Társoldalunk:

Sokára követheti a kézilabda a köztévére vonuló focit

2011.03.31. 10:41

Miközben a magyar labdarúgó-válogatott Eb-selejtezőinek közvetítés visszakerült a Magyar Televízióhoz, addig más csapatsportágaknál egyelőre nem tervez hasonló lépést a köztévé. Bár a kézilabda-BL-ben még három magyar klubcsapat versenyben van, az idei szezonról már nem tárgyal az MTV a jogtulajdonos Digi Sporttal, de a jövőben harcba szállhat a látványsportok közvetítéséért.

Március 21-én jelentette be Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója, hogy a Magyar Televízió - párhuzamosan a Sport TV-vel - élőben közvetíti magyar labdarúgó-válogatott két, Hollandia elleni Eb-selejtezőjét. "Nyolc év után tér vissza a magyar labdarúgó-válogatott a közszolgálati televízió képernyőjére, oda, ahová közel fél évszázadig tartozott, oda, ahol a helye van" - fogalmazott akkor Szabó.

Kérdés viszont, hogy ha a magyar focinak a közszolgálati televízióban a helye, akkor vajon a többi, általában sikeresebb hazai látványsportág közvetítéséről is folynak-e hasonló tárgyalások. "A Magyar Televízió tárgyalt a kézilabda Bajnokok Ligája megszerzéséről is, de nem sikerült megállapodni, ezért léphetett a Viasat3 örökébe a Digi Sport. Hosszú távon nem tettünk le a kézi-BL-ről, azt sem zárom ki, hogy esetleg idén még születik valamilyen megállapodás, de most egyelőre nincs tervben" - mondta az [origo] megkeresésére Szabó, hozzátéve, miután a magyar kézilabdacsapatok évről évre remekelnek a Bajnokok Ligájában, érdemes a közmédia-rendszernek megvizsgálnia, hogy a sorozat a közszolgálati televízió képernyőjére való vagy sem.

"A csapatsportágaknál több közvetítési jog lejár a közeljövőben, a köztévé pedig készül arra, hogy beszálljon a piaci alkudozásba" - közölte. Az RTL Klub és a SportKlubot üzemeltető IKO Kábeltévé Kft. 2009 augusztusában jelentette be, hogy megszerezte a csapatsportágak bajnoki mérkőzéseinek közvetítési jogát. Ennek értelmében a Magyar Vízilabda Szövetség négy, a Magyar Kézilabda Szövetség öt évre, a fehérvári jégkorongcsapat pedig három szezonra egyezett meg a sportcsatornával.

Szabó szerint a fő cél, hogy a magyarországi világ- és Európa-bajnokságok a Magyar Televízióhoz kerüljenek. "Már szándéknyilatkozatot tettünk a jövő évi szentendrei mezeifutó-Eb, a felújított városligeti jégpályán rendezendő gyorskorcsolya-Eb, illetve a 2014-es vízilabda-Eb közvetítésére."

Kérdés persze, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap jogköre meddig terjed, azaz mi lett volna, ha a Sport TV nem hajlott volna a megegyezésre a magyar-holland mérkőzésekkel kapcsolatban. Szabó szerint kénytelenek lettek volna beletörődni a döntésbe.

"A piacot nem rúghatjuk fel" - mondta, hozzátéve, hogy a médiatörvény szerint a médiatanács hatósági határozatban megállapíthatja, melyek a kiemelten nagy jelentőséggel bíró események, amelyek közvetítéséhez legalább nyolcvan százalékos lefedettség szükséges. "Ilyenek az állami ünnepek, de ilyenek például a komoly sportesemények, akár az olimpia, akár a labdarúgó-világbajnokság."

A médiatörvény úgy rendelkezik a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események közvetítéséről, hogy "amennyiben a kizárólagos közvetítési jog gyakorlása a hazai közönség legalább húsz százalékát kizárná az esemény audiovizuális médiaszolgáltatáson keresztül történő figyelemmel kíséréséből, az audiovizuális médiaszolgáltató köteles az esemény közvetítése tárgyában az ajánlatkéréssel hozzá forduló - a Magyar Köztársaság polgárainak legalább nyolcvan százaléka által előfizetési díj megfizetése nélkül is elérhető - lineáris audiovizuális médiaszolgáltató számára méltányos és ésszerű feltételek mellett, a piaci viszonyokhoz képest megfelelő ellenérték fejében szerződési ajánlatot tenni az esemény élőben vagy későbbi közvetítés útján történő közvetítésére. A kizárólagos jogot szerzett médiaszolgáltató ebben az esetben nem hivatkozhat arra, hogy a kizárólagos jog átruházására nem jogosult."


