Vágólapra másolva!
A korábbi incidensek után a szerb huligánok a szerdai horvát-magyar meccset követően is megtámadták a horvát drukkereket a szerbiai férfikézilabda-Eb-n. A szerb rendőrség 5000 rendfenntartóval készül a férfi kézilabda Európa-bajnokság pénteki Szerbia-Horvátország elődöntőjére.

Újvidéken szerdán este, a Horvátország-Magyarország (24-24) találkozó után ismét randalíroztak a szerb huligánok. A rijekai Novi List újság azt írta, hogy az egyik újvidéki szálloda védett parkolójában négy autót megrongáltak. A támadók benzinnel öntötték le a járműveket, és felgyújtották őket. "Az egyik autó a rijekai kézilabdázók vezetőjének tulajdonát képezi, míg a másik egy ogulini volt kosárlabdázóé" - olvasható a B92 belgrádi hírportálon.

A Blic című lap szerint az újvidéki Sajam szálloda parkolójában is megrongáltak néhány gépkocsit, közöttük olyat is, amelynek szerb rendszámtáblája volt.

Kedden a belgrádi és újvidéki huligánok szervezett csoportja brutálisan rátámadt a horvát válogatott szurkolóira, emiatt a legmagasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezették be a szervezők az Európa-bajnokság utolsó találkozói előtt.

A szerb belügyminisztérium mozgósította a határrendőrséget, a különleges egységeket, de még a lovasrendőr-dandárt is. Belgrádba érkezett a horvát nyomozók egy csoportja is, mert információik vannak róla, hogy a horvát szurkolók táborában egy agresszív horvát csoport tagjai is elvegyültek.

A belgrádi Press szerint "a szerb nacionalistákat az bőszítette fel, hogy a horvát válogatott a verseci és újvidéki mérkőzéseken akkora biztatásban részesült, mintha otthon játszottak volna".

Velimir Marjanovic, a Szerb Kézilabda Szövetség elnöke a szerb médiának nyilatkozva kijelentette, hogy kapcsolatban állnak a Horvát Kézilabda Szövetséggel, amely igyekszik rávenni a horvát szurkolókat arra, hogy ne induljanak nagyobb számban Belgrádba. "Bízunk abban, hogy nem érkeznek szervezetten Belgrádba a szurkolók" - mondta Marjanovic.

A zágrábi tömegtájékoztatási eszközök beszámolói szerint a horvát szurkolók valószínűleg nem utaznak szervezett módon Belgrádba, a szerb-horvát elődöntőre.

A Horvát Kézilabda Szövetség alelnöke úgy nyilatkozott, 50 ezer rendőr kellene ahhoz, hogy ne legyen rendbontás. "Alkalmazkodnunk kell a nehéz helyzethez, és úgy véljük az lenne a legokosabb, ha a horvát szurkolók egyáltalán nem jönnének Szerbiába" - mondta Zoran Gobac. A zágrábi tv jelentése szerint "egyes horvát utazási ügynökségek lemondták a Belgrádba szervezett utakat".

Kedden este belgrádi és újvidéki huligánok 40-50 fős csoportja szervezett módon rátámadt a Horvátország felé tartó szurkolók gépkocsi karavánjára és számos autó ablakait bezúzták, néhány szurkoló orvosi kezelésre szorult. Az erőszakos cselekményekben eddig 36 jármű megrongálásáról érkeztek hírek.

A rendőrség 13 személyt őrizetbe vett, közöttük van a belgrádi Crvena zvezda labdarúgócsapat szurkolóinak vezére és a szélsőséges Obraz nevű szervezet több tagja is.

Boris Tadic szerb elnök a szurkolói rendbontások miatt kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlanok az erőszakos cselekmények, a legrövidebb időn belül el kell végezni a vizsgálatot, őrizetbe kell venni és bíróság elé kell állítani mindazokat a huligánokat, akik a randalírozásokban részt vettek.

A szerb államfő a leghatározottabban elítélte a randalírozókat, akik kedden este megtámadták a horvát kézilabda válogatott szurkolóit és sajnálatát fejezte ki az incidensek miatt, amelyekben több horvát állampolgár is megsérült. Arra szólította fel az igazi hazai sportrajongókat, hogy pénteken este, amikor az elődöntő keretében pályára lép a szerb és a horvát válogatott, a sport szellemében viselkedjenek és sportszerűen biztassák kézilabdázóikat.

A szerb elnök emlékeztetett arra, hogy "Szerbia mindig is vendégszerető ország volt, jó házigazda módjára viselkedett és ennek most is így kell lennie". "Hagyományosan tiszteletteljesen és megbecsüléssel viszonyulunk minden egyes vendégünkhöz és a huligánok semmilyen csoportocskái sem hozhatnak szégyent Szerbia polgáraira és az országra" - üzente az ország sportrajongóinak Tadic.