Vágólapra másolva!
Hiába játszott jobban három negyeden keresztül Szerbiánál a magyar pólóválogatott, és vezetett többször is négy góllal, az ellenfél az utolsó negyedben felállt a padlóról, majd a hosszabbításban 15-14-re legyőzte Kemény Dénes csapatát, amely így a bronzéremért Horvátországgal játszhat.

Sanghaj, világbajnoki elődöntő:
Magyarország - Szerbia 14-15 (2-1, 7-5, 3-3, 1-4, 0-1, 1-1) - hosszabbítás után
vezette: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
Magyarország: Nagy V. (Szécsi) - Gór-Nagy, Madaras 4, Varga Dániel 2, Szivós 1, Hosnyánszky 1, Kiss G. 1, Varga Zs., Varga Dénes 1, Biros 1, Steinmetz 1, Hárai 2
Szerbia:
Soro - Avramovic, Gocic 1, Udovicic 1, Cuk 1, Pijetlovic 1, Nikic 2, Aleksic 1, Radjen, Filipovic 3, Prlainovic 3, Mitrovic 2
gól emberelőnyből: 17/5, illetve 22/6
kipontozódott: Gór-Nagy, Szivós, Varga Zs., Madaras, illetve Udovicic, Pijetlovic, Aleksic, Radjen

Ahhoz képest, hogy az utóbbi hat évben mindössze egy tétmérkőzést sikerült megynerni Szerbia ellen, a magyar válogatott a meccs első felében rendkívül összeszedett és magabiztos játékkal lepte meg legnagyobb riválisát a világbajnokság elődöntőjében. A szerbeknek vezető góljuk után azt a számukra szokatlan helyzetet kellett átélniük, hogy zsinórban ötöt szedtek be, alig kerültek lövőhelyzetbe, és ettől távolról is bizonytalanná váltak.

A négygólos különbséget jó ideig megtartotta, illetve mindig visszaállította Kemény Dénes csapata, amely nemcsak fegyelmezetten és hatékonyan védekezett, de elöl is egyre szebb megoldásokat mutatott be, és az önbizalom biztos jeleként többször azonnali góllal zárta rövidre a támadásait.

A gólzáporos (7-5-re megnyert) második, és a kiegyenlítettebb harmadik negyed után az utolsó felvonásra háromgólos előnnyel fordult a csapat, a végét fizikálisan is jobban bíró szerbek azonban nem roppantak össze, és kiegyenlítettek. Az utolsó negyven másodpercben mindkét válogatott egy-egy időkérés után támadhatott a győztes gólért, ez azonban nem született meg, így következett a kétszer háromperces ráadás.

Forrás: AFP/Felippe Lopez
Még több kép

Bár korábban is rengeteg játékost szórtak ki a játékvezetők, a hosszabbításban gyakorlatilag nem volt olyan támadás, ahol nem emberlőnyben próbálkozhattak a csapatok, az őrült hajrából pedig az ekkor már lélektani fölényben játszó szerbek jöttek ki jobban, a hosszabbítást 2-1-re, az elődöntőt pedig 15-14-re nyerve meg.

A tényekhez hozzátartozik, hogy noha a szerbek egyáltalán nem maradtak el keménységben a magyarok mögött, 22 emberelőnyükhöz képest a javunkra csak 17-et ítéltek a bírók, ezt pedig csak három játékrészen keresztül tudtuk kompenzálni a jó védekezéssel és a remek kapusteljesítménnyel.

Szerbia az aranyéremért Olaszországgal játszik, Magyarország pedig bronzéremmel vigasztalódhat, ha megnyeri a szombati, horvátok elleni helyosztót.

"A harmadik negyed közepéig elsőrangúan játszottunk, utána viszont a negyedik végéig túl sok ajándékot adtunk az ellenfélnek, amely van annyira erős, hogy ezt kihasználta" - nyilatkozta Kemény Dénes a meccs után az MTI-nek. "A hosszabbítást, akit érdekel a vízilabda, látta, így nem kommentálom."

A másik elődöntőben:
Olaszország - Horvátország 9-8 (1-0, 2-1, 5-3, 1-4)

további eredmények, az 5-8. helyért:
Egyesült Államok - Németország 9-8 (4-2, 4-2, 0-2, 1-2)
Spanyolország - Montenegró 10-9 (2-2, 5-3, 1-2, 2-2)

a 9. helyért:
Ausztrália - Kanada 8-6 (0-2, 2-1, 3-2, 3-1)

a 11. helyért:
Japán - Románia 18-15 (3-4, 5-3, 5-3, 5-5)


Percről percre tudósítás, első negyed


Gocic hozta el a labdát a ráúszásnál, de a szerbek elkönnyelműskődték az első támadást, míg a másik oldalon Hárait szerelte Radjen. Keményen, fegyelmezetten védekezett a magyar csapat, így Udovicic csak távolról és veszélytelenül tudott pattintani, aztán Kiss Gergely lövését kifejelte Soro, Hosnyánszky próbálkozása pedig mellé ment.

