Vágólapra másolva!
Sokáig az sem volt biztos, hogy elutazik a január 13-án rajtoló férfikézilabda-világbajnokságra Fazekas Nándor, akinek december végén született meg a harmadik fia, a szövetség segítségével azonban elhárult minden akadály, így ott lehet Svédországban. A Veszprém kapusa szerint akár tizenkét csapatnak is lehet esélye a vb megnyerésére, a magyar válogatott pedig akkor lesz igazán jó, amikor élesre fordul a helyzet. Úgy véli, nagy szükség lenne Nagy Lászlóra, de a csapat a júniusi selejtezőn már nélküle is bizonyított.

- December 28-án született meg harmadik fia, Áron Nándor. Hogy van a család?
- Minden a legnagyobb rendben, szerencsére most már beálltak a dolgok. A fiúk jól vannak, úgy élünk, mint egy szép nagy család.

- Sokáig éppen a veszélyeztetett terhesség, majd a gyermekáldás miatt kérdéses volt vb-részvétele.
- Nagy feszültség alatt éltem az utolsó hetekben, folyton az járt a fejemben, hogyan tudom megoldani a család életét. A feleségemet császármetszés után nem hagyhattam otthon három fiúval, hiszen az egyiket óvodába, a másikat iskolába kell vinni, a kicsit meg háromóránként etetni. Ezért merült fel bennem, ha nem találok megoldást, akkor kihagyom a világbajnokságot.

- Végül valóban összefogott az érdekében a válogatott és a Veszprém csapata?
- Nem volt más lehetőség, mert választás elé állítottam mindenkit. Szerencsére a szövetség és a klub is sokat segített, kitaláltunk egy tökéletesnek tűnő megoldást. A családba nem akartam idegent beengedni, így édesanyámat kértük meg, jöjjön és segítsen nekünk. Az ő édesanyja azonban állandó felügyeletre szorul, ám a szövetség segítségével a nagymamám mellé is sikerült ápolót szerezni.

- Hány edzést hagyott ki?
- Csak annyit, mint a többiek. A szezonnak december 17-én lett vége, onnantól kezdve mindenki egyéni edzésterv alapján készült, így a futást meg a kondicionális tréninget én ugyanúgy végeztem, mint társaim. December 27-től ugyan nem vettem részt a válogatott összetartásán, de január 3-a óta Szatmári Janival minden nap volt kapusedzés, elsősorban alap állóképességi gyakorlatokat végeztünk, hogy formában maradjak. Annyi hátrányom van talán a csapat többi tagjához képest, hogy kevesebbszer volt labda a kezemben.

Forrás: AFP

- Tartotta a kapcsolatot a válogatottal? Látta a csapatot a két zártkapus meccsen?
- Igen, ott voltam Bahrein és Algéria ellen is. A nagyfiaimat kivittem, nekem jólesett, és legalább ők is kimozdultak kicsit a szobából. A csapat jól játszott, bár akkor még nagyon látszott a kemény munka: a Bahrein elleni meccs előtti nap még kőkemény edzésen vettek részt a srácok. Ahogy hallottam tőlük és olvastam az újságokban a lengyelországi kupán már remekül játszottak, komoly csapatok előtt nyerték meg a tornát. Egyre jobbak leszünk, a lényeg, hogy a csúcsformát péntektől fussuk.

- A Veszprém bombaformában játszotta végig az őszt, a válogatott gerince a klubra épül, mindkét csapat edzője Mocsai Lajos. Lehet abban bízni, hogy a vébére is jó formában lévő csapat utazik?
- Remélem, így lesz. Erre akkor tudnék tökéletesen felelni, ha ott lettem volna végig a felkészülésen. De ismerve Mocsai Lajos munkáját, amikor élessé válik a helyzet, akkor leszünk igazán jók.

- Mi a véleménye a mostani keretről? Kívülről úgy tűnik, Nagy Lászlót leszámítva, az utóbbi évek egyik legkompaktabb csapata, amelytől elvárható a vb első nyolc csapata közé jutás.
- Így van, ez a csapat vívta ki a szlovénok ellen a vb-szereplés jogát, ha azt a teljesítményt - főleg a selejtező párharc második mérkőzésének utolsó tíz percét - hozni tudjuk, ha az a forma állandósulna, akkor jól szerepelhetünk Svédországban is.

