Társoldalunk:

NBA: egyelőre nincs remény a lockout lezárására

2011.10.02. 11:19

Ismét eredménytelenül zárultak a tárgyalások az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) klubtulajdonosai és játékosai között az elhúzódó bérvitáról. Folytatás hétfőn.

Az érdekeltek szombaton hét órán át egyezkedtek, de nem jutottak megállapodásra. Szakértők szerint a felek álláspontja egyelőre nagyon messze van egymástól a bérplafont illetően.

A liga működését szabályozó kollektív szerződés június 30-án járt le, azóta az úgynevezett lockout van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok kizárták a ligából a játékosokat, akik még az edzőterembe se mehetnek be, ezzel pedig komoly veszélybe került a következő, elvileg november 1-én rajtoló szezon.

Az NBA statisztikái szerint a harminc csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, a játékosok szakszervezete mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot. David Stern főigazgató összesen 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését - akik természetesen elutasítják ezt az ötletet -, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a 2010-es bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.

Legutóbb az 1998/1999-es idény elején volt lockout, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg az ötvenmérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét.

Időközben a kosarasok közül néhányan már Európába szerződtek, többek között a török, az izraeli, a litván és a szlovén bajnokságba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK