Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott kijutott a jövő évi szerbiai Európa-bajnokságra, miután a selejtező 4. fordulójában 29-26-ra nyert vasárnap a macedón csapat ellen Veszprémben.

Ezzel az eddig százszázalékos együttes gyakorlatilag megnyerte a csoportját, már csak az észtek érhetik utol, ám a két gárda első meccsén 31-19-re győztek a magyarok idegenben.

A selejtező utolsó két fordulóját júniusban rendezik, Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata a bosnyákokkal idegenben, az észtekkel pedig otthon találkozik.

Eb-selejtező, 1. csoport, 4. forduló:
Magyarország - Macedónia 29-26 (16-13)

A mérkőzésen díszvendégek voltak a 25 évvel ezelőtt vb-ezüstérmes válogatott tagjai - annak a gárdának is Mocsai Lajos volt a szövetségi kapitánya.

A két csapat szerdán már találkozott egymással, akkor Szkopjéban 29-22-re győzött Mocsai Lajos alakulata, amely most is esélyesnek számított.

A magyarok gyorsan elhúztak 4-2-re, de utána sorozatban becsúszott négy gól. A macedónok ettől vérszemet kaptak, és negyedóra elteltével 9-6-ra elhúztak.

A kapuba Mikler helyett Tatai állt be, s ez nagy lökést adott a hazaiaknak. Még Zubai kiállítása alatt is sikerült csökkenteni a hátrányt, aztán a 22. percben egyenlő lett, a 24. percben a 150. válogatottságát ünneplő Ilyés révén pedig már magyar vezetésnek örülhetett az aréna közönsége.

A macedónokon az időkérés sem segített, és a szünetre háromgólos hátrányba kerültek.

A fordulás után tovább nőtt a különbség (21-16), és már a látványra is figyeltek a játékosok. Tatai változatlanul jól védett, ám a vendégek nem adták fel a küzdelmet.

Negyedórával a vége előtt 23-20-ra feljöttek a macedónok, ám emberhátrányuk alatt ismét leszakadtak, és ezzel végleg elszálltak pontszerzési reményeik.

A mostani sikerrel a magyar válogatott kijutott az Eb-re, ahonnan még egyenes ágon lehet indulási jogot szerezni a londoni olimpiára. Ha ez nem sikerülne, akkor is biztos az ötkarikás selejtezőtornán való részvétel a Mocsai-gárda számára a vb-7. hely révén.

A kvartett másik, még szombaton lejátszott mérkőzésén:
Bosznia-Hercegovina - Észtország 21-23

A csoport állása a 4. forduló után: 1. Magyarország 8 pont, 2. Észtország 4, 3. Macedónia 3, 4. Bosznia-Hercegovina 1.