Forrás: MTI

- Bár kifelé a csapat nem kommunikálja Nagy ügyét, mennyire foglalkoztatta ez a játékosokat?
- Ez az utóbbi hónapokban főleg az újságokban szolgáltatott témát, bennünket napi szinten nem foglalkoztatott, nem folytunk bele a szövetséggel folytatott egyeztetésekbe. Örülnénk, ha Lacika velünk lenne, nagyon nagy szükség lenne rá, hiszen ő a világ egyik legjobb jobbátlövője, sajnáljuk, hogy nem jön velünk. Az osztrák Európa-bajnokságon leszerepeltünk, de a szlovének elleni pótselejtezőn nélküle is remekül játszottunk. Ám hangsúlyozom, a világbajnokságon, ahol sorozatban több mérkőzést játszva kellenének a friss játékosok, nagy szükségünk lenne rá.

- A csapat kiállt Nagy mellett, volt tárgyalás az szövetséggel, most már valóban minden rendben van?
- Megkaptuk az ígéretet a szövetségtől. Azt tudom, hogy most Balatonfüreden jó szállodában volt a csapat, tökéletes buszt kaptunk, és nem csuklóst. Ám az csak a közeljövőben derül majd ki, a többi felvetés megoldódik, vagy probléma marad.

- Mit lehet tudni a csoportellenfelekről?
- Úgy gondolom, olyan csoportban vagyunk, ahol öt azonos erősségű csapat szerepel. Akár négy ponttal is továbbjuthatunk a középdöntőbe, de ha nem figyelünk, ki is eshetünk. Izlandot az utóbbi évek nagy tornáin rendre elvertük, de olyan ütemben fejlődik, hogy a közelmúltban olimpiai ezüstöt, Eb-bronzot nyert. Norvégia és Ausztria mellett figyelni kell az ugyancsak fejlődő brazilokra is, ők éppen a norvégokat verték a napokban, európai az edzőjük, folyamatosan jönnek fel.

- A Kurierban olvastam, hogy az osztrákok kapitánya, Magnus Andersson már a svédek elleni elődöntőről álmodik, miközben felkészülési mérkőzésen óriási verést kaptak a szerbektől.
- A felkészülési mérkőzésekből nehéz bármit is levonni. Persze kikaptak a szerbektől, de a németekkel döntetlent játszottak, majd megverték őket, csakúgy, mint a portugálokat. A német profizmus például rendszerint a tétmérkőzéseket jön ki igazán.

Forrás: AFP

- Előny vagy hátrány, hogy Izlanddal kezdünk?
- Nekünk az csak jó, ha a legerősebbel kezdünk, az első mérkőzésen általában iszonyatosan jól játszunk. Remélem, nem járunk úgy, mint a tavalyi Eb-n, ahol majdnem legyőztük a későbbi győztes franciákat, majd kiestünk. A cél most az, hogy mindent elkövessünk az olimpiáért, és ha nem is szerezzük meg az azonnali kvótát a vb-arannyal, de ott legyünk a legjobbak között, hogy legalább selejtezőt vívhassunk.

- Mely csapatoknak van sansza a végső győzelemre?
- Franciaország topfavorit, de ne feledjük, két kulcsjátékosát, Daniel Narcisse-t és Guillaume Gille-t nélkülözi a csapat, mellettük Spanyolországot és Horvátországot emelném még ki. De olyan kiegyensúlyozott a mezőny, hogy akár tizenkét csapatot is mondhatnék.

- Olvastam, hogy Éles József kézilabda-iskolájában edzősködést is elvállalt. Milyen érzés?
- Az azért túlzás, hogy edzem őket, most csak annyi időm volt, kupára mentem velük. Ugyan ezúttal én voltam az edző, nagyon leizzadtam a kispadon. 8-10 éves kiskölykökről van szó, 3+1-ben szivacskézilabdáznak, iszonyúan jó, mert minden alapot megad a továbbiakhoz. Nagyon szeretem ezt csinálni, előfordulhat, ha tíz év múlva visszavonulok, gyerekekkel foglalkozom majd.