Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte szereplését a 2012/13-as Világliga selejtezőjében az átalakított és megfiatalított magyar férfivízilabda-válogatott, amely Nagyváradon győzött szerdán a románok felett.

Világliga, C csoport, 1. forduló:
Románia - Magyarország 9-12 (0-2, 1-3, 3-2, 5-5)
góldobók:
Chioveanu, Negrean, Georgescu 2-2, Ghiban, Diaconu, Goanta 1-1, illetve Varga Dénes 3, Kis G., Szivós, Hárai 2-2, Vámos, Varga Dániel, Hosnyánszky 1-1

Online közvetítés

A balkezes Vámos Márton pattintásos gólja vezette be a találkozót, amelyen a magyar kispadon Kemény Dénes eddigi segítője, az idei két Vl-meccset megbízott szövetségi kapitányként dirigáló Benedek Tibor ült.

Az összecsapás a folytatásban is a vendégek szája íze szerint alakult, mert miközben ragyogóan védekezett a gárda, egy ellenakciónál Varga Dénes lövése beakadt a bal alsóba, így 2-0-s állásról kezdődhetett a második negyed, amelyben Kis Gábor klasszikus centergóllal növelte tovább az előnyt (0-3).

Baksa László bravúrja után - a kapus büntetőt védett - Szivós Márton bombázott a román kapuba. Kevéssel a nagyszünet előtt emberelőnyből szépítettek a házigazdák, ám villámgyorsan érkezett a válasz is: Hárai Balázs húzta a labdát a kapuba (1-5).

A harmadik nyolc perc szerencsés román találattal indult - Baksa hátáról pattant a hálóba a labda -, majd annál mutatósabb ejtésgóllal zárkóztak közelebb a vendéglátók (3-5). Fórból Varga Dániel vette be a jobb alsó sarkot, Kis pedig a balt, így visszaállt a négygólos differencia (3-7). A játékrész hajrájában azonban a románok még szépíteni tudtak (4-7).

A befejező negyed nyitányaként Szivós pattintása ért célt, s bár a felelet sem késett, Varga Dénes visszaállította a négygólos különbséget (5-9). Így cselekedett Hosnyánszky Norbert is, aki szolnoki csapattársa, Negreanu góljára reflektált hatásosan (6-10). Kettős emberhátrányból lőtték hetedik találatukat a románok, centerből, pompás akció végén Hárai révén a tizenegyediket a magyarok. A 8-11-es eredmény sem élt sokáig, mert Varga Dénes látványos megoldással triplázott, a románok öröme csupán annyi lehetett, hogy az utolsó gólt - a másik szolnoki román légiós, Georgescu jóvoltából - ők szerezték (9-12).

A még formálódó magyar csapat nagyszerűen mutatkozott be a nagyváradi Ioan Alexandrescu uszodában, s folytathatja a hétvégén hasonlóképpen, amikor is a világbajnok, olimpiai ezüstérmes olasz válogatott lesz az ellenfél Székesfehérvárott, déli 12 órától. A csoport tagja még az orosz csapat, amellyel első ízben január 30-án találkozik a magyar válogatott.

Benedek Tibor, a megbízott szövetségi kapitány így értékelt: "Lelkesen, magabiztosan játszottak a fiúk. Az elején különösen jó volt a védekezésünk, a bírók később már könnyebben adták a kiállításokat, de amikor kellett, mindig tudtunk gólt lőni, így a megszerzett előnyt végig tudtuk tartani. Jó kezdet volt, mindenkinek önbizalmat adhat ez a szép eredmény."