Vágólapra másolva!
Nem titkolja csalódottságát az Eb-n nyolcaddikként zárt férfikézilabda-válogatottat irányító Mocsai Lajos, ugyanakkor előrelépésnek tartja a szerbiai szereplést. A nyolc közé kerüléssel a magyarok kedvező pozícióba kerülnek a vb-selejtezők vasárnapi sorsolásán.

"Kicsit savanyú a szánk íze, pedig ez a nyolcadik hely lényegesen jobb, mint a két évvel ezelőtti, amikor még a csoportból sem jutottunk tovább, és 14. helyen zártunk" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A csoportból két döntetlennel és az olimpiai bajnok franciák legyőzésével továbblépett együttes számára elérhető közelségbe került az elődöntő, ám a folytatásban csak egy pontott gyűjtöttek Császárék. "A csoportmérkőzések alatt jól játszottunk, két döntetlen és az olimpiai és világbajnok franciák elleni győzelem volt a mérlegünk annak ellenére, hogy Iváncsik Tamás súlyos térd-, Zubai pedig hasi sérülést szenvedett" - mondta Mocsai Lajos. "A középdöntőben már nem ment ilyen jól, hol a védekezés, hol a támadás, hol pedig a kapusteljesítmény nem volt megfelelő. Így is volt kis esély az elődöntőbe jutásra, vagy arra, hogy az ötödik helyért játsszunk, de ez sem sikerült."

A kontinestorna honlapjának adott nyilatkozata szerint a válogatottba kétéves kihagyás után visszatért Krivokapics Milorad bizonytalan a folytatásban. "2010-ben Ausztriában is ott voltam az Eb-n, aztán két évig nem válogattak be. Ha a mester számít rám, továbbra is a válogatott rendelkezésére állok."

A magyar válogatott április 6. és 8. között olimpiai selejtezős négyes tornán vesz részt, ahonnan a két legjobb jut majd ki a londoni játékokra. Azt még nem tudni, hogy a magyarok az ötkarikás selejtezőn kikkel és hol fognak majd játszani. Ez a dánok, a spanyolok, valamint a legjobb hat közé bekerült, ám még kvalifikációs joggal nem rendelkező szerb, macedón, szlovén hármas teljesítményétől függ.

A 2013-as spanyolországi vb-re selejtezőt játszik a Mocsai-csapat majd június közepén. Mivel a legjobb nyolc között végzett, kedvező helyzetből várhatja a vasárnapi sorsolást.


A belgrádi Eb további programja:

péntek:
az 5. helyért:
Macedónia-Szlovénia 15:15 ó
elődöntő:
Dánia-Spanyolország 17:45 ó
Szerbia-Horvátország 20:15 ó

vasárnap:
a 3. helyért 14:30 ó
döntő: 17 ó

a már biztos helyezések:
7. Németország, 8. Magyarország, 9. Lengyelország, 10. Izland, 11. Franciaország, 12. Svédország, 13. Norvégia, 14. Csehország, 15. Oroszország, 16. Szlovákia