A szerbek rögtön egymás után két előnyt is kaptak, de mindkettőt kihagyták. A másodiknál Nagy Viktor bravúrral fogta ki a center húzását, később Prlainovic bal sarkot célzó lövésére viszont nem tudott odaérni (0-1).

Forrás: AFP/Philippe Lopez
Még több kép

Az első fórjukat a magyarok sem tudták kihasználni, Hosnyánszky gyengén lőtt, Steinmetz viszont a következő támadásban lerázta a védőjét, és kiegyenlített (1-1).

Továbbra is kiváló volt a védekezésünk, a szerbek lövésig is alig jutottak el, Hárai viszont a jobb szélről bevágta a hosszú sarokba (2-1).

A következő előnyükkel sem tudtak élni a szerbek, majd jött a magyar előny, de Hosnyánszky csavart lövése sem talált utat a hálóig.

Második negyed

Ezúttal Varga Dénes nyerte a ráúszást, és egy gyors akció végén az üresen maradt Biros egy pattintott lövéssel növelte az előnyt, majd egy kivédekezett akció után Madaras távolról zúdította a kapuba a labdát (4-1).

Álomszerűen alakult a meccs, a szeb kapufa után a bejátszásból Varga Dénes továbbított a hálóba (5-1).

A szerbek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy zsinórban öt gólt kapjanak, Dejan Udovicic időt is kért, majd azonnal emberelőnyt kaptak, de az is egy jó magyar blokkal ért véget. Udovicic ugyan faragott a hátrányon, Szivós viszont egy zseniális játék végén visszaállította a négygólos különbséget (6-2).

Gór-Nagy kiállításával ötödször is emberlőnybe kerültek a szerbek, és ezt már kihasználta Filipovic, de ugyanígy tett Hosnyánszky is a másik oldalon (7-3).

Egymás után jönnek a kiállítások, Nikic ziccerből dobta kapura a labdát, Nagy Viktor bravúrral védett, de a játékvezető szerint már csak bentről kanalzta ki a labdát, vagyis megadták a gólt (7-4).

Másfél perccel a negyed vége előtt Varga Dániel is megszerezte első gólját, szinte a vízen gurította át a labdát a kapus kezei alatt, majd Mitrovic szépített a bal szélről (8-5).

Mitrovic a következő ellentámadásból teljesen egyedül vezethette a labdát a magyar kapura, Nagy viszont remek ütemben kimozdulva elhalászta előle, Madaras pedig egy bombagóllal megbüntette a szerbeket a kihagyott ziccerért (9-5).

Gocic szintén egy nagy lövéssel gyorsan szerzett még egy gólt a negyed végén, a szünetben 9-6-ra vezetett a magyar válogatott.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Még több kép

Harmadik negyed

Varga Dénes jóvoltából ismét miénk a labda, de Steinmetz ellen kontrát, majd magyar kiállítást fújtak a bírók, amit a szerbek annak ellenére nem tudtak kihasználni, hogy egyszer még vissza is kapták a labdát. Madaras viszont nagyon érzi a kaput, negyedik kísérletéből a harmadik gólját lőtte (10-6).

Gór-Nagy kipontozódott, de ebből az előnyből is csak a kapufát tudta megdöngetni Alkesic, Cuk viszont egy támadással később egy váratlan lövéssel felhozta három gólra a szerbeket (10-7).

Kiss Gergő távoli lövése ugyan középre ment, ez azonban nem bizonytalanította el, legközelebb ejtéssel próbálkozott, sikerrel (11-7).

Nagy Viktor sokadik káprázatos védését mutatta be egy szerb centerezés után, majd Szivós kipontozódását követően eredményesen blokkoltuk az emberelőnyüket is. A következőt viszont nagyon kijátszották, miután egy labdaszerzésből lefordultak rólunk, Udovicic passza után Nikic szépített (11-8).

Támadásban pontatlanabb lett a magyar csapat, kissé könnyebben adtuk oda labdát, ám a nem sokkal korábban reklamálásért figyelmeztetett Kemény Dénes időkéréssel rendezte a sorokat, amit a falból kiemelkedő Hárai gólja nyomatékosított.

Négy másodperccel a vége előtt a szerbek is betaláltak, majd egy kisebb csetepatéval ért véget a harmadik játékrész (12-9).

