Vágólapra másolva!
Óriási csatában, a második félidőben ötgólos hátrányról felállva, az utolsó másodpercben szerzett góllal 28-27-re nyert az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata a spanyol Atlético Madrid ellen, így csoportmásodikként továbbjutott a Bajnokok Ligájában.

A nap sportképe: spanyol keserűség, veszprémi boldogság

Eredmény, férfi BL, B csoport, 10. (utolsó) forduló:
MKB Veszprém - Atlético Madrid (spanyol) 28-27 (10-11)
Veszprém Aréna, 5000 néző
v.: Kristic, Ljubic (szlovének)
gól: Iváncsik G. 6, Vujin 6/2, Vilovski 5, Perez 4, Császár 3, Gulyás 2, Sulic 2, illetve Garcia Parrondo 6, Markussen 5, Aguinagalde 5/1, Guardiola 3, Canellas 3, Fernandez 2, Källman 1, Davis 1, Jurkiewicz 1

Élő közvetítés

A továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzést vívott az MKB Veszprém férfikézilabda-csapata, amely utolsó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésén a még veretlen sztárcsapatot, az Atlético Madridot látta vendégül.

A veszprémieknek csak a pontszerzés jelenthetett megnyugvást, spanyol győzelem esetén a magyar bajnok sorsa a Kielce-Csehov mérkőzés résztvevőinek kezébe került volna, és egy döntetlennel kipottyanthatták volna Iváncsikékat. (Az iksz végül össze is jött, de a 26-26 azt eredményezte, hogy a Medvegyi elbúcsúzott a BL-től).

Az Atlético eléggé tartalékos kerettel utazott Magyarországra, hiszen francia Luc Abalo és Didier Dinart, a spanyol Alberto Entrerríos, illetve a szerbiai Európa-bajnokság gólkirálya, a korábban Veszprémben is játszott macedón Kiril Lazarov sem utazott el Magyarországra. Chema Rodríguez ugyan ott volt a kispadon, de törött kisujja miatt várható volt, hogy nem lép pályára.

Idegesen kezdett a magyar együttes, amely nehezen találta a nyitott védekezés ellenszerét, így gyorsan 4-1-re meglépett a csoportgyőzelmet korábban bebiztosító spanyol csapat. A kapuban Sterbik Árpád kezdett, de nem sok időt töltött a pályán, miután meghúzódott, már nem térhetett vissza, Hombradosnak kellett végig védenie.

A 9. perc végén Iváncsik Gergő egyenlített (4-4), de miután két hetes is kimaradt, csak a hajrában sikerült vezetést szerezni Vujin révén. 10-9 után azonban már csak Canellas és Fernandez lőtt gólt.

Forrás: foto24.hu

Forrás: Foto24.hu

A félidei 11-10-es spanyol vezetés után a második játékrészt Pérez góljai indították, de csak az egyenlítésre futotta a magyarok erejéből.

17-19-nél, Canellas távoli gólja után Alilovic helyére Fazekas állt a magyar kapuba, de úgy tűnt, ezzel sem lehet megállítani a zuhanást. García Parrondo zsinórban három gólt szerzett, 17-22 után kellett nagyon Fazekas bravúrja, nehogy hatra nőjön a különbség.

Mocsai Lajos nem kért időt, a közönség először tehetetlenül nézte a vergődést, majd frenetikus buzdításba kezdett. A spanyolok könnyelműsködtek, Guardiola több labdát elszórt, így Vilovski négy, és Iváncsik Gergő két góljával sikerült egyenlíteni (23-23).

Sőt, Fazekas újabb bravúrját követően Pérez ismét a Veszprémet juttatta előnyhöz, Vujin hetesével 25-23-ra nőtt az előny. A bő tízperces gólcsendet Fernandez törte meg, de ez az időszak döntőnek bizonyult. A hajrában már csak arra kellett figyelni, hogy a biztos pontszerzés meglegyen, szerencsére Vilovski az utolsó másodpercben még kapura fordult, és a 28-27-es eredményt kialakítva csoportmásodik helyre lőtte a Veszprémet.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Nagyon szoros volt a meccs, óriási munkát végeztek a játékosok, azt gondolom, ha ennyi ziccert nem hibázunk, hamarabb kialakulhatott volna a tisztes előny. Fantasztikus közönség előtt hatalmas meccset nyertünk, és a halálcsoportban sokkal erősebb költségvetésű csapatokat megelőzve végül másodikak lettünk Több jó döntést is sikerült hozni ezen a meccsen, az egyik ilyen volt például Perez és Fazekas megfelelő idejű becserélésre. Tavaly is és most is 12 gyűjtött ponttal lettünk másodikok, és ezt óriási teljesítménynek értékelem - nyilatkozta a mérkőzés végén Mocsai Lajos vezetőedző.

"Most is győzni akartunk, de a végjátékban sokat hibáztunk. Gratulálok a Veszprémnek a második helyhez és a továbbjutáshoz" - nyilatkozta Talant Dusebajev, az Atlético edzője, aki egykoron tanítványa volt Mocsainak.

Fazekas Nándor, a Veszprém kapusa: "Fontos volt, hogy a két pontot megszereztük. Azonban bárki lesz az ellenfelünk a nyolcaddöntőben, ennyit nem hibázhatunk, mint most."

Sterbik Árpád, az Atlético kapusa "A Veszprémen érződött a nyomás, a győzelmi kényszer, és így nehezebb játszani. Most szerencsésebb volt a Veszprém, de ezzel együtt megérdemli, hogy a 16 közé jutott."

A BL nyolcaddöntőinek sorsolását kedden tartják. A csoportelsőket a negyedikekkel, a másodikokat pedig a harmadikokkal sorsolják párba. A csoportelsők és -másodikok otthon rendezik a visszavágót. Az azonos csoportból érkezők nem kaphatják egymást. A nyolcaddöntők első mérkőzését március 14. és 18., a visszavágókat 21. és 25. között tartják.

A csoport végeredménye:

1. Atlético Madrid10721318-28516
2. MKB Veszprém10604266-26612
3. Vive Targi Kielce10514295-28511
4. Füchse Berlin10514296-29211
5. Csehovszkije Medvegyi10343291-27610
6. Bjerringbro-Silkeborg100010253-3150

További eredmények:
Füchse Berlin (német) - Bjerringbro-Silkeborg (dán) 28-27 (14-13)
Kielce (lengyel) - Csehovszkije Medvegyi (orosz) 26-26 (12-10)