Vágólapra másolva!
Péntekig sohasem fordult még elő, hogy magyar kosárlabdázót kiválasszanak az észak-amerikai profi bajnokság (NBA) játékosbörzéjén, a sort Hanga Ádám nyitotta meg, akit a második kör 29. helyezettjeként draftolt a San Antonio Spurs. Noha a hír szenzációs, ezt maga a játékos, illetve menedzsere, Lóránt András is igyekszik helyén kezelni.

"Ádám ugyanaz a fiatalember, aki csütörtök este volt. Nem kötött szerződést a Spursszel, semmifajta pénzmozgás nem történt. Semmivel nem lett jobb játékos, mint eddig volt" - állítja Lóránt, aki szerint nem véletlen, hogy folyamatosan azt hangsúlyozzák, a játékosnak először Spanyolországban kell bizonyítania.

Hanga a mostani szezonban ezüstérmet nyert az Albacomppal, majd szerződést kötött a spanyol élvonalban szereplő Manresával.

"Már a manresai szerződés hatalmas lehetőség, hiszen Fehérvárról Európa egyik legerősebb bajnokságába szerződhetett. De ahhoz is sokat kell fejlődnie, hogy azt a szintet megüsse, a cél az, hogy idővel meghatározó játékos legyen Spanyolországban. Hogy ezt meg tudtuk fejelni, az káprázatos, de ez csupán egy lehetőség, amellyel a jövőben talán majd élhetünk. Az NBA jelenleg nem reális Ádám számára, a draftolás egyelőre egy repülőjegy Amerikába, de erre az utazásra fel kell készülnünk" - állítja Lóránt, aki azt is hozzátette, hogy külön köszönet illeti Dávid Kornélt, az eddigi egyetlen magyar NBA-kosarast, aki minden segítséget megadott.

Hanga meglepődött

Hanga elmesélte, barátnőjével, menedzserével, illetve utóbbi testvérével, a Spanyolországban profiskodó Lóránt Péterrel együtt ültek le hajnal egykor a számítógép elé, hogy figyeljék élőben a draft eseményeit. "Meglepődtem, mert nem számítottam arra, hogy draftolnak. Bár persze motoszkált bennem, mi lenne, ha. De egyáltalán nem ért volna csalódásként, ha nem sikerül" - árulta el a 22 éves játékos, megerősítve, a megtiszteltetésen kívül mindez nem jelent semmit. "Annyi történt mindössze, ha az NBA szóba kerül valamikor komolyabb eshetőségként, akkor a Spurs lesz az első, akivel leülhetek tárgyalni."

Forrás: MTI/Bugány János
Forrás: MTI/Bugány János

Normális esetben a kosaras részt vehetne klubjának nyári táborában, ám erre az idén nem lesz lehetőség. Miután a liga és a szakszervezet nem tudott egymással megegyezni, július 1-jétől úgynevezett lockout lesz. Ez azt jelenti, hogy minden, a nyárra tervezett program elmarad, időtartama alatt pedig a klubok nem beszélhetnek a játékosokkal sem.

"Groteszk példa, de ha Ádám találkozna a vécén a Spurs valamelyik képviselőivel, azt se mondhatnák egymásnak, hogy helló. Az NFL-ben történt hasonló eset, a liga kétmillió dollárra büntette a vétkes csapatot" - mondta Lóránt András, hozzátéve, azért van némi remény, hogy a játékos mégis megismerkedhessen a várossal. "A következő célunk az, hogy július 1-jéig összehozzunk Ádámnak egy ismerkedő villámlátogatást San Antonióban. Erre nincs sok időnk, de szervezzük."


A Spurs már Trevisóban is érdeklődött

Több jel is utalt rá, hogy a fiatal magyar kosárlabdázó sikert érhet el a drafton. "Az előrejelzéseket láttam, hogy 54. helyre jósoltak a draft előtt, ez tetszett. Aztán a trevisói június 11-13-ai Eurocampen két és fél nap alatt kiválóan ment a játék, ott hat-hét NBA-csapat képviselője is megkeresett, ezek nagyon közvetlen interjúk, laza beszélgetések voltak" - mondta Hanga. Csapatokat ugyan nem akart megnevezni, de miután rákérdeztünk, R.C. Buford, a Spurs általános igazgatója miért jellemezte úgy, hogy "ő egy olyan kölyök, akit a személyisége miatt szeretünk", bevallotta, valóban a San Antonio volt az egyik érdeklődő.

"Mindenki arra volt kíváncsi, milyen a személyiségem. A San Antonio főnöke is ezt emelte ki az atletikusságom mellett. Először beszélnem kellett magamról, mikor és hogyan kezdtem el kosarazni, miért ezt a sportágat választottam, van-e testvérem, milyen kapcsolatban vagyok a szüleimmel, apukám honnan származik, szabadidőmben mit szeretek csinálni, hány barátom van. Tényleg alapkérdések voltak."

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Kíváncsiak voltunk egy ilyen nyárkezdet nem bolondítja-e meg egy kicsit, ám Hanga szerint nem kell attól tartani, hogy elszalad vele a ló.

"Szerintem teljesen jól kezelem a helyzetet, mintha mi sem történt volna. Sokkal jobban izgat, hogy Magyarországról Spanyolországba kerülve mennyivel lesz nehezebb, képes leszek-e abban a közegben, abban az erős bajnokságban megmutatni, hogy tudok ugyanúgy játszani, mint az Albacompban. Most úgy érzem, stabil emberré, 15-20 perces játékossá tudom kinőni magam."

Lóránt alátámasztotta mindezt: "Ádám alázattal tudja helyén kezelni mindezt. Én akkor örülnék, ha egy év múlva ismét beszélnénk, és azt mondhatnám, megállta a helyét, volt pár jó mérkőzése, felvette a spanyol életritmust, gyors és agresszív játékos lett, mert akkor egy részsikert ismét elkönyvelhetünk."

Minden adott az Eb-szereplés kivívásához

Hanga szerint a draft ugyan keresztülhúzta horvátországi nyaralásukat, de ha hétfőn-kedden elutazhat az Egyesült Államokba, még mindig maradna három-négy nap arra, hogy a válogatott július 4-ei edzőtáboráig leugorjanak a tengerhez.

"Óriási esélyünk van az Eb-szereplésre, régen volt ekkora, és sokáig nem is lesz. Finnországgal és Portugáliával játszunk oda-visszavágót, és a háromból kettő kijut az Európa-bajnokságra. Félek a körbeveréstől, de remélem, az első, finnországi mérkőzésen nyerünk, és ez elég lesz a hazai sikerek mellett. A csapatunk jó, Obi Trottert honosítottuk, Báder Marci visszatért, megvan az a keret, amely az elmúlt két évben összeállt, csak jobbak lettünk. Minden adott a nagy sikerhez" - tette hozzá Hanga, aki szerint továbbjutva mindegy, ki lesz az ellenfél, Litvániában már nyugodtan és felszabadultan kell kosarazni.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Lóránt szerint olyan ütőképes válogatott körvonalazódik, amelynek ki kell használnia, hogy itthon egy kicsit ráirányult a figyelem a magyar kosárlabdára.

Ha a csapat ott lesz a litvániai kontinensviadalon, annak végeztével öt napja lesz Hangának, hogy jelentkezzen spanyol csapatánál. Ott, ahol rajta kívül csak az Atlanta Hawks által draftolt ukrán Szerhij Gladir mondhatja el magáról, hogy a játékjoga elkelt már az NBA játékosbörzéjén.