Vágólapra másolva!
Antonio Carlos Ortega a magyar és a spanyol kézilabdát szeretné ötvözni az MKB Veszprémnél. A csapat új spanyol vezetőedzője az Mkbveszprem.eu oldalnak elmondta, hogy nagyobb taktikai fegyelmet és kevesebb eladott labdát vár el a játékosoktól a következő szezonban. Szerinte természetes, hogy megtanulja a magyar nyelvet, ha itt vállal munkát.

Antonio Carlos Ortega első spanyol edzőként vállalt munkát a magyar kézilabda-bajnokságban, a kérdésre, hogy mi motiválta, hogy elvállalja a csapat irányítását, így válaszolt: "A Veszprém Európa egyik topcsapata, mindig a legnagyobb célokért küzd. A nemzetközi kupaporondon nagy hagyományai vannak, elég csak a két KEK-győzelmet vagy a 2002-es BL-ezüstöt megemlíteni. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen hagyományokkal és eredményekkel rendelkező klubért dolgozhatok. Hatalmas kihívás, egyben hatalmas lehetőség, amivel élni szeretnék."

Az ilyenkor szokásos diplomatikus székfoglaló után Ortega beszélt arról is, hogy szerinte miben kell javulnia a Veszprémnek ahhoz, hogy akár a végső győzelemért is reális eséllyel harcoljon a Bajnokok Ligájában.

"A Veszprém jó játékosokkal rendelkezik, ez a jövőben még inkább így lesz. A magyar kézilabda jellegzetességeit ötvözni szeretném a spanyoléval, az erőre épülő játékot ötvözni a taktikai finomságokkal. Az eddigieknél nagyobb taktikai fegyelmet és sokkal kevesebb technikai hibát szeretnék. Külön kiemelném, hogy a Veszprém nagyon sok labdát adott el ebben a szezonban, ebből sok könnyű gólt kapott, ezen mindenképpen változtatni kell. A csapat hatosfala az egyik legjobb Európában, azonban emellé több védekezési variációt is meg szeretnék honosítani. Ez persze nem fog gyorsan menni, lépésről lépésre kell haladnunk. Támadásban fegyelmezettebbnek kell lennünk, többet kell futnunk, több gólt kell lőnünk gyors indításból. A széleket hatékonyabban kell használnunk, mind felállt fal ellen, mind az indításoknál."

A célokról elmondta, hogy csak a keret kialakítása után lehet azokat megfogalmazni, de ugyanúgy a BL-győzelemről álmodik, mint a veszprémi szurkolók. "Ezt megígérni nem tudom, de azt igen, hogy ezért mindent el fogunk követni, és az álom megvalósítása érdekében minden energiánkat mozgósítjuk."

Ortega július 23-án kezdi meg a felkészülést a csapattal, a válogatott kerettagok pedig az olimpia után négy nappal csatlakoznak. A játékosokkal folytatott kommunikációról elmondta, hogy kezdetben a spanyolul beszélő kézilabdázókra kell támaszkodnia, Laluskára, Perezre és más esetlegesen érkező, spanyolul tudó játékosokra.

"Amilyen gyorsan csak lehetséges, meg kell tanulnunk a nagyon nehéz magyar nyelvet. Ez alapvető fontosságú és elvárható egy olyan emberrel szemben, aki itt vállal munkát."

Forrás: MTI/EPA/Bjorn Larsson Roswall
Perez segíthet majd a gördülékenyebb kommunikációban

A 40 éves szakember korábban a spanyol élvonalban érdekelt Antequera trénere volt. Játékosként az FC Barcelonával minden létező trófeát begyűjtött, BL-t, EHF-kupát, KEK-et, Európai Szuperkupát nyert, ezen felül spanyol bajnok, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes volt. A 2000-es sydneyi olimpián bronzérmes volt a spanyol válogatottal, és 2005-ben vonult vissza.

A csapat új másodedzője, Xavier Sabaté Caviedes lesz, aki évek óta együtt dolgozik Ortegával. "Barcelonából ismerem Carlost, én is kézilabdáztam, kapus voltam, de közel sem voltam olyan nagy játékos, mint Ortega" - kezdte a szakember.

"A spanyol élvonalban az Antequeránál két évig dolgoztunk együtt, míg a Barcelona utánpótláscsapatánál egy évet töltöttünk el közösen. Céljaim megegyeznek a Carlos Ortega által elmondottakkal, minden erőnkkel azon leszünk, hogy a legmagasabb szintre juttassuk el ezt a csapatot. Ismerem Magyarországot, régebben nyaraltam is a Balatonnál, megfordultam Szegeden és Kecskeméten is. Nagyon szép hely, egy dolog tűnik keménynek: a téli időjárás."

Dr. Hunyadfaly Ákos klubelnök az edzői stábbal és a csapattal kapcsolatos elvárásokról így nyilatkozott: "A klub vezetése a lehetőségeihez mérten mindig próbál hosszú távra tervezni. Ennek egyik eleme, hogy edzőinkkel hosszú távon dolgozunk együtt: Zdravko Zovko hét évig, Mocsai Lajos öt évig állt a klub alkalmazásában, míg Ortega mesterrel hároméves szerződést kötöttünk. A célok hazai szinten változatlanok: bajnokság és kupagyőzelem. Amennyiben a klub célkitűzései az igazolások terén teljesülnek, és a játékosállomány az elképzeléseink szerint erősödik, a BL-ben a Final Fourba kerülés a cél. Több játékossal vagyunk tárgyalásban, mind érkezési, mind távozási oldalon, amint ezek konkretizálódnak, a klub tájékoztatni fogja a közvéleményt.