Vágólapra másolva!
Január nyolcadikán, vasárnap ünnepli 80. születésnapját Kemény Ferenc. A vízilabdaedzőnek számos világklasszis játékost, és nem utolsó sorban a férfi válogatottal három olimpiai bajnoki címet nyert Kemény Dénest köszönheti a magyar vízilabda.

Centerként igazi gólvágó volt, aztán kiderült, hogy a szívbetegsége miatt nem terhelhető, így kapus lett belőle. Később utánpótlásedzőként ért el nagy sikereket, több generációt is felnevelt, rengeteg gyerekből faragott világklasszis vízilabdázót, jelenleg is a magyar szövetség utánpótlás-igazgatójaként dolgozik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szókimondó, egyedi stílusáról is ismert Fecsó bá 2009-ben az [origo]-nak hosszabb interjút adott. Mesélt a gyerekkorában megtapasztalt utcai törvényekről, a háborús időkről, hogy az egyetem elvégzése után nem sokkal évekig egyedül nevelte az akkor még csak óvodás fiát, Kemény Dénest, akinek ő javasolta, hogy állatorvosnak tanuljon, ne orvosnak. Felidézte, hogy a 15 éves Faragó Tamásnak rálépett a kezére, amikor sírva ki szeretett volna mászni a medencéből, mert nem akart tovább vízilabdázni. Kásás Tamáson egyből látta - ahogy ő fogalmaztott -, hogy egy angyalarcú strici, elmondta, hogy az egyik tanítványa ellopta csapattársai karóráit, mégis ő volt az egyik kedvenc játékosa, és hogy vízilabdázói megverték a Fradi labdarúgóit egy focimeccsen. Az interjúért és a hozzá tartozó képgalériáért kattintson ide!