Vágólapra másolva!
Az öt év után távozó Mocsai Lajos helyett várhatóan spanyol edző érkezik az MKB Veszprém férfikézilabda-csapatához. Az [origo] úgy értesült, a 41 éves Mariano Ortega Martinez lehet a befutó, akivel nemcsak spanyol játékosok, de akár Nagy László is érkezhet. A világklasszis jobbátlövő magyarországi szerződése pedig megoldhatja az évek óta húzódó válogatottság kérdését is.

Spanyol edzővel, spanyol játékosokkal, sőt akár Nagy Lászlóval is erősíthet a Veszprém férfikézilabda-csapata a nyáron. Mocsai Lajos szezonvégi távozásával felröppent jó néhány név Zdravko Zovkótól Noka Serdarusicig, azonban - ahogy a Nemzeti Sport a csütörtöki számában is írta - várhatóan nem az egykori Jugoszláviából, hanem Spanyolországból érkezik az új szakvezető.

Több forrásból is úgy tudjuk, a befutó Mariano Ortega Martinez lehet, aki játékosként megfordult a Valladolid (1992-1996), a Caja Cantabria (1996-2001), a Ciudad Real (2001-2005) és a CAI Aragón (2005-2008) csapataiban. A spanyol válogatottal 2005-ben világbajnok lett, nyert két Eb-ezüstöt (1998, 2006) és egy Eb-bronzot (2000). Eddig egyetlen klubnál, az Aragónnál dolgozott edzőként, amellyel az idén a KEK-elődöntőjéig jutott - igaz, az első mérkőzésen kilenc góllal kikapott a német Flensburgtól.

Ortega érkezésével állítólag a spanyol piac is megnyílhat a Veszprém előtt, sőt akár Nagy László is hazatérhet, információnk szerint ugyanis a Barcelona világklasszis kézilabdázója is a magyar bajnokhoz igazolhat.

Nagy esetleges érkezése a válogatottság régóta húzódó kérdését is megoldhatná: az átlövő ugyan 2009. június 21-én, a Szlovákiában 30-19-re megnyert Eb-selejtezőn lépett pályára utoljára magyar színekben, de a visszatérése sokat javítana a válogatott esélyein az olimpián.

Naggyal nincs hivatalos MKSZ-tárgyalás

"Nagy Lászlóval nincsen hivatalos egyeztetés a válogatottbeli visszatérést illetően" - mondta az [origo] érdeklődésére Borsos Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) válogatottakért felelős elnökségi tagja.

"Annyit tudunk nem hivatalosan, hogy a játékos tárgyalásokat folytat a Barcelonával a szerződése meghosszabbítása érdekében, amennyiben nem marad, sok klub és ország jöhet szóba újabb állomásként. Akár Magyarország is, erről valóban lehet olvasni és hallani itt-ott. És akkor persze számolunk azzal, hogy akár a magyar válogatottban is pályára lép" - tette hozzá.

Nagy klubváltása mellet szólhat az is, hogy a Barcelona belső szabályzata értelmében 30 év feletti játékossal már csak egy-egy évet hosszabbít, így Nagy hiába tervezne hosszabb távra, nem köthet olyan szerződést. Információink szerint a Veszprémen kívül szívesen látná a Hamburg, illetve nevelőklubja, a Szeged is, állítólag akadna olyan szponzor, amely mindkét magyar klubnál támogatná szerződtetését.

Megkeresésünkre Hajnal Csaba, a Veszprém ügyvezető igazgatója úgy reagált, hogy ezzel kapcsolatban nincs mondanivalója. "Melyik az a csapat, amely nem szeretne egy ilyen kvalitású játékost? Nagy Lászlónak egy évig még érvényes szerződése van Barcelonában, mást nem szeretnék mondani."

Az [origo] megkereste a Barcelona sajtóosztályát is, de érdemi választ nem kaptunk. Nagy László pedig többszöri hívásra sem vette fel a telefont.

Mocsai semmilyen változásról nem tud

Borsos szerint Nagy kezében van a megoldás egyik kulcsa, ha jelentkezne a válogatottnál, akkor szerepeltetése Mocsai Lajos szövetségi kapitánytól függne, akinek komoly nehézséget okozhat egy ilyen helyzet. Hiszen adott egy keret, amely kiharcolta az olimpiai szereplést, és amelyből Nagy az ismert okok miatt hiányzott. "Viszont a válogatott nem a baráti társaságról szól csak, itt az eredmény is fontos. Márpedig Nagy Lászlóval a csapat jóval erősebb lenne. Aki szerint ez nem igaz, az nem ért a kézilabdához."

Mocsai 31 játékost már nevezett az olimpiára, és a végső, 14 fős névsort - a kapitány tudomása szerint - június 8-9-ig kell leadni. Hogy a szűkített keretben ott lesz-e Nagy László neve, azt viszont még ő sem tudja.

Forrás: MTI/EPA/Andreu Dalmau

"Semmi változásról nem tudok, személy szerint vele nem tárgyaltam" - mondta az [origo]-nak Mocsai Lajos, hozzátéve, hogy a szövetségi kapitányé egy nagyon fontos pozíció, ezért nincs módja arra, hogy egyik nap igent, másik nap nemet mondjon a Nagy-ügyben. "Ő el fogja dönteni, hogy hol folytatja, az, hogy Németországban, Spanyolországban vagy Magyarországon, nagymértékben meghatározza a jövőjét. Akkor láthat tisztán mindenki, ha az ő akarata kirajzolódik, akkor lehet majd ezzel az üggyel foglalkozni."

Mocsai, aki a válogatott mellett a Veszprém csapatát is irányítja, arról nem tud, hogy esetleg magyar klubban folytatná a jobbátlövő. "Az interneten sokfelé írnak róla, de én tapasztaltabb vagyok annál, minthogy erre bármit is mondjak. Amikor látjuk, hogy hol kezdi meg a felkészülését, és hol játssza le az első tétmérkőzését, akkor válik biztossá, hogy hová igazol. Találgatni semmiképp nem szeretnék, és ehhez a stratégiához a jövőben is tartom magam" - fogalmazott a tréner, aki szerint óriási nyugtalanságot okoz a játékosok körében, amikor a világversenyek előtt rendre előkerül a téma.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nagy hivatalosan 2011. február 10-én jelentette be, hogy nem kíván a magyar válogatottban szerepelni, amíg az általa felvetett gondok meg nem oldódnak.

"Nagy László abszolút konkrét, nemleges választ adott, ami az elmúlt időszakban érzékelt tendencia alapján nem volt váratlan. A felesége azt nyilatkozta, hogy a játékos nem lesz spanyol válogatott. Ezt el kell fogadnom, és tiszteletben is tartom, hogy így döntött a családdal való együttlét, az egészségi állapota - amelyet nem ismerek - és egyéb szempontok alapján" - nyilatkozta akkor az [origo]-nak Mocsai Lajos.

Valero Rivera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya az idén januárban azt mondta, ha a jobbátlövő spanyol állampolgár lenne, akkor számítana rá. "Addig semmit nem mondhatok, míg a játékos nem kapja meg a spanyol állampolgárságot" - tette hozzá.

Az AS című sportnapilap április elején azt írta, hogy a spanyolországi Legfelsőbb Sporttanács egy "pozitív hangvételű közleményt" küldött a spanyol Igazságügyi Minisztériumnak, amelyben Nagy érdemeit méltatta, azaz a játékos egyre közelebb kerül ahhoz, hogy spanyol állampolgárságot kapjon.