Vágólapra másolva!
A címvédő Győr 37-33-ra legyőzte az 50. percben még vezető vendég Ferencvárost a női kézilabda NB I döntőjének első, szerdai mérkőzésén, és ha egy hét múlva a Népligetben is nyerni tud, akkor története során kilencedik alkalommal lesz aranyérmes. A BL- és a KEK-finalista első összecsapása több mint egy félidőn át váratlanul szoros volt, mivel a hazaiak rengeteget hibáztak, ezzel pedig remekül élt a fővárosi együttes. Az első félidő hajrájában már öt, a második játékrész elején pedig hat gól volt Elek Gábor vezetőedző csapatának előnye. Keményen harcolt az ETO, hogy ne veszítse el hét és fél éve tartó hazai veretlenségét, s végül megfordította a meccset.

Női döntő, 1. mérkőzés:
Győri Audi ETO KC - FTC-Rail Cargo Hungaria 37-33 (17-21)
gól:
Amorim 8, Radicevic 8, Löke 7, Görbicz 7, Kovacsics 3, Lekic 2, Gros 1, Vérten 1, illetve Tomori 10, Zácsik 6, Such 5, Szucsánszki 4, Zivkovic 3, Szamoránsky 2, Cifra 1, Kovacsicz 1, Szádvári 1.
Az egyik csapat második sikeréig tartó párharc állása: 1-0 a Győr javára.

A fináléban is a Győr számított esélyesnek, ugyanis ebben az évadban már háromszor - kétszer az alapszakaszban, egyszer pedig a Magyar Kupa negyeddöntőjében - legyőzte, ráadásul mindig legalább tíz góllal a legfőbb hazai riválisát, továbbá 2004. szeptember 26-a óta nem volt magyar csapat, amely nyert volna a Magvassy Csarnokban.

A találkozó első tíz percében váltott vezetéssel együtt haladt a két csapat, majd a Győr emberelőnye alatt megugrott 5-5-ről 9-5-re. Az FTC a brazil Amorim kiállítását használta ki a felzárkózásra és egyenlített is, majd a remek napot kifogó Tomori vezérletével ötgólos előnyre tett szert. A sokat hibázó győriek a szünetre négy találatra csökkentették hátrányukat.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A fordulást követően a Pálingert váltó Haraldsen nagyszerű védéseivel új lendületet adott a hazaiaknak, akik agresszívebb védekezésre váltottak, ezért többször jutottak labdához, és megkezdték a felzárkózást. A Győr először a 42. percben egyenlített, ám Elek Gábor időkérése után ismét elléptek a vendégek. Karl-Erik Böhn tanítványai azonban ismét váltani tudtak, és átvették a vezetést. Görbicz vezérletével 35-32 lett a hajrában, és innen már nem engedte ki kezéből a győzelmet az esélyesebb, ám most sokat rontó Győr.

A találkozó után a győri klubvezetés köszöntötte a szezon végén visszavonuló Pálingert, valamint az eligazoló Vértent és Grost. Pálinger a közönséghez is szólt, és megköszönte a szurkolóknak a hosszú évekre visszanyúló, kitartó támogatást. A hazai játékosok közül többen is elérzékenyültek, sírva köszöntek el társuktól.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Amennyiben az ETO jövő szerdán a Népligetben is nyer, akkor 1957, 1959, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010 és 2011 után lesz újra aranyérmes.

Addig még vár rá a montenegrói Buducsnoszt Podgorica elleni BL-döntő visszavágó (az első meccsen 29-27-re nyert Böhn alakulata), az FTC pedig a dán Viborghoz utazik a KEK-finálé második találkozójára (a Fradi 31-30-as előnyről indul).