Vágólapra másolva!
Egy középdöntőbeli győzelmet még mindenképpen vár a svédországi világbajnokságon a magyar férfikézilabda-válogatottól Borsos Attila, aki szerint a három rivális közül Németország megfogható lehet. A korábbi 182-szeres válogatott klasszis úgy véli, Pérez Carlos részfeladatokat megoldhat, de csodát nem szabad várni tőle, Franciaország bombaformában szerepel, a spanyoloknál pedig az egykori veszprémi kapus, Sterbik Árpád törhet borsot az orrunk alá.

A világbajnokság első szakaszát úgy zárta a magyar férfikézilabda-válogatott, ahogy azt várni lehetett: a legnehezebb csoportellenféltől, az olimpiai ezüstérmes, Eb-harmadik Izlandtól vereséget szenvedett ugyan, de ezt követően zsinórban négyszer győzött, és csoportmásodikként, két ponttal jutott be a középdöntőbe.

Jönköpingben a következő három mérkőzés közül egyet biztosan meg kell nyerni, hogy matematikailag legyen esély a célkitűzés, az első hét hely valamelyikének megszerzésére. A helyzet nem könnyű, de nem is megoldhatatlan, véli Borsos Attila.

"Elégedettek lehetünk, hiszen a kötelezőt hoztuk a csoportkörben, azaz könyvelési szempontból jól állunk a világbajnokságon. Az Izland elleni vereség már a múlt, nem is szeretnék azzal foglalkozni, mi idézte elő, utazás, fáradtság vagy valami más. Nekünk az előttünk álló három mérkőzésre kell koncentrálni" - mondta az [origo] érdeklődésére a 182-szeres válogatott játékos.

Borsos szerint Franciaország, Németország és Spanyolország ellen kisebb csoda lenne három mérkőzést nyerni, de a játék minőségét tekintve igenis benne van a csapatban, hogy egy ellenfelet megfogjon.

"Ehhez az kell, hogy huzamosabb ideig játsszunk jól egy adott mérkőzésen, 40-50 percnyi csúcsteljesítmény elég lehet a győzelemhez. A védekezésünkkel nincs is baj, ha elszántak és mozgékonyak vagyunk, más kérdés, hogy a világ három legjobb fizikai állapotban lévő csapata ellen mire lesz képes a mi hatosfalunk. Támadásban viszont arra nagyon figyelnünk kell, hogy ne erőből, darálva szenvedjünk, inkább a már mutatott bátor játékkal kell sikert elérni. Ehhez megvannak a játékosaink, Császár és Lékai igazán kreatívak. A meccseket amúgy sem átlövésből nyerjük meg, hanem a cselezős magyar virtusból."

A csoportkör statisztikáit böngészve egyértelmű, a magyar csapat gyenge pontja az átlövőteljesítményben rejlik. Az első öt mérkőzésen 113 alkalommal próbálkoztak játékosaink 9 méterről vagy távolabbról lövéssel, mindössze 37 gólt szereztek, ez a 32 százalékos teljesítmény pedig sokkal gyengébb, mint leendő riválisainké. A franciák 58 (79/46), a németek 46 (105/49), a spanyolok 40 százalékkal (77/31) lőnek távolról.

A számadatok ellenére Borsos bizakodó, szerinte ilyen szinten is lehet komoly átlövőteljesítmény nélkül meccset nyerni. "Igaz, nem leszünk világbajnokok, de a játékrendszerünkhöz megvannak a megfelelő kvalitású embereink. Péreztől sem lehet azt várni, ő váltja meg a világot, 40 évesen már bizony fenn fog akadni a falon. De ha olyan szituáció alakul ki a mérkőzésen, amikor akadozik a játék, képes arra, hogy átlendítse a csapatot a holtponton és meglője a két-három nagyon fontos gólját."

Forrás: Remport Csaba

Pérez Carlos is megérkezett Svédországba

A csapat a pénteki pihenőnapot követően szombat este Franciaországgal meccsel, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ellen papíron nincs sok esély, de erőt adhat az egy évvel ezelőtti bécsújhelyi mérkőzés, ahol majdnem sikerült meglepnünk Omeyeréket.

"A franciák minden mérkőzésük előtt abból indulnak ki, hogy minden ellenfél azonos színvonalat képvisel. Tudják, hogy mindenki őket akarja megverni, ezért mindenki veszélyes ellenfél számunkra. A magyar is, annak ellenére, hogy mi kiestünk simán a csoportkörből a tavalyi Európa-bajnokságon, azért nem felejtették el, hogy az első mérkőzésen komoly gondot okoztunk nekik" - mondta Borsos Attila, aki kétszeres bajnokként jól ismeri a francia kézilabdát, korábban játszott a Nantes, a Nimes, a Paris 95, a Chambéry és a Lyon csapataiban is.

"A válogatott nagyon jó, bár Guillaume Gille mellett Daniel Narcisse is hiányzik, de néhány fiatalt úgy építettek be a csapatba, hogy meg se látszik a teljesítményen. William Accambray és Xavier Barachet is nagyszerűen kézilabdázik. Taktikai szempontból is akad változás. Amíg korábban három jobbkezessel, a Jerome Fernandez, Karabatic, Narcisse trióval állt fel a válogatott, utóbbi kiesésével balkezes lövő is bekerül a csapatba Barachet vagy Sébastien Bosquet személyében, ami újabb variációkra ad lehetőséget" - vélte Borsos, aki elmondta, nem elég, hogy a szélsők és a beállósok is jó formában vannak, de a statisztikák alapján Daouda Karaboue és Thierry Omeyer is a legjobb négy között van a kapusrangsorban.

"A spanyolok elleni iksz azért nem mérvadó, mert 50 percen át kiválóan kézilabdáztak, majd a sima vezetés tudatában annyira kiengedtek, hogy a hajrában kitűnően védő Sterbik Árpád miatt már nem tudtak ismét felbukkanni. Félek, Sterbik nekünk is fájni fog. Ha választanom kell, szerintem a németeket lehet elkapni. Csak arra ne számítsunk, hogy önmagukat megverik."

Forrás: AFP

A francia Cedric Sorhaindo lövését védi a spanyol válogatott kapusa, Sterbik Árpád

A középdöntő programja, I-es csoport (Jönköping):
Január 22., szombat
16.15:
Spanyolország - Norvégia
18.30: Németország - Izland
20.45: Franciaország - Magyarország

Január 24., hétfő
16.00: Izland - Spanyolország
18.15: Magyarország - Németország
20.30: Norvégia - Franciaország

Január 25., kedd
16.15: Németország - Norvégia
18.30: Spanyolország - Magyarország
20.15: Franciaország - Izland

Az állás:
1. Izland 4 pont (61-48)
2. Franciaország 3 (58-51)
3. Spanyolország 3 (54-52)
4. MAGYARORSZÁG 2 (52-55)
5. Németország 0 (47-56)
6. Norvégia 0 (45-55)