Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) szavazásán a Győri ETO KC beállósát, Heidi Lökét választották meg a 2011-es év legjobb kézilabdázójának.

Miért a Győr a világ legjobb nőikézi-csapata?

A 29 éves játékos tavaly májusban Bajnokok Ligáját nyert a norvég Larvikkal, és ő lett a sorozat gólkirálya, majd - már a Győr játékosaként - decemberben aranyérmes lett Norvégiával a brazíliai világbajnokságon.

Heidi Lökével az [origo] szerdán beszélgetett, és a beállós elmondta, semmi kétsége nincsen afelől, hogy idén Győrbe kerül a BL-trófea. "Jelenleg a Győré a világ legjobb csapata, ha nem lesz sérültünk, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját." (A teljes cikket itt olvashatja el.)

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Karl Erik Böhn edzővel Löke Győrben és a pályán kívül is egy párt alkot
(még több kép)

Az IHF szavazásán két további győri játékos is a jelöltek között volt: Katrine Lunde Haraldsen a harmadik, míg Andrea Lekic a negyedik lett.

A férfiak mezőnyében a dán Mikkel Hansen lett a nyertes.

A női szavazás végeredménye:
1. Heidi Löke (Győr) 28 százalék
2. Allison Pineau (Metz) 22
3. Katrine Lunde Haraldsen (Győr) 20
4. Andrea Lekic (Győr) 18
5. Andrea Penezic (Ljubljana) 12.

A férfi szavazás végeredménye:
1. Mikkel Hansen (dán) 31 százalék
2. Filip Jicha (cseh) 21
3. Nikola Karabatic (francia) 19
4. Luc Abalo (francia) 19
5. Thierry Omeyer (francia) 10.

A voksoláson a szurkolók, a média és az IHF szakértőinek a véleményét vették figyelembe.

Lökének csak az olimpiai arany hiányzik

Heidi Löke szinte mindent megnyert már, amit kézilabdában meg lehet, egyedül olimpiai bajnok nem volt még, a Pekingben aranyérmes csapatban még Frafjord és Sörlie-Lybekk volt a norvég válogatott beállósa. Ötszörös norvég bajnok, háromszoros norvég kupagyőztes, tavaly Bajnokok Ligáját nyert a Larvikkal, amellyel 2009-ben EHF-kupa-döntőig jutott. 2009-ben és 2010-ben norvég gólkirály és a bajnokság legjobb játékosa, tavaly BL-gólkirály. 2006. április 7-én épp Magyarország ellen debütált a válogatottban, amelyben 74 meccsen 238 gólt szerzett. Norvégiával - már győri légiósként - tavaly decemberben megnyerte a brazíliai világbajnokságot, és bekerült a torna All Star-csapatába, előtte, 2009-ben bronzéremig jutott a válogatottal Kínában. Norvégiával 2008-ban aranyérmes a macedóniai Eb-n, két év múlva a dán-norvég rendezésű viadalon sikerült a címvédés. Huszonnégy góllal ő tartja az egy meccsen szerzett legtöbb gólok rekordját Norvégiában.