Szabó beszélt arról is, ugyan elvi megállapodás született arról, hogy a magyar labdarúgó-válogatott utolsó hat mérkőzését a köztelevízió közvetítse - párhuzamosan a Sport TV adásával - de a magyar-holland és a holland-magyar összecsapások utáni a további négy találkozóról még tárgyalnia kell a feleknek a végleges megállapodásig.

A szurkolók is tiltakoztak az EHF-nél

Miután a Viasat3-tól a lényegesen kevesebb háztartásban elérhető, a UPC és a T-Home egyik csomagjából sem elérhető Digi Sporthoz került a kézilabda-BL közvetítési joga, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a Bajnokok Ligája közvetítési jogaival kizárólagosan rendelkező Európai Kézilabda Szövetséghez (EHF) fordult, és tájékoztatást adott a változás magyar közönséget érintő hatásairól. Ezzel egyidejűleg felvette a kapcsolatot az új jogtulajdonos Digi Sporttal, hogy kifejezze együttműködési szándékát.

"Az EHF Marketing hosszú ideje tisztában volt azzal, hogy a Viasat3 már nem számol a kézilabda-BL-lel, ezért nagyon komoly, mindenre kiterjedő tárgyalássorozat után azért döntött a Digi Sport mellett, mert kiváló szakmai és anyagi ajánlatot kapott a csatornától" - mondta az [origo] kérdésére Nemcsik Balázs, a magyar szövetség főtitkára. "A döntés logikusnak tűnt annak ellenére, hogy az EHF-nél is pontosan tudják, nem tökéletes a lefedettség, de hosszútávon javulhat a helyzet."

Javult a Digi TV helyzete, derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adataiból. Szolgáltatói bontásban megfigyelhető, hogy a két nagy szolgáltató, a UPC és a T-Home mellé felzárkózott a Digi Tv is. Bár nincs rá piackutatás, minden bizonnyal a többek között a fuball-BL szerdai meccseit is kizárólagosan közvetítő Digi Sport sikere nyomta fel utóbbi adatait.

Piaci részesedés (százalékban)

2009. április 2009. október 2010. április 2010. október 2011. január
UPC 34,2 32,1 30,7 29,51 29,01
Digi 24,1 24,2 23,2 25,3 26,1
T-Home 17,2 20,3 23,8 24,94 24,95


Tv-előfizetések száma

2009. április 2009. október 2010. április 2010. október 2011. január
UPC 827 703 796 925 778 482 763 397 777 729
Digi 584 411 600 900 583 672 654 468 699 877
T-Home 417 733 502 645 598 581 645 052 668 980

Kérdésünkre, az európai szövetség támaszt-e bármilyen minimum célt a lefedettséget illetően, vagy ha kellő pénz és szakmai háttér van, akkor akár egy háztömb is megvehetné saját célra, Nemcsik azt mondta: "Miután valóban nincs minimális lefedettségi igény, tényleg az EHF-en múlik, kivel állapodik meg. A Digi ajánlata kedvező volt, ezúttal a láthatóság kérdését valóban nem helyezték előtérbe."

Nemcsik szerint a tárgyalások folyamatosak, a legutóbbi játéknap előtt a szövetség megpróbálta elintézni, hogy a Szeged-Flensburg és a Barcelona-Veszprém mérkőzés legalább interneten látható legyen. "Amikor csak lehet, jelezzük az igényt, de az EHF mozgástere innentől kezdve annyi, amennyit a Digi Sporttal kötött szerződése megenged."

A főtitkár szerint minden érintett megtette, ami lehetséges volt, az MKSZ mellett a klubok és a szurkolók is jelezték kifogásaikat, utóbbiak a direkt tájékoztatást választva számtalan tiltakozó levelet küldtek az EHF bécsi központjába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK