Társoldalunk:

Először bajnok az Eger pólócsapata

2011.05.17. 20:36

Az Eger nyerte a Vodafone férfivízilabda ob I 2010/11-es idényét, miután a döntő keddi, hazai visszavágóján remek hajrával 8-6-ra legyőzte a címvédő Vasast, és így 15-14-es összesítéssel jobbnak bizonyult ellenfelénél. Az Eger történetének első bajnoki címét szerezte, és ezzel megszakította a Vasas négy éve tartó sikersorozatát.

Vodafone ob I, döntő, visszavágó:
ZF-Eger - TEVA-Vasas-UNIQA 8-6 (1-1, 2-2, 2-3, 3-0)
gól:
Hosnyánszky 3, Graham 2, Kovács G., Kis G., Biros 1-1, illetve Boskovic 2, Katonás, Vámos, Steinmetz, Kiss G. 1-1
Győztes az Eger, 15-14-es összesítéssel.

A kétmeccses döntő nyitótalálkozóján egy góllal győzött a Komjádi uszodában a Vasas, így a keddi összecsapás képlete így hangzott: fővárosi siker vagy döntetlen estén a Vasas a bajnok, egygólos hazai sikernél hosszabbítás következik, kétgólosnál pedig az Egeré az arany.

A nyitányt - a Bitskey Uszoda szurkolókkal dugig tömött nézőtere előtt - a tömény idegeskedés jellemezte, öt percen át nem esett gól egyik oldalon sem, mígnem aztán a hazaiak egyik pekingi olimpiai bajnoka, Hosnyánszky Norbert bombázott távolról is magabiztosan Nagy Viktor hálójába. Aztán Katonás Gergő kényszercenterként is betalált egy kettős kiállítás kínálta lehetőséget kihasználva (1-1).

A második negyedben a fiatal Vámos Márton vette be messziről pattintott lövéssel a háromszoros ötkarikás aranyérmes Szécsi Zoltán kapuját, de az egriek kanadai balkezese, Kevin Graham rögtön válaszolt (2-2). Mindkét mozzanat a játékrész elejére esett, utána viszont újfent gól nélküli percek következtek, annak jeleként is, hogy a tökéletes megnyugvás még egyik csapatnál sem következett be. Kevesebb mint két perccel a nagyszünet előtt aztán fórból Kovács Gábor vágta be az egri vezetést jelentő harmadik hazai találatot (3-2), majd szintén emberelőnyből a Vasas horvát világ- és Európa-bajnoka, Miho Boskovic egyenlített (3-3).

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ötperces pihenőt a hazaiak heverték ki előbb, mert bár a hat az öt elleni játéknál a vendégek felvették a szokásos sündisznóállásukat, ez sem segített Hosnyánszky löketével szemben (4-3). A Vasas azonban duplán válaszolt: előbb Boskovic, majd Steinmetz Barnabás volt eredményes (4-5), viszont a házigazdák olimpiai bajnok centere, a szemfüles Kis Gábor egy lecsorgó labdát közelről a hálóba pöckölt (5-5). Csakhogy még a negyed végén büntetődobást ítéltek a Vasasnak, és a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely balkeze nem remegett meg (5-6). Egyenlítésnyi idő még maradt, úgy festett, Kis ejtése Nagy fejéről megcsúszva a gólvonal mögött landolt, ám a gólbíró szerint nem ez történt.

Nem volt mit vitatni viszont a negyedik negyed nyitányakor: a három olimpiai aranyat is birtokló Biros Péter kíméletlenül bombázott a kapuba (6-6). Sőt kevéssel később már az Egernél volt az előny: Graham fórból lőtte be a hetedik hazai gólt (7-6). A nyolcadikat viszont ellentétes bírói ítélet után nem adták meg, pedig Binder Szabolcs ívelése a kapuba hullott, ám lehet, hogy előtte víz alá vitte a labdát. Végül aztán mégis meglett a 8-6: a triplázó Hosnyánszky zúzta be az oly fontos találatot. Az utolsó támadást a Vasas vezethette: ha belövi, hosszabbítás, ha nem, vége a meccsnek. Boskovic azonban elrontotta, rosszul passzolt, az Eger pedig megtartotta labdát, amíg leperegtek az utolsó másodpercek is.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A feszültséget jobban kezelő, kevesebbet rontó hazai csapat összességében megérdemelten győzött és szerezte meg történetének első bajnoki címét. A trónfosztott Vasasnak ezúttal - négy egymást követő elsőség után - be kellett érnie a második hellyel, a bronzérmes pedig - akárcsak tavaly - a Szeged lett.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK