Vágólapra másolva!
A hollandok visszaléptek a december 4. és 16. közötti női kézilabda Európa-bajnokság megrendezésétől, eddig már tíz ország jelezte rendezési szándékát.

Cristian Gatu, a Román Kézilabda Szövetség elnöke elmondta, hogy kedden elküldte az EHF-nek a szándéklevelet, amelyben leszögezte, hogy képesek otthont adni az idei női Eb-nek. Összesen négy helyszínt ajánlott: Bukarest mellett a dél-romániai Craiovát és a kelet-romániai Piatra Neamtot, ahol ötezer férőhelyes sportcsarnokok vannak. Negyedik helyszínként Kolozsvárt jelölte meg, ahol folyamatban van egy 7500 férőhelyes sportcsarnok építése. Ennek munkálatai elakadtak, de Gatu reményét fejezte ki, hogy a felmerült problémák rendeződnek, ha Románia megkapja a rendezés jogát.

Az EHF kedd este honlapján számolt be arról, hogy Horvátország, Dánia, Macedónia, Izland, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, Szlovákia és Svédország is elküldte szándéknyilatkozatát. Michael Wiederer főtitkár szerint ez a lista még tovább bővülhet, mert több más országban is fontolgatják a pályázást, ugyanakkor jelezte, hogy reményeik szerint két héten belül meglesz az új házigazda.

A hollandok visszalépése azt is jelenti, hogy az ország csapata nem lesz ott az Eb-n. A rendezőnek járó indulási helyre bekerülő csapat kiléte a helyszínkijelöléssel egy időben történik majd meg.

A 16 csapatos tornára Magyarország és Románia válogatottja is kijutott. A sorsolást szerdán tartották volna Rotterdamban, de elhalasztották a hétfői bejelentés miatt.