Vágólapra másolva!
Miközben a jégkorong-válogatott a lehető legkisebb különbséggel maradt le a feljutásról, a magyar hoki bázisa szétesőben van. A hatcsapatos bajnokságból a Vasas a megszűnés szélén áll, a Ferencváros és az Újpest komoly anyagi gondokkal küzd, a jó helyzetben lévő Fehérvár és Dunaújváros pedig inkább az osztrák ligára koncentrálna. Meglehet, a Volán már csak a harmadik csapatát indítja majd az ob I-ben.

A divízió I-es világbajnoksággal véget ért a jégkorongidény, de a következő szezonnal kapcsolatban pedig rengeteg a bizonytalanság. Egyelőre nem lehet tudni, mely csapatok indulnak majd az ob I-ben - a szövetség a május 26-i elnökségi ülésen szeretné beterjeszteni a versenykiírást, és június 15-ig várná a nevezéseket -, hogy ősztől megrendezik-e a három éve életre hívott magyar-román közös bajnokságot, a Mol Ligát, és hogy lesz-e olyan klub, amely a Sapa Fehérvár AV 19 mintájára külföldi bajnokságban indul.

"A Nationalliga-indulás olyan, mint egy luxusautó"

A fehérváriak évek óta játszanak az oszták bajnokságban (EBEL), és az osztrák szövetség részéről felvetődött az ötlet, hogy a Nationalliga névre keresztelt másodosztályt megnyitják a külföldiek előtt, így szóba kerültek magyar csapatok is. Az indulásra a bajnoki ezüstérmes Dab.Docler a legesélyesebb, de idősebb Azari Zsolt ügyvezető igazgató az [origo] érdeklődésére még nem tudott konkrétumokról beszámolni. "A Nationalliga-indulás olyan, mint egy luxusautó, az ember tisztában van vele, milyen jó lenne azzal közlekedni, csak mérlegelni kell, mennyibe is kerül, és hogy megengedhetjük-e magunknak" - mondta Azari.

A dunaújvárosi vezető szerint az osztrákok elsősorban az EBEL-ben induló klubok farmcsapatait (második csapatait) tudnák elképzelni a Nationalligában, és a dunaújvárosiak abban bíznak, ha a Volán nem indítja második csapatát, átadja az indulási jogot a Dab-nak. Azari úgy érzi, első körben tartalékként számolnak majd az osztrákok a Dab-bal, mert nem akarják gyengíteni a magyar bajnokságot, és sok tisztázandó kérdés van még, az sem dőlt el, hány meccs lenne hetente. Bár sok a kérdőjel, Dunaújvárosban minden eshetőségre felkészültek, és komoly erősítékkel vágtak bele a csapatépítésbe, négy saját nevelésű játékost, Jobb Dávidot a Volántól, Somogyi Balázst, Hüffner Adriánt és Rajna Miklóst a megszűnés határán lévő Vasastól igazolták le.

"Nem véletlen, hogy őket szerződtettük, rengeteg újvárosi nevelés van szanaszét, és elsősorban a helyi kötődésű játékosokban gondolkodunk, nagy érvágás lenne a magyar hokinak, ha ők nem tudnának elhelyezkedni. Akkor lenne egészséges a klub felépítése, ha lenne farmcsapat is, amelyben játszhatnának azok a 20-22 éves fiatallok, akik a juniorcsapatban már nem játszhatnak, a felnőttcsapathoz viszont még nem elég jók. Nekik is szeretnénk versenyzési lehetőséget biztosítani, ez a probléma nem csak nálunk, más csapatoknál sincs megoldva" - nyilatkozta Azari, hozzátéve, amíg nem derül ki, hol indulhatnak, addig megállnak a csapatépítésben.

Az FTC-nél az még a kirakós darabjait próbálják összeilleszteni

Az előző bajnokságban ötödikként záró, és hét érem nélküli év után Magyar Kupa-bronzot szerzett FTC számára nincs realitása az osztrák ligának, sőt, Fekti Bálint edző szerint egyelőre az ob I-es szereplés is kemény dió. A 25 éves Fekti az előző szezonban két edzőváltás után került a Fradihoz, de tisztában volt vele, hogy milyen nehéz dolga lesz, mert az is kérdés volt, hogy több játékos távozása után megmarad-e a csapat.

"Voltak, akik azzal jöttek, mit képzelek magamról, hogy ilyen fiatalon elvállalom a Fradi irányítását, de egy percig sem gondolkoztam. Szerencsésre volt egy jó időszakunk, sikerült kihúzni a szezont, bár nem volt egyszerű, nagyon sokszor kellett a játékosokkal foglalkozni, hogy fejben is ott legyenek a sok nehézség közepette" - mondta Fekti az [origo]-nak.

Az előző idényt befejező keretből egyelőre senki nem távozott, a csarnok is marad a régi, vagyis továbbra is Pesterzsébeten lesz otthon a Fradi, a vezetőségben ellenben volt csere, az eddigi szakosztályelnököt, Al-Daadu Muhannedet Almássy Kornél váltotta. Almássy korábban elnökségi tag volt, ahogy Fekti mondja, most a háttérből lépett előre, mert ő lehet a legalkalmasabb a problémák megoldására, az FTC-nél ugyanis most próbálják összeszedni a pénzt, hogy biztosítva legyen az indulásuk a következő idényben is.

"Abban a sorozatban indulunk, amit a szövetség kiír, az anyagi gondok miatt nehéz a helyzetünk, de remélem, az idény kezdetére sikerül összerakni a kirakós drabjait" - mondta Fekti.

80 millió forint kéne a Vasasnak az induláshoz

Az FTC a nehézségek ellenére még mindig kedvezőbb helyzetben van, mint a Vasas, amely Kangyal Balázs klubigazgató szerint "sehogy sem áll". Pedig a Vasas idén kupadöntőt játszott, a bajnokságban harmadikként zárt, mégis úgy tűnik, le lehet húzni a rolót, mert a klubot finanszírozó tulajdonosok közül az egyik nem kívánja tovább támogatni a csapatot, a másik pedig egyedül nem tudja.

"Igyekszünk megmenteni a csapatot, keressük a forrásokat, az elkövetkező napok még hozhatnak változást, de páran már eligazoltak, és egyelőre az tűnik valószínűbbnek, hogy olyan szintű Vasas nem lesz, mint eddig" - mondta Kangyal, aki elárulta, a tavalyi költségvetés 100 millió forint volt, most minimum 80 millió kéne, hogy a felnőttcsapat el tudjon indulni.

Forrás: MTI/Vajda János
Kangyalnak játékosként valószínűleg könnyebb dolga volt, mint klubvezetőként

Kangyal szerint a Vasas komoly tényezővé vált három év alatt, kiépült egy brand, a csapat minőségi hokit játszott, 2010-ben eddig egyedüli magyar csapatként megnyerte a Mol Ligát - csak magyar játékosokkal, tíz 21 éven alulival felállva -, és a meccsein nem volt ritka az ezres nézőszám. A korábban Vasas Bp. Stars néven szereplő csapat az angyalföldi klubtól a nevet és létesítményként a káposztásmegyeri Jégpalotát kapta, de a jégidőt, utazásokat, felszereléseket, öltözőbérlés, fizetéseket saját költségből kellett megoldania, az önkormányzattól nem kap támogatást, Kangyal meg is jegyezte, Pesten hiányzik az a fajta lokálpatriotizmus, mint vidéken.

A Vasas klubigazgatója szerint ez a jelenség nem a magyar hoki kudarca, mert a több csapatsportban is mindennaposak ezek a problémák, de Kangyal nem hajlandó arra, hogy úgy vágjon neki az idénynek, hogy csak a költségvetés fele van meg, "aztán majd lesz valami". A korábbi válogatott hátvéd nem érti, tavaly miért nem engedték indulni a Vasast külföldi bajnokságban, amikor idén megfordult a trend, és úgy látja, annak ellenére, hogy június 15. a nevezési határidő, a szövetségben örülni fognak, ha egy csapat augusztusban bejelentkezik, hogy indulna az ob I-ben vagy a Mol Ligában.

A Volán akár három csapatot is indíthat

Az Alba Volánnal kapcsolatban egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az ősszel az ötödik idényt is elkezdi az EBEL-ben, de hogy a farmcsapat hol indul, az egyelőre képlékeny. "Hiú ábrándjaink nem lehetnek a farmcsapatunk szereplését illetően, amennyiben nevezünk, hiszen a Mol Ligában hetedik lett" - nyilatkozta Ocskay Gábor szakosztály-igazgató a Fejér Megyei Hírlapban. "Ettől függetlenül kiváló versenyeztetési és komoly fejlődési potenciál rejlik a fiatalok számára a Nationalligában, folyamatos játéklehetőséget biztosítana kemény mérkőzéseken az EBEL-csapatból éppen kimaradók számára. Akadémiánk jövője lehet, ha a 12-18 éves tanítványaink a hazai bajnokságok mellett a régiós bajnokságban is megmérettethetnek." Ocskay azt is elmondta, a jövő évi költségvetésből még hiányoznak forintok, de a Nationalliga-indulás nem ró olyan terheket a csapatra, mint az EBEL-részvétel.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Palkovicsék ősszel is az EBEL-ben indulnak, kérdés, a farmcsapat is bevállalja-e az osztrák kalandot

A Jégkorongblognak nyilatkozva a fehérvári vezető azt mondta, mindenképpen fontosnak tartja az ob I és a Mol Liga fennmaradását, mert az itthoni versenysorozatok a hátország és az utánpótlás számára is fontosak. "Ha továbbra is marad az a feltétel, hogy itthon is indítsunk csapatot, akkor nem zárható ki, hogy három gárdánk lesz, az EBEL-es és az NL-es mellett egy a magyar bajnokságban is. Eredetileg az volt a tervünk, hogy az ifjúsági csapatunkat a 2012/13-as szezontól versenyeztetjük az ob I-ben, de ha muszáj, elképzelhető, egy évvel előbbre hozzuk ezt. Természetesen ez nem egy színtiszta ificsapat lenne, a farmmal alkotnának bő keretet. Nem mindenáron, nem nagy szakítások árán mennénk az osztrák másodosztályba, és elfogadom, hogy vannak érdeksérelmek. Még egyszer: megvárjuk a versenykiírást, utána döntünk arról, hogy nevezünk-e, aztán megvárjuk a magyar szövetség döntését."

A szövetség május 26-án tart elnökségi ülést, és Kovács Zoltán főtitkár szerint május 23-ig nyújthatják be a kérvényt azok a klubok, akik szeretnének a Nationalligában indulni. Fontos tudnivaló, hogy csak az indulhat külföldön, aki itthon is szerepeltet felnőttcsapatot, és az elnökség dönt arról, mely csapatoknak engedi, hogy más bajnokságban is játsszon. Egyelőre nem dőlt el az sem, hogy lesz-e az idén Mol Liga, a magyar és a román szövetség a következhező hetekben tárgyal majd a folytatásról.

Még a vébére is nehéz volt támogatókat szerezni

Kovács szerint az osztrákok elsősorban a Volánra számítanak, de ha a magyar elnökség nem engedné el a fehérváriakat, akkor sem biztos, hogy a Dunaújváros indulhat helyette, mivel nem országonként van kvóta, hanem névreszólóak a meghívók. A főtitkár úgy tudja, szombatonként lenne forduló az osztrák második vonalban, és mivel nehéz elképzelni, hogy az ott induló magyar csapat beéri egy meccsel, meg lehetne oldani, hogy itthon is a legerősebb állományukkal szerepeljenek.

Azzal a szövetségben is tisztában vannak, hogy a Fradi és az Újpest is anyagi problémákkal küzd, és Kovácsot ez nem is lepte meg, mivel a hazai rendezésű hokivébére is nehéz volt támogatókat szerezni, pedig az egy telt házas rendezvény volt, amelyről a tévék és az újságok is nagy terjedelmben számoltak be. "Nehéz eldönteni, hogy valami nem működik a rendszerben, vagy egyszerűen nincs pénz a piacon" - mondta a jelenséggel kapcsolatban Kovács.

Az [origo] szerette volna az Újpest és a Miskolc képviselőit is megszólaltatni, de az Újpest részéről Ancsin János a jövő hétre ígért tájékoztatást a csapat helyzetéről, míg a miskolciaktól sem az elnököt, sem az edzőt nem sikerült elérni.