Társoldalunk:

A Veszprém BL-továbbjutásra állt, majd kiesett a Barca ellen

2011.04.02. 18:01

Kiesett a férfi kézilabda Bajnokok Ligájából az MKB Veszprém, miután a nyolcaddöntő hazai visszavágóján - szenzációs első félidőt produkálva - végül csak 30-26-ra nyert Barcelona ellen. A spanyol csapat 54-51-es összesítéssel került a nyolc közé. Álomrajtot vett az első mérkőzésen hétgólos hátrányba került magyar csapat, és a 22. percben már 12-3-ra vezetett, a szünetben éppen holtverseny volt. A szünet után a katalánok magyar átlövője, Nagy László igazi vezérnek bizonyult, és a több minőségi cserével rendelkező vendégek végül biztosan jutottak tovább.

Férfi BL, nyolcaddöntő, visszavágó:
MKB Veszprém - Barcelona (spanyol) 30-26 (15-8)
gól: Vujin 11/1, Sulic 4, Perez, Terzic 3-3, Gulyás, Iváncsik G., Iváncsik T. 2-2, Korazija, Vilovski 1-1, Lusnyikov 1/1, illetve Garcia 9/5, Rutenka 5, Nagy 4, Tomas 3, Romero 2, Sarmiento, Oneto 1-1, Entrerrios 1/1
továbbjutott: a Barcelona, 54-51-es összesítéssel.

Egy hete a katalán együttes jó második félidei játékával 28-21-re nyert, és egyértelmű esélyesként lépett pályára a Veszprém Arénában.

Már a meccs előtt egy órával gyülekeztek a szurkolók, ám annyira jó idő volt, hogy sokan inkább a csarnok előtti téren hangoltak a fontos meccsre. Ahogy közelgett a kezdés, úgy szivárgott be a nézősereg, és negyedórával a rajt előtt telt ház, több mint ötezer drukker fogadta a bemelegítést éppen befejező együtteseket.

A vendégeknél a magyar válogatottól viharos körülmények között elköszönt Nagy László eleinte megúszta szurkolói kritikák nélkül, de amikor a hangosbemondó bemutatta, akkor "Ria, ria, Hungária!" és nagy füttyszó fogadta.

Remekül kezdett a hétgólos hátrányból rajtoló Veszprém: Peric három bravúrt mutatott be, köztük volt védett büntető is, mialatt elöl Gulyás és az első meccsen gyengén játszó Vujin is beköszönt. A Barcelona csak az ötödik percben volt először eredményes.

A hazaiak teljes extázisban játszottak, a közönség pedig fergetegesen űzte a kedvenceket. A kilencedik percben már 5-1 volt az állás. A meglepett vendégek időt kértek, és a hat mezőnyjátékosból négynél cserélt a vezetőedző. 6-1-nél és 7-2-nél az MKB védekezése maga volt a tökély. Lusnyikov kiállítása alatt sem tudta rendezni sorait a Barcelona.

Forrás: Foto24.hu
Forrás: Foto24.hu

A vállsérüléssel kezelt Eklemovics is szerepelt vállalt, és Pérez - aki gyakorta az első félidők utolsó tíz percében áll be először - már negyedóra elteltével pályán volt, és ha már beállt, két bődületes nagy gólt vágott (8-3).

A veszprémi henger nem állt meg ezután sem, a 19. percben ledolgozta hátrányát a Mocsai-csapat (10-3), a Barcelona teljesen le volt bénulva. A két lövő, Vujin és Perez nem ismert lehetetlent, míg Pericnek alig lehetett gólt dobni. 12-3-nál a vérmes hazai szurkolók jelezték: még nem akarnak rászámolni a riválisra, nehogy ettől erőt kapjon, viszont Pérezt elkapta a hév, és kétperces kiállítással sújtották a német bírók. Ezalatt Garcia két büntetőt is bevágott, így aztán Mocsai Lajos időt kért.

A félidő hátralévő részében újfajta védekezéssel próbálkozott a spanyol gárda, az átlövők külön őrzőt kaptak. A Veszprémben annyi erő volt ezen a napon, hogy még Laluska kiállítása alatt is betalált, a szünet előtt azonban 15-8-ra feljöttek a vendégek.

A folytatásra az volt a kérdés, hogy összeáll-e a Barcelona, illetve bírja-e az őrületes tempót a Veszprém? Az elsőre igen, a másodikra nem lett a válasz.

Forrás: Foto24.hu
Forrás: Foto24.hu

A második félidőt a barcás Nagy László parádéja vezette fel: öt perc alatt négy gólt lőtt, és mások is eredményesek voltak a spanyoloktól, így vészesen apadt az előny (15-12, illetve 17-13). Terzic és Garcia is kiült, majd Vujin lett főszereplő: előbb vágott egy szép gólt emberhátrányban, majd előnyben hetest rontott. A vendégek kapusa, Sjöstrand - hasonlóan az egy héttel ezelőtti meccshez - megint a második félidőben sziporkázott, és úgy tűnt, megtöri a Veszprémet.

Védései után társai rendre gólokat lőttek, és a 43. percben, 19-18-nál Mocsai időt kért. Iváncsik Tamást és Vilovskit is kiküldték, Garcia pedig az ötödik értékesített hétméteresével egyenlített (19-19).

A Veszprém Terzic és Vujin révén 22-20-ra ellépett, de Sulicot is kiküldték. Fogytán volt az erő, ennek is volt következménye a sok kiállítás.

Az utolsó tíz perc 23-22-ről és Vujin kihagyott hétméteresével indult, és azért kellett izgulni, hogy legalább a hazai siker meglegyen. A közönségen semmi sem múlott: amikor elszálltak a remények, akkor is kiállt a csapat mellett.

Lusnyikov hétméteresével 28-25 lett, de nem volt esély az összesített hátrány ledolgozására. A vége 30-26 a Veszprémnek.

Forrás: Foto24.hu
Forrás: Foto24.hu

A két csapat hatszor került egymással szembe a BL-ben, és csak egyszer volt jobb összesítésben a Veszprém.

Mocsai Lajos: Emelt fővel veszítettünk

"Mindent megpróbáltunk, hogy ledolgozzuk hétgólos hátrányunkat" - nyilatkozta a mérkőzést követően Mocsai Lajos, a Veszprém edzője. "Az első félidő fantasztikus volt, a másodikra elfáradtunk, illetve a Barcelona már úgy játszott, hogy arra nem tudtunk megfelelően lépni. Hatalmasat küzdöttünk, és emelt fővel veszítettünk. Sokat elárul a mostani teljesítményünkről, hogy noha kiestünk, a szurkolók felállva tapsolták meg a játékosokat."

A másik magyar BL-érdekelt, a Pick Szeged vasárnap Flensburgban lép pályára, a német csapat egy hete 27-26-ra nyert Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK