Vágólapra másolva!

B33: a soproni döntőért pattogtatnak a középiskolások

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége május 14-én közel 1500 középsikolás diákot szeretne megmozgatni, ekkor rendezik a B33 elnevezésű versenyen megyei selejtezőit, a győztesek a soproni nagydöntőbe jutnak.

A versenyre az egész ország területéről lehetett jelentkezni, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével minden megye nagyobb városában lesznek aznap versenyek. Az ingyenes tornán csupán annyi feltétele volt a részvételnek, hogy a csapattagok egy iskolából kerüljenek ki.

A megyei selejtezőkből továbbjutott fiú és lány csapatok június 4-5-én, a soproni nagydöntőben mérkőznek meg egymással értékes nyereményekért, továbbá a helyszínen szurkolhatnak a magyar női kosárlabda-válogatottnak, amely a városban szerepel Eb-pótselejtezőn-tornán.
A B33 a kosárlabda legfiatalabb szakága, a FIBA által kidolgozott szabályrendszerű 3-3 elleni játék.

Játékszabályok röviden:

A játékot félpályán játsszák. Minden csapat maximum négy játékosból áll (3 játékos a pályán és 1 cserejátékos), illetve szükség van egy edzőre is.

A hivatalos játékidő két, egyenként 5 perces félidőből áll. Az a csapat, amelyik előbb eléri a 33 vagy több pontot, megnyeri a játékot még akkor is, ha az korábban történik, mint a hivatalos játékidő vége, vagy a hosszabbítás(ok) lejárta.

Ha az eredmény a második félidő végén döntetlen, akkor a játékot annyi kettő perces hosszabbítás követi, amennyi szükséges az egyik fél győzelméhez.

Az a játékos, aki öt személyi hibát követ el, kipontozódik és nem folytathatja a játékot. A csapathibák száma minden játékrészben négy hiba, mely elérése után életbe lép a büntetőszabály.

A csapatnak 10 másodpercen belül meg kell próbálnia a kosárra dobást.