Társoldalunk:

Pásztor Istvánt nyolc hónap letöltendő fogházra ítélték

2011.11.28. 14:09

Jogerősen nyolc hónap letöltendő fogházra ítélte a Veszprém megyei bíróság Pásztor István kézilabdázót. A Balatonfüred 40 éves játékosa - aki a férfikézilabda-bajnokság legutóbbi fordulójában is pályára lépett - tavaly szeptember 29-én motorkerékpárjával a zebrán halálra gázolt egy idős férfit.

Fogházba kell vonulnia Pásztor István válogatott kézilabdázónak - határozott másodfokú, jogerős ítéletében a Veszprém megyei bíróság. A bíró a fogházbüntetés mellett öt évre eltiltotta Pásztort a járművezetéstől, és kötelezte a bírósági költségek (a Naplo-online.hu szerint 375 ezer forint) megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint Pásztor István 2010. szeptember 29-én Veszprémben, egy kijelölt gyalogátkelőhelyen, motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen meghalt. A sportoló a 40-es sebességkorlátozó tábla ellenére 76-80 kilométer/órával hajtott, és - az igazságügyi műszaki szakértő szerint - az elütési sebesség is 69-76 kilométer/órára tehető. Féknyoma a motornak nem volt. A rendőrségi vizsgálat szerint Pásztor 69 kilométer/órás sebességgel haladt az ütközés pillanatában.

A kézilabdázó az ítélet előtt - a Blikk.hu szerint - az utolsó szó jogán elmondta: teljes mértékben elismeri a felelősségét, és élete végéig gondoskodni szeretne az elhunyt férfi özvegyéről. A baleset után Pásztor István személyesen kereste fel az elhunyt férfi családját, és bocsánatot kért.

Az elsőfokú ítélet kihirdetésénél, idén május 25-én a bíró kiemelte, hogy az ítéletet az enyhítő szakasz alkalmazásával hozta meg. A vádlott javára írta, hogy őszinte beismerő vallomást tett, cselekedetét nagyon megbánta, közlekedési szabályszegést korábban nem követett el, családos, egy gyermek eltartásáról gondoskodik, magas állami kitüntetése van, megbecsült élsportoló, aki közösségteremtő személyiség.

A legdöntőbb enyhítő körülménynek azt nevezte, hogy a vádlott azonnal felkarolta az elgázolt ember egyedül maradt, ugyancsak 80 éves özvegyét, akinek 800 ezer forintot adott, és az idős nőt azóta is hetenként látogatja, igyekszik neki mindenben segíteni. Az özvegyet tanúként hallgatták ki májusban, amikor azt mondta, hogy megbocsátott, és nem haragszik Pásztor Istvánra, aki rendszeresen látogatja és segíti. "Nem akarom őt is elveszíteni, kérem, hogy csak felfüggesztett büntetést szabjon ki rá a bíróság" - fogalmazott májusban az idős asszony.

A bíró az ítélet indokolásában kiemelte, hogy a nagyszámú és jelentős enyhítő körülmény ellenére sem lehet az ítélet végrehajtását felfüggeszteni - csak az enyhítő szakaszt alkalmazni -, ugyanis a motoros többszörösen megsértette a KRESZ szabályait, és ezáltal egy ember halálát okozta. A bíró májusban utalt arra, hogy a halálos közúti baleset okozásának vétségét egytől öt évig terjedő fogházzal rendeli büntetni a törvényhozó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK