Vágólapra másolva!
A Szolnok nagy csatában kapott ki a Besiktastól a férfikosárlabda Eurochallenge négyes döntőjének elődöntőjében. Az Olaj az utolsó negyedben hétpontos hátrányt ledolgozva egyenlített, de a hajrát a korábbi NBA-kosarasokkal felálló török csapat bírta jobban.

Férfikosárlabda, Eurochallenge, Final Four, elődöntő:
Szolnoki Olaj - Besiktas (török) 60-64 (17-13, 13-20, 10-14, 20-17)
Debrecen, Főnix-csarnok

Bár az első pontot a törökök dobták, fantasztikusan kezdte a meccset a Szolnok. A több ezer néző előtt Debrecenben rendezett elődöntőben az első két negyedben jól védekezett a magyar csapat, jöttek a hárompontosok is, és sokáig vezetett is. A jóval esélyesebb Besiktas azonban a második negyed hajrájában fordítani tudott, így a nagyszünetben 33-30-ra a törököknél volt az előny.

A Szolnok egyre bizonytalanabbul dobott kintről, a harmadik negyedben csupán tíz pontot szerzett, az utolsó tíz perc előtt így hét ponttal mentek a törökök. Az utolsó negyedben azonban a közönség biztatásának is köszönhetően feltámadt az Olaj, Báder és Nikolov vezérletével két perccel a vége előtt egyenlíteni is tudott, de a hajrát a rutinosabb Besiktast bírta jobban, így nem borult a papírforma.

Pór Péter, a Szolnok edzője a meccset közvetítő Magyar Televíziónak így fogalmazott: "Nagyon készültünk, és nagyon sajnálom, hogy ilyen remek hangulatban nem tudtunk győzni. A támadásainkkal akadtak problémák, a Besiktas olyan védekezést mutatott be, amihez a magyar bajnokságban nem szoktunk hozzá. Elkaphattuk volna a törököket, ha a kinti dobásaink jobban sülnek."

Horváth Ákos, a Szolnok játékosa: "A nemzetközi rutin döntött. A Besiktasnál minden játékos az NBA-ben vagy az Euroligában edződött, nem mindegy, hogy mennyi meccs van a lábukban és a kezükben, ez kijött például a végén a kritikus büntetőknél. Nem tudok annak örülni, hogy én viszonylag jól játszottam, győzni szerettem volna. Ugyanakkor már az óriási dolog, hogy itt vagyunk a Final Fourban. Vasárnap megnyerjük a bronzérmet."

Báder Márton, a Szolnok játékosa: "A meccs előtt úgy éreztem, hogy verhetőek a törökök, ez a meccsen be is bizonyosodott. Viszont sajnos egyszer sem sikerült átvennünk a vezetést, ami pszichikailag fordulópont lehetett volna, mindig egy kicsivel előttünk jártak, összességében megérdemelték a győzelmet. Sokat hibáztunk, de ez nem dekoncentráltság miatt volt, hanem azért, mert az ellenfél kikényszerítette ezeket a hibákat. Odatettük magunkat, 110 százalékot adott ki mindenki magából, ez ennyire volt elég. Szeretnénk megszerezni a bronzérmet."

A Szolnok a bronzéremért játszik vasárnap, 18 órakor, az ellenfél a Triumf Ljuberci lesz, miután a francia Elan Chalon 84-69-re legyőzte az orosz csapatot a másik elődöntőben.

Élő közvetítés - képekkel