Vágólapra másolva!
Svédország Csehországot, Finnország az oroszokat győzte le három góllal a hokivébé pénteki elődöntőiben. A finnek Mikael Granlund góljával szereztek vezetést, a mindössze 19 éves játékos tollra kapta a korongot, majd hátulról bedobta a kapuba. Az oului üstökös később egy gólpasszt is adott, az oroszoknak semmi nem jött be.


Hokivébé, elődöntő:
Svédország - Csehország 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)
gól:
Berglund (25., 60.), Bäcklund (36.), Ericsson (49.), Silfverberg (53.), illetve Elias (21., 55.)

Az első harmadban arra figyelt a skandináv együttes, hogy ne kerüljön nagy helyzetbe a rivális. Ez sikerült, így aztán nem esett gól. A szünet után 46 másodperccel Elias a kapu elé berobbanva szerzett vezetést, ám gyorsan, emberelőnyben jött a válasz. Sőt, a svédek Bäcklund parádés egyéni akciójával fordítottak. A harmad hajrájában a csehek kivédekeztek egy dupla emberhátrányt, és Pavelec még büntetőt is fogott.

A záró felvonásban egy kontrát használtak ki mintaszerűen a svédek, aztán még kapuvasat is lőttek, majd egy kapu előtti kavarodásból betaláltak. Elias szépítése után Berglund üres kapus góllal állította be az 5-2-es végeredményt. A skandinávok végeredményben megérdemelten kerültek a fináléba. A cseheknek ez volt az első vereségük a vb-n.

Finnország - Oroszország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
gól:
Granlund (26.), Lajunen (48.), Immonen (50.)

Tízezer néző várta a finneket és az oroszokat, a két együttesnek nagyjából fél-fél csarnok szurkolt. Sok magyar drukker is kilátogatott Pozsonyba.

Az első harmadban ugyan nem esett gól, de az iram félelmetes volt. A második felvonás viszont olyan találatot hozott, amelyről sokáig fognak még beszélni: a lendületesen korcsolyázó Granlund a kapu mögött a bot tollárra vette a korongot - már ez is bravúrnak számít -, majd a levegőben a léc alá kanalazta. Hat másodperc múlva nőhetett volna a különbség, ám Barulin helyett a kapuvas mentett. Ahogy magukhoz tértek az oroszok, emberelőnyben ők is lőttek egy kapuvasat. A finnek nem álltak vissza védekezni, tovább támadtak, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy növeljék előnyüket.

A záró harmadban Lajunen szemfülest gólt ütött: a hátsó palánkról visszapattanó korongot az alapvonalról a kapura tette, és az Barulin lábvédőjéről becsúszott. Két perccel később a Kovalcsuk kiállításából adódó előnyt értékesítette a vébén immár nyolcgólos Immonen. Granlund ezúttal asszisztot jegyzett.

Ezzel létrejött az északiak álomdöntője. A svédek legutóbb 2006-ban voltak aranyérmesek, a finnek pedig - mind ez ideig egyszer - 1995-ben.

Vasárnap, a 3. helyért: Csehország - Oroszország 16
döntő: Svédország - Finnország 20.30