Vágólapra másolva!
A nacionalista sajtó kreálta a román-magyar meccs után kirobbant himnuszbotrányt - állítják az erdélyi hokiélet irányítói, akik szerint a hasonló eseteket csak úgy lehetne elkerülni, ha kizárnák a magyar nézőket, vagy nem rendeznének ilyen meccseket. Úgy vélik, a román válogatottban azért játszanak szinte kizárólag magyar nemzetiségű játékosok, mert az elmúlt években csak Székelyföldön folyt érdemi munka a román hokiban.

"Ez ismét egy jó ok a nacionalista sajtó számára, hogy ügyet kreáljon valamiből, ami egyébként nem ügy" - mondta az [origo]-nak Horváth László, a válogatottba tizenöt játékost adó Csíkszereda klubvezetője a pénteki hokimeccs után kirobbant botrányról. "Egy műbalhé kerekedett, ahelyett, hogy azzal a történelmi eseménnyel foglalkoznának, hogy a magyar válogatott harminc év után újra náluk játszott, és azzal a másikkal, hogy sikerült legyőzni, ami akkor is nagy dolog, ha tartalékosan állt fel."

A csíkszeredai meccs azért lett országos téma Romániában, mert a kezdés előtt a román válogatott tagjai a magyar himnuszt elénekelték, a románnál viszont némák maradtak, majd a meccs végén többen csatlakoztak a székely himnuszt eléneklő közönséghez is. (A meccset 4-1-re nyerte a román válogatott, amelynek 24-es keretében a 22 magyar nemzetiségű játékos mellett egy román és egy honosított ukrán játékos szerepel.) A Pro Sport című újság hihetetlennek, míg a Libertatea román sport fekete napjának minősítette a történteket. Az egykori román teniszcsillag, Ilie Nastase az Adevarul című lapban árulásról beszélt, a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság vezetője pedig magyarázatot követel a román hokiszövetségtől.

A román válogatott keretének gerincét adó másik klub, a Brassó elnöke nem lepődött meg azon, hogy a történtek ilyen indulatokat korbácsoltak fel Romániában. "Hozzá vagyunk szokva az effélékhez, ebben az ügyben a sport a legkevésbé fontos. De ilyenkor legalább beszélnek rólunk" - fogalmazott Miklós Ervin.

A román himnusznál a csend is előrelépés

Hasonlóan állt a kérdéshez a találkozón az első hazai gólt szerző Antal Zsombor, aki szerint "minden csoda három napig tart", ám azt nem érti, miért pont most dagadt ebből ekkora botrány. "Amikor feljutottunk a divízió I-es vb-re, akkor is előkerült a székely zászló, de akkor nem foglalkozott vele senki."

A román hokitörténelem csúcspontja a 70-es évek második felében volt, a válogatott 1976-ban megnyerte a B csoportos (ma divízó I-es) vb-t, 1980-ban pedig kijutott a téli olimpiára. A Lake Placidben rendezett olimpiai tornán a román csapat csoportjában egy-egy győzelemmel és döntetlennel az NSZK-t és Norvégiát megelőzve a negyedik helyen végzett a svédek, a csehek és az USA mögött, így nem jutott tovább. A húsz játékosból akkor még mindössze öt magyar volt. Románia 1984-ben kiesett a B csoportból, és onnantól kezdve huzamosabb ideig a harmadik vonalban szerepelt. 2001-ben sikerült újra feljutnia, ám ott nem szilárdította meg a helyét, ahogy a 2006-os és a 2008-as feljutás után sem. A legutóbbi divízió II-es vb-n újra kiharcolta a feljutást a világranglistán jelenleg 28. együttes.


az a hír járta be a román sajtót




http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kilEZbpTzx7Tbdn4


Horváth szerint ezúttal annyi volt a különbség, hogy a szurkolók csatlakoztak a magyar himnuszhoz is. "A játékosok bekapcsolódását nem vettem észre, de aki úgy érzi, hogy énekelnie kell, énekelje, szabad emberek szabadon választható joga az éneklés." Hasonló véleményt fogalmazott meg Miklós Ervin is, aki szerint bármilyen himnusz természetes velejárója a sportnak, "nem véletlenül tanulták meg sokan kívülről a német himnuszt Schumacher menetelése idején".

"A többi régióban csak a pénzt költötték"

Horváth hangsúlyozta, a román válogatott kilencven éve kétnyelvű. "Jómagam is tizennégy évig voltam a tagja, tudom, hogy ez nem jelentett gondot." A vezető úgy látja, az utóbbi öt-tíz évben a válogatott súlypontja Székelyföld felé tolódott el, mert ott folyik olyan utánpótlás-nevelés, amire lehet alapozni. "Ennek köszönhető, hogy a válogatott keretében két játékos híján mindenki magyar nemzetiségű, sokan közülük már kettős állampolgárok."

