Vágólapra másolva!
A Boston Bruins könnyedén nyert 5-2-re a vendég Vancouver Canucks ellen, így mindent eldöntő hetedik mérkőzésre kerül sor majd az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley-kupa-döntőjében. Az utolsó találkozónak magyar idő szerint csütörtök hajnalban Vancouver ad otthont.

Döntő, hatodik mérkőzés:
Boston Bruins - Vancouver Canucks 5-2 (4-0, 0-0, 1-2)
gól:
Marchand (6.), Lucic (7.), Ference (9.), Ryder (10.), Krejci (47.), illetve H. Sedin (41.), Lapierre (58.)
Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3-3.

A kanadai csapat úgy érkezett Bostonba, hogy az ezt megelőző két meccsen esélye sem volt. Most is így történt: az ötödik felvonásban még gólt sem kapó Luongo a kilencedik percben már át is adta helyét cseréjének, mert - sorrendben - Marchand, Lucic és emberelőnyben Ference is túl járt az eszén. Jött Schneider, akit szintén gyorsan felavattak, így a Boston négy perc tizennégy másodperc alatt négyszer volt eredményes. Ez új NHL-rekord, a régi még 1956-os döntőben történt, amikor is a Montreal Canadiens 5:29 perc alatt lőtt négyet a Detroit Red Wingsnek.

Lassan tért magához a sokkból a Canucks, a szünet előtt voltak komoly helyzetei, ám Thomas jól védett. A kanadai csapatból Raymond gerincsérülés miatt nem tudta folytatni a játékot.

A folytatásban már mindkét együttes visszavett az őrületes tempóból, a Vancouver két létszámfölényes helyzetet is elpuskázott, igaz, egyszer a kapuvas mentette meg a bostoni kaput a góltól. A Canucks a döntő eddigi hat meccséből egyszer sem tudott gólt lőni második harmadban.

A záró játékrész 22. másodpercében Henik Sedin emberelőnyben elfektette a teljes védelmet, és higgadtan a léc alá emelt. A svéd világsztárnak ez volt az első pontja a döntősorozatban. Gyorsan a dán Hansen is faraghatott volna a hátrányból, ám kísérlete a kapuvason csattant.

A lendületet kapott vendégektől két játékost kiállították, a dupla előnyt pedig Krejci - a playoff legeredményesebb hokisa - gólra váltotta. A cseh csatárnak ez volt a 12. találata a rájátszásban, és egyetlen honfitársa sem volt képes ilyen bravúrra az NHL-ben.x

A végén még az előző meccs egyetlen góljának szerzője, Lapierre is beköszönt, beállítva így az 5-2-es végeredményt. A fináléban mind a hat alkalommal a hazai együttes győzött.

A következő meccsen eldől, hogy a ligához 1970-ben csatlakozott Vancouver története során első alkalommal, vagy pedig a Boston hatodszor - ám 1972 óta először - nyeri-e meg a Stanley-kupát.