Vágólapra másolva!
Második középdöntőbeli csoportmérkőzésén Németország ellen lép pályára a magyar férfikézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon. Mindkét csapat az olimpiai selejtezőért küzd, alapcél a hét közé jutás, noha a németek matematikailag még akár az elődöntőt is elérhetik.

Újabb sorsdöntő mérkőzésre készül a magyar és a német férfikézilabda-válogatott a svédországi világbajnokság középdöntőjében. A magyar csapat számára az életben maradás a tét, győzelemmel ugyanis megtartja esélyét a nyolc közé jutásra, azaz elérheti a minimális célként kitűzött 7. helyet. Vereség esetén nincs mit számolni, akkor csoportjában nem lehet ötödiknél jobb a Mocsai-alakulat, vagyis csak a 9., rosszabb esetben pedig a 11. helyért játszhat.

A németek matematikailag még elődöntősek is lehetnek, ami azért lenne nagy meglepetés, mert a csoportból nulla ponttal érkeztek a középdöntőbe. Ehhez azonban nyerni kell, ezt tudja is minden játékos.

"Az Izland felett aratott győzelem örömkönnyei már felszáradtak. Boldogok voltunk a két ponttal, rájöhettünk, hogy még tudunk jól kézilabdázni. De ha a magyarok ellen veszítünk, akkor ez a nagy siker semmit sem ér" - nyilatkozta a csapat irányítója, Michael Kraus.

A játékosok nem élték bele magukat az éremszerzésbe, legalábbis erről tanúskodik a balszélső Dominik Klein nyilatkozata: "Nagyobb az esélyünk a lottóötösre, mint az elődöntőre."

Az átlövő Holger Glandorf szerint ismét ég a tűz a csapatban, míg Heiner Brand kapitány szerint az Izland elleni háromgólos siker megmutatta, a világ bármelyik csapat ellen képesek lehetnek a jó játékra és a győzelemre. "A magyar csapat nagyon kellemetlen ellenfél néhány igazán erős lövővel" - méltatta a statisztikák szerint nem túl acélos átlövő-teljesítményt.

A magyar csapatban mindenki harcra kész, a franciák elleni mérkőzésen kisebb sérülést szenvedett Mocsai Tamás, Fazekas Nándor és Gál Gyula pályára léphet, sőt a szakvezetés Gulyás Péter helyére benevezte Pérez Carlost is.

A két csapat korábban 23 alkalommal találkozott egymással, a mérlegünk elég szerény: 3 győzelem és 3 döntetlen mellett 17-szer szenvedtünk vereséget.

Utoljára öt éve egy felkészülési tornán sikerült nyerni a németek ellen, a 2008-es Európa-bajnokság csoportmeccsén 28-24-re, a két évvel ezelőtti világbajnokság 5. helyéért lejátszott mérkőzésén 28-25-re kaptunk ki a németektől.

A német válogatott kerete:
Kapusok: Silvio Heinevetter (Berlin), Johannes Bitter (Hamburg)
Mezőnyjátékosok: Christian Sprenger (Kiel), Patrick Grötzki (Löwen), Holger Glandorf (Lemgo), Adrian Pfahl (Gummersbach), Michael Haaß (Göppingen), Michael Kraus (Hamburg), Pascal Hens (Hamburg), Lars Kaufmann (Göppingen), Sven-Sören Christophersen (Berlin), Uwe Gensheimer (Löwen), Dominik Klein (Kiel), Sebastian Preiß (Lemgo), Jacob Heinl (Flensburg), Oliver Roggisch (Löwen).

A hétfői program

Középdöntő, 2. forduló, I. csoport (Jönköping):
Izland - Spanyolország 16.00
Magyarország - Németország 18.15
Norvégia - Franciaország 20.30

Helyosztók, a 15. helyért:
Japán - Algéria 18.00

a 13. helyért:
Egyiptom - Koreai Köztársaság 20.30