Negyedik negyed

Gocic szerezte meg a labdát a ráúszás után, majd Hosnyánszky kiállítása után feljöttek 12-10-re a szerbek. A következő előnyünkből Madaras hasonlóan határozott volt, rögtön a támadás elején a léc alá tüzelt.

A szerbek ismét emberelőnyben támadhattak, Prlainovic használta ki egy bal felső sarkos lövéssel, nekünk azonban ezúttal nem sikerült gólra váltani a fórt. Filipovic gólja - persze emberelőnyből - már visszahozta a meccsbe a szerbeket (13-12), Aleksic pedig egy bombával ki is egyenlített (13-13).

Steinmetz hiába mentett meg egy helyzetet, Biros éles szögből csak kapufát talált, akárcsak Hosnyánszky a végsőkig kijátszott emberelőny végén.

Két perccel a vége előtt páros kiállítást ítéltek a bírók, Udovicic ezzel kipontozódott. Szécsi védése nagyon kellett, az ellenünk fújt kontra nagyon nem, de Szécsi megint hárított.

Egy perccel a vége előtt még egy páros kiállítás, Kiss Gergőnek nem sikerült góllal befejezni a támadást, 37 másodperccel a vége előtt pedig időt kértek a szerbek.

Tizenhat másodperc volt hátra, amikor megszereztük a labdát, most Kemény Dénes kért időt, gól azonban most sem született, jön a hosszabbítás.

Hosszabbítás

Filipovicé lett a labda a ráúszás után, és jött a menetrendszerű magyar kiállítás, amely Szécsi nagyszerű védése miatt halt el. Az ellentámadásból Varga Dénes sem talált be, és a következő támadás is eredménytelenül végződött. A szerbek megkapták második előnyüket is, és bár az első lövést még sikerült hősiesen blokkolni, Filipovic másodjára nem hibázott (13-14).

Végre kaptunk mi is egy fórt, Varga Dénes azonban túl bizonytalan volt, ráadásul Madarast kiállították, amivel végleg ki kellett állnia a legeredményesebb magyar játékosnak a hosszabbítás második félideje előtt.

Varga Dánielé lett a labda az utolsó ráúszás után, majd Steinmetz harcolt ki emberelőnyt. Kijátszottuk, ahogy csak tudtuk, majd Varga Dániel bevágta a labdát rövid felsőbe (14-14).

A szerbek mellélőtték az újabb fórjukat, majd Varga Dénes húzta rá a labdát a keresztlécre nagyon szorongatott helyzetből.

Utána rögtön ki is állították az ifjabbik Vargát, Mitrovic pedig nem kegyelmezett emberelőnyben (14-15).

Tizenöt máspdperccel a vége előtt kaptunk még egy emberelőnyt, Hosnyánszky lövését azonban blokkolták a védők, ezzel eldőlt, hogy Szerbia jutott be a döntőbe.

Benedek szerint nagyképűek a szerbek - előzmények

Az olimpiai címvédő magyar válogatott számára eddig sem csupán a bemelegítésről szólt a világbajnokság, hiszen rögtön a nyitómeccsen nagy csatát vívott Montenegróval, amelynek egygólos legyőzése után Spanyolország és az Egyesült Államok ellen is szoros meccsen, minimális különbséggel nyert, csupán a mócsingra vert Kazahsztán ellen lehetett szó könnyedebb játékról.

A szerbek elleni meccsen azonban alighanem minden eddiginél nehezebb erőpróba vár a válogatottra, hiszen a Kemény-csapat a 2004-es athéni olimpia óta öt döntőt is elveszített ellenük, de nem sikerült túljutni rajtuk a 2008-as Eb elődöntőjében és a legutóbbi, 2009-es vb negyeddöntőjében sem. A tavalyi Eb-n hat év után végre legyőztük őket, hogy aztán a bronzmeccsen visszavágjanak, a legutóbbi felkészülési találkozón azonban ismét Birosék kerekedtek felül.

Szerbia a magyarokénál sokkal simább meccseken, igaz, jóval könnyebb sorsolással masírozott be a négy közé, Kínát 12, Romániát 7, Ausztráliát három, Németországot pedig 5 góllal intézte el. Benedek Tibor, a magyar válogatott másodedzője szerint ezek a sikerek még magabiztosabbá tették a szerbeket, ami a javunkra válhat.

"A szerbeket a németek ellen láttam játszani, nagyon nagyképűeknek tűntek" - idézte Benedeket a válogatott hivatalos honlapja. "Hogy ez most az előnyükre válik majd, vagy a hátrányukra, ez majd kiderül. Nem voltak szimpatikusak az előző mérkőzésen, legalábbis az első két negyedben, amelyet kint néztünk élőben. Aztán lehet, hogy teljesen másképpen fognak ellenünk játszani."