A román válogatott kerete

kapusok: Adrian Catrinoi (Steaua Rangers), Fülöp Rajmond (Corona Fenestela Brassó)
védőjátékosok: Góga Attila, Kósa Endre, Flinta Botond, Molnár Szabolcs, Nagy István, Papp Szabolcs (HSC Csíkszereda), Nagy Csaba (Corona Fenestela Brassó), Jevgenyij Piszarenko (Steaua Rangers)
csatárok: Becze Tihamér, Bíró Ottó, Mihály Ede, Moldován Ervin, Molnár Zsolt, Petres Tivadar, Péter Levente, Szőcs Szabolcs, Virág Csanád (HSC Csíkszereda), Antal Zsombor, Basilidesz Tibor, Bálint Zsolt, Imecs Attila, Péter Róbert, Zsók Levente (Corona Fenestela Brassó)


Miklós Ervin kritikusabban fogalmazta meg ugyanezt a folyamatot. "Reális és kitartó munka az elmúlt években csak Gyergyóban és Csíkban folyt a romániai hokiban. A többi helyen az állami pénzek elköltéséről szólt a történet, így nem csoda, hogy a válogatott is a mi központjainkra épül."

A 2002-es világbajnokságon a válogatott keret fele még román volt, és ma is vannak olyan vélemények a román hokiban, hogy a jelenleginél több román nemzetiségű játékos is beférne a keretbe. "A csapatot a világhírű kanadai szakember, Tom Skinner irányítja, akinek ráadásul a Steaua edzője a segítője" - mondja erre Miklós Ervin, aki szerint az is bizonyítja, hogy a legjobbakból lesz válogatott, hogy a csapat kiharcolta a divízió I-es szereplést.

A román szövetséget irányító Tánczos Barna a klubvezetők véleményével összhangban szintén azt hangsúlyozta, hogy a többi régióban az elmúlt húsz évben nem folyt érdemi munka a román hokiban. "Ha tetszik, ha nem,0 a román hokit a Hargita megyei játékosok vitték a csúcsra." Tánczos szerint a válogatott érdeke szempontjából teljesen mindegy, hogy magyar vagy román játékosokat hívnak be. "A sajtó most hamis ügyet gyártott a pénteki meccsből, bezzeg mikor feljutottunk a divízió I-be, az nem volt számukra téma."

A csíkszeredai hokitorna találkozói

1. forduló: Lengyelország-Magyarország 6-1, Ukrajna-Románia 6-2

2. forduló: Ukrajna-Magyarország 3-2, Lengyelország-Románia 3-2

3. forduló: Ukrajna-Lengyelország 2-0, Románia-Magyarország 4-1

a végeredmény: 1. Ukrajna 9, 2. Lengyelország 6, 3. Románia 3, 4. Magyarország 0 pont


Kurkó szerint a székely hoki még jobban el fog húzni

"Székelyföldön dolgoztak az elmúlt húsz évben, míg mások ehelyett csak vitték tőlünk a készterméket, ilyen egyszerű" - összegezte a válogatottnál lévő sajátos helyzetet a HC Csíkszereda volt tulajdonosa, az erdélyi magyar hoki fejlesztésében korábban komoly szerepet vállaló Kurkó János. "A mi régiónk gazdaságilag nem vetekedhet Budapesttel vagy Bukaresttel, az én időmben mégis a két csíkszeredai csapat vívta egymással a magyar-román liga döntőjét. Be vagyunk oltva ezzel a vírussal, amit a hoki jelent, ennyi a magyarázat, és úgy látom, a jövőben ez a különbség csak nőni fog a mi javunkra."

Forrás: MTI/Egyed Ufó Zoltán
A HSC Csíkszereda ünnepli a 2011-es Mol-liga győzelmet

Kurkó emlékeztetett arra, hogy a csíki öltözőben nemegyszer hétféle nemzetiségű játékos tartózkodott egyszerre, és ő mindegyiket a saját nyelvén üdvözölte. "A nemzetiségi kérdés ilyen egyszerű. Mindenkit meg kell tisztelni, aki pedig nem tisztel meg, azt fenéken kell billenteni."

A pénteki események utáni reakciókat látva Horváth Lászlónak két megoldás jutott eszébe. "Vagy nem kell többé ilyen meccseket rendezni, ami butaság lenne, vagy nem kell beengedni a magyar nézőket a meccsre, ami szintén az. Ellenkező esetben viszont tudomásul kell venni, hogy amíg magyar ajkú játékosok és magyar ajkú nézők vannak a meccseken, addig az ilyen esetek természetes velejárói a sportnak."

Nem vonják meg a támogatást

Hétfőn a román médiában az a lehetőség is felvetődött, hogy a himnuszbotrány miatt a hokiszövetségtől megvonhatják az állami támogatást. Erről a Libertatea című lapnak Doina Melinte, a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság elnöke beszélt. Később az [origo] Tánczos Barnától úgy értesült, Melinte hétfőn már cáfolta, hogy valóban számolnának ezzel a lehetőséggel. Miklós Ervin szerint nincs jogi alapja egy ilyen döntésnek, de ha mégis bekövetkezne, Székelyföldön magántőkére alapozva akkor is tovább folytatnák a munkát a sportágban.