Vágólapra másolva!
Az olimpiai negyedik magyar férfikézilabda-válogatott nagy csatában 28-24-re nyert a szlovák csapat ellen Eperjesen a 2014-es Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában, így óriási lépést tett a továbbjutás felé.

Férfi Eb-selejtező, 4. csoport, 2. forduló:
Szlovákia - Magyarország 24-28 (12-13)
gól: Rábek 5, Stranovsky 4, Vadkerti G. 4, Polakovic 3, Antl 2, Hruscak 2, Guzy 1, Voltentic 1, Urban 1, Kopco 1, illetve Nagy L. 8, Császár 5, Iváncsik G. 5, Zubai 3, Harsányi 3, Putics 2, Mocsai T. 1, Vadkerti A. 1

A hazaiak tartalékosan álltak fel: hiányzott többek között a Szegeden légióskodó, térdsérüléssel kezelt Frantisek Sulc, valamint másik három alapember, Daniel Valo, Peter Kukucka és Csaba Szücs is. Peter David szövetségi kapitány utólag hívta be a keretbe a Csurgó irányítóját, Gabriel Vadkertit, aki a magyar kerettag Vadkerti Attila unokatestvére. Mellette még másik három szlovák játékos szerepel magyar NB I-