Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legkeményebb világbajnokságára készül a magyar jégkorong-válogatott, amelyből több meghatározó játékos is hiányzik majd. Voltak, akik a szövetségi kapitány döntése alapján nem kerültek be, és volt, aki már korábban jelezte, hogy idén nem vállalja a szereplést. Ladányi Balázs, a válogatott egyik legrutinosabb tagja a papírforma alapján a harmadik-negyedik helyre tenné a válogatottat a hatcsapatos mezőnyben, de nem érné be a dobogóval, megcélozza a feljutást.

Amikor tavaly április 24-én az olaszok a hosszabbításban emberelőnyben beütötték a győztes gólt a Papp László Sportarénában, és ezzel feljutottak az A csoportba, több magyar játékos is azt nyilatkozta, azért is különösen fájdalmas a vereség, mert valószínűleg évekig nem lesznek ilyen közel a feljutáshoz.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség ugyanis tavaly úgy döntött, hogy átalakítja a világbajnoki rendszert, és az A csoport alatt a két egyenrangú divízió I-es csoport helyett a világranglista alapján osztja be a csapatokat. Így került az első, erősebb hatosba a magyar mellett az osztrák, a szlovén, az ukrán, a japán és a brit csapat, a másikba pedig a hollandok, a dél-koreaiak, az ausztrálok, a románok, a lengyelek és a litvánok.

A divízió I A csoportjából - vagyis abból, amelyben a magyar válogatott szerepel - az első kettő jut fel az A csoportba, míg az utolsó kiesik a B-be. Az ellenfeleket látva brutálisan nehéz dolga lesz a magyar csapatnak, amely az elmúlt években rendre a feljutás reményében lépett jégre a divízió I-es vébéken. Ezeken azonban tudni lehetett, hogy csak egy vagy két igazán nehéz meccs vár a válogatottra, a többin borítékolható a győzelem.

Primeau végül nem viszi Hetényit és Szupert

"Eddig elég volt az egy vagy két fontos meccsen jól játszani. Ha ez nem jött össze, akkor nem sikerült a feljutás, és a mi példánk is bizonyítja, hogy nem mindig a jobb győzött. Az olaszok ugyanis nem voltak erősebbek nálunk a budapesti tornán, mégis ők örültek a végén. Az biztos, hogy most már a dobogót is meg kell becsülni" - mondta tavaly a csoportbeosztás után Szélig Viktor, a válogatott csapatkapitánya.

A vébé előtt az volt a legnagyobb kérdés, melyik két kapus utazik, végül Bálizs Bencére és Budai Krisztiánra esett Kevin Primeau választása, miután Hetényi Zoltán nem érkezett meg a beígért határidőre, Szuper Levente pedig kazah klubcsapatának bronzmeccse miatt csak később tudott volna csatlakozni.

Fotó: Mudra László [origo]
Primeau magyaráz a játékosoknak

Bálizs élete első vébéjén védhet majd, idén az EBEL-ben többször is megmutatta, hogy lehet rá számítani, ugyanúgy összehozott egy kapott gól nélküli meccset, mint tavaly, amelyet a kollégái közül sem az ex-NHL-es Adam Munro, sem Hetényi nem mondhatott el magáról. Budai 2009 után szerepel ismét vébén, akkor az A csoportban nem kapott lehetőséget az akkori kapitánytól, Pat Cortinától, idén viszont nagy szerepe volt abban, hogy a Miskolc az ob I-ben és a Mol Ligában is döntőt játszott.

A hátvédeknél két újonc utazik Szlovéniába, a 22 éves Hetényi Péter - a kimaradó kapus öccse - és a 28 éves Láda Balázs. Mindketten fehérváriak, és kettőjük közül Hetényi bekerülése számít meglepetésnek, ő ugyanis Orbán Attilát szorította ki, aki jóval többször szerepelt a szezonban az EBEL-ben.

Nincs Palkovics és Kóger, van Hári és Mihály

A csatároknál 1993 óta először nem lesz ott Palkovics Krisztián, a 36 éves, 221-szeres válogatott klasszis már az A csoportos vébé után is felvetette, hogy az volt az utolsó, de azért kettőt még bevállalt, most viszont második gyermeküket váró felesége mellett marad. Mihály Árpád viszont első vébéjén szerepelhet majd a magyar válogatott tagjaként, a székely hokis három éve játszik Fehérváron, és februárban az Ifjabb Ocskay Gábor Csarnok jegén tette le az állampolgári esküt. A Svédországban játszó, 19 éves Hári János is első felnőttvébéjén bizonyíthat, a magyar jégkorong egyik legnagyobb tehetsége az 56. helyen felkerült az NHL játékosbörzéjének (draft) listájára is. A csatárok között Palkovics mellett Kóger Dániel hiányzik majd, csapatával ugyanis bejutott a rájátszásba az ECHL-ben (East Coast Hockey League).

"Érdeklődve várom a vébét, ami abból fakad, hogy számunkra is új ez a lebonyolítási rendszer, kiegyensúlyozottabb lesz a mezőny, megjósolhatatlan, melyik csapat hányadik helyen végez. Magunkat a papírforma alapján a harmadik-negyedik helyre teszem, ha nem kéne meccset játszani, de ezt azért szeretnénk felborítani" - nyilatkozta az esélyekről Ladányi Balázs.

A szurkolói fórumokon komoly visszhangja volt a kapusügynek, Ladányi erről azt mondta, a csapat bízik a kapitány választottjaiban, és panaszra nem lehet okuk, mert a két kapus jó teljesítményt nyújtott az edzőtábor során. "Nem szeretném túlzottan kommentálni az ügyet, csak egy mondat: Levi döntésének tudom a hátterét, maximálisan megértem, Hetéről ugyanaz nem mondható el, nem tudom, mi alapján döntött úgy, hogy a biztos kispadot választja a klubcsapatánál, de nem akarok pálcát törni felette, biztos tudja, mit csinál."

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Ladányi jobban szereti, ha kiélezett meccsek vannak a vébén

A Szapporóban csúcsra jutó 1975/76-os korosztály tagjai továbbra is meghatározó játékosok a válogatottban, de a mostani keretbe több fiatal is bekerült. "A generációváltás szép fokozatosan és problémamentesen lezajlott" - mondta Ladányi, aki szerint a felnőttcsapattal első világversenyére készülő Hetényi Péter példája is azt mutatja, azoknak sem szabad feladni, akik most kiszorultak a keretből, mert mindenkinek megvan az esélye beverekedni magát a csapatba.

Nem éri be a dobogóval

A Fehérvár az EBEL-ben a harmadik helyről vágott neki a rájátszásnak, ahol aztán az első körben kiesett az Olimpija Ljubljana ellen, Ladányinak emiatt kissé keserű volt a szájíze, de előzetesen megfelelőnek tartotta volna, ha valaki azt mondja, a csapat ilyen jó alap- és középszakaszt produkál. "Azért vagyok csalódott, mert egy tőlünk gyengébb csapattól kaptunk ki, ez viszont jó példa lehet a vébén, hogy gyengébbként is ki lehet jönni győztesen egy párharcból. Nem ez volt az első kudarcunk pályafutásunk során, túl kell tudni lépni, és kiragadni a pozitívumokat, amik előreviszik a csapatot, és akkor legközelebb majd élünk a lehetőséggel" - jelezte a szélső, hogy a klubidényt már lezárta magában.

A világbajnokságon a szlovénoknál és osztrákoknál is lesznek olyan játékosok, akik az EBEL-ben szerepelnek, ami Ladányi szerint inkább hátrány, mint előny, mivel ismerhetik a Fehérváron is használt emberelőnyös figurákat, és így tudnak készülni például az első sorra, amelyben rajta kívül Vas Márton és Sofron István szerepel elöl.

Amikor arról kérdeztük, szerinte ki lesz Szlovéniában a magyar válogatott meglepetésembere, Ladányi azt felelte, jobban szeretné, ha nem lenne ilyen, és csapatként érnék el a kitűzött cél. "Hogy mi a célunk? Nem érném be a dobogóval, merészebb dologra vágyom, fel szeretnék jutni, és teljesen mindegy, hogy ezt hogyan harcoljuk ki. A mostani vébének sokkal nagyobb a sportértéke, amíg tavaly csak egy nagyon komoly meccsünk volt, most mindegyik kiélezettnek ígérkezik, sokkal jobban szeretem az ilyet. Közeledik a huszadik világbajnokságom, az izgulás már jó pár éve kiveszett belőlem, kíváncsian várom, mire leszünk képesek, ilyen fiatal csapattal még nem indultunk, de ennek is el kellett jönnie."

Amit az ellenfelekről tudni kell

A világbajnokságot vasárnap a japánok ellen nyitja a magyar csapat, az ázsiaiak tavaly is ellenfeleink lettek volna a budapesti vébén, de az országot ért természeti katasztrófa miatt végül nem jöttek el. Tavaly novemberben aztán Miskolcon összejött a találkozó, amelyen 2-0-ra vezetett a magyar csapat, de végül 5-3-ra a japánok nyertek.

Az egymás elleni utolsó tétmeccsre szívesebben emlékszünk vissza, 2008-ban, a feljutással végződő szapporói vébén 4-2-re nyertek Ladányiék. A Ljubljanában szereplő japán keret sok helyen megegyezik azzal, amelyik Miskolcon szerepelt, a felkészülés során Ukrajnát hosszabbításban verték 3-2-re, Dél-Korea ellen pedig egyszer nyertek, egyszer kikaptak.

Japán után Ukrajna következik, amellyel vébén utoljára szintén 2008-ban találkoztunk, a szapporói 4-2-es győzelemmel jutott fel a magyar válogatott hetven év után a világ legjobbjai közé. Az ukránokkal tavaly háromszor is játszottunk, és mindháromszor 3-2-es vereséget szenvedtünk, most adott a lehetőség a visszavágásra.

Az ukránok két NHL-játékosa, Alekszej Ponyikarovszkij és Ruszlan Fedotyenko a rájátszásban érdekelt csapatával, így egyikük sem lesz ott Szlovéniában, mint ahogy a korábban a tengerentúlon szintén megfordult Szergej Varlamov sem. Tagja viszont az utazó keretnek a korábban a jászberényi légiót erősítő Anatolij Donyika fia, Vitalij, aki apjával ellentétben csatárposzton játszik.

Talán a harmadik és a negyedik meccs lesz a legnehezebb, mivel a házigazda Szlovénia és Ausztria is mumusnak számít, tétmeccsen nem megy a magyar csapatnak ellenük. A szlovén kapitány, Matjaz Kopitar nem számíthat fiára - egyben a csapat legnagyobb sztárjára -, Anzéra, aki a Los Angeles Kingsszel az NHL rájátszásában érdekelt, ugyanúgy, mint a Detroitban profiskodó Jan Mursak. A szlovénokat még egyszer sem győztük le vébén, ők viszont kétszer is 4-1-re vertek minket Ljubljanában, 2010-ben és 2007-ben is ezen a vereségen múlt a feljutás.

Kopitar a magyar válogatott helyett a Vancouver ellen villoghat:


Az osztrákoktól is hiányzik majd két NHL-játékos, a buffalói Thomas Vanek több kisebb sérülés miatt nem vállalja a játékot, míg a Carolinát erősítő Andreas Nödl három hetet hagyott ki agyrázkódás miatt, és ugyan az alapszakasz végén már jégre lépett, nem érzi magát elég fittnek. Egy NHL-játékos azért így is lesz az osztrákoknál, a 24 éves Michael Grabner 78 meccsen 32 pontot (20 gól, 12 gólpassz) jegyzett a New York Islanders színeiben. Az utolsó tizenegy magyar-osztrák meccset kivétel nélkül a nyugati szomszédunk nyerte, tétmeccsen utoljára 1977-ben, a tokiói B csoportos vébén sikerült legyőzni őket.

A britek ellen hagyományosan kemény, brusztolós meccset szokott játszani a magyar csapat, de a statisztika mellettünk szól, a két csapat legutóbbi öt egymás elleni meccséből négyet a magyarok nyertek, a britek éppen a 2005-ös debreceni vébén jegyezték egyetlen sikerüket az utóbbi időben.

A program:
április 15., vasárnap:
Magyarország - Japán 13 ó
Ausztria - Ukrajna 16.30
Szlovénia - Nagy-Britannia 20 ó

április 16., hétfő:
Magyarország - Ukrajna 13 ó
Ausztria - Nagy-Britannia 16.30
Szlovénia - Japán 20 ó

április 17., kedd:
szünnap

április 18., szerda:
Ukrajna - Nagy-Britannia 13 ó
Ausztria - Japán 16.30
Szlovénia - Magyarország 20 ó

április 19., csütörtök:
Japán - Nagy-Britannia 13 ó
Ausztria - Magyarország 16.30
Szlovénia - Ukrajna 20 ó

április 20., péntek:
szünnap

április 21., szombat:
Japán - Ukrajna 13 ó
Magyarország - Nagy-Britannia 16.30
Szlovénia - Ausztria 20 ó

Az ellenfelekkel szembeni mérleg:
Japán: 20 mérkőzés, 6 győzelem, 14 vereség (53-90)
Ukrajna: 15 mérkőzés, 2 győzelem, 13 vereség (21-72)
Szlovénia: 22 mérkőzés, 4 győzelem, 16 vereség, 2 döntetlen (56-89)
Ausztria: 38 mérkőzés, 7 győzelem, 29 vereség, 2 döntetlen (88-168)
Nagy-Britannia: 26 mérkőzés, 15 győzelem, 10 vereség, 1 döntetlen (89-71)

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Bálizs Bence, (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)
hátvédek: Horváth András, Tokaji Viktor, Láda Balázs, Sille Tamás, Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás, (Dab.Docler) Szélig Viktor (Briancon)
csatárok: Ladányi Balázs, Sofron István, Vas Márton, Kovács Csaba, Sikorcin Ladislav, Mihály Árpád, Benk András, Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz, (Dab.Docler), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby), Hári János (MoDo)