéthetes Eb-felkészülés során nem is lehet orvosolni."

Forrás: AFP

A fehérvári kézilabdacsapat másodedzője nem ért egyet Mátéfi Eszter szövetségi kapitánnyal, aki szerint a magyar bajnokság színvonala nem készít fel egy világversenyre. "A mostani bajnokság sokkal jobb, mint két-három évvel korábban. Ugyan a Győr és a Debrecen kiemelkedik, de a 3-10. helyezett csapatok igenis éles mérkőzéseket vívnak egymással. Nem csapatszinten van a baj, inkább a játékosokkal: olyanok is ott lehetnek a legjobbak között, akik 10-15 éve még nem kerülhettek volna be a válogatottba, mert taktikailag és technikailag kevesebbet tudnak."

Siti szerint utánpótlásszinten is nagy a lemaradás, a juniorválogatott sikeres szereplése ellenére kevés az olyan játékos, akit oda lehetne tenni a felnőttek közé. "Legyünk őszinték: Zácsik Szandrán és Kovacsics Anikón kívül kit lehetne még beépíteni?" - tette fel a költői kérdést.

Róth Kálmán több fiatalt nevezett volna

Róth Kálmán, a női ifjúsági válogatott kapitánya szerint nem véletlen, hogy a szakma félve engedte ki az Eb-re a csapatot, beigazolódott az aggodalom, de hozzátette, ebben az összeállításban csak erre volt képes.

"Alapvetően nem is a játéktudással vagy a képességekkel volt baj. Sokkal feltűnőbb volt, ahogy a lányok meccsről meccsre kondicionális problémákkal küzdöttek, márpedig ez nem a szövetségi kapitány felelőssége, hanem azoké a kluboké, ahol ezek a kézilabdázók évi kétszáz napot készülnek" - mondta Róth, aki szerint a hullámzó játék ellenére még is így reális esély mutatkozott az elődöntőbe jutásra.

"Sajnos a 2003-as horvátországi világbajnokság óta gyengül a színvonal, a bajnokság is rosszabb, mint 8-10 évvel korábban. Rossz játékospolitikát folytatnak a klubok, a fiatalok nem kapják meg a lehetőséget, miközben látható volt az Eb-n, hogy a svédek, hollandok, norvégok és a dánok folyamatosan építik be a tehetségeket. Mi viszont nem jól gazdálkodunk velük. A mostani keretben voltak olyan rutinosabb játékosok, akik többször bebizonyították már, nincs ott a helyük, én sokkal több fiatalt neveztem volna a 16-os keretbe."

Forrás: AFP

A győri utánpótlásban (is) dolgozó szakember szerint a csapaton semmilyen fejlődés nem látszik, pedig az eredmények azt mutatják, az elmúlt három évet mégiscsak beáldoztuk a sikertelenség oltárán.

"Mindig azzal vádolnak, csak károgok, hiszen be-becsúszik egy-egy kiugró eredmény, mint az olimpiai 4. hely vagy a junior Eb-ezüst. Senki sem látja, hogy bebújunk a sikerek mögé, s nincs előremutató koncepciónk."

Arra a felvetésre, nem lenne-e logikus, hogy a legjobb utánpótlás-szakember legyen a felnőtt válogatott kapitánya, így reagált: "Amióta távoztam a Győr felnőtt csapatától, nehéz embernek vagyok beállítva, pedig csak olyan vagyok, aki elmondja, ha nem stimmel valami. Vannak rosszakaróim, akik feszegetik Görbicz Anitával való ellentétemet, erre csak azt válaszolhatom, minden korábbi játékosommal jó a kapcsolatom. Mi más is lehetne, itt élünk, dolgozunk egymás mellett."

"Úgy gondolom, a kilencedik, tizedik helynél kicsit jobb a mi csapatunk. Nem szabadott volna megengednünk, hogy ennyire hullámzó legyen a teljesítményünk, nem csak mérkőzésen belül: az egyik meccsen nagyon jól játszottunk, aztán meg nagyon gyengén. Ezt valahogy ki kell egyenesíteni" - nyilatkozta Mátéfi Eszter szövetségi kapitány a Handball.hu-nak. "A csapat játékban előre lépett a tavalyi világbajnoksághoz képest, még ha ez az eredményben nem is mutatkozik meg"

Mátéfi sok kritikát kapott, mert a rosszul játszó Tomori végig a pályán volt: "Elmondták azt is, hogy mi az alternatíva? Mert ha elmondták volna, akkor tudnék válaszolni. Ma Szucsánszkival és Kovacsiccsal, tehát alacsony emberekkel kezdtünk, de átlövőjáték nélkül nagyon nehéz megnyerni egy mérkőzést, ezért is próbálkoztunk Tóth Tímeával és Tomori Zsuzsával, és a védekezéssel is kellett törődnünk, mert az alacsony játékosok nem mindig tudták megállítani a svédeket."

A szövetségi kapitány a folytatásról még nem gondolkozott: "Az elnökség majd átértékeli ezt az Eb-t. Azért ne feledjük, hogy Görbicz Anita és Zácsik Szandra hiányzott. Nem tudom, komplett csapattal mire lehetünk képesek."

Bulath Anita szerint is sokkal több volt ebben a csapatban, azt pedig jól körülhatárolta, miben kell még fejlődni: "Küzdeni akarásban, és abban, hogy mindent megtegyünk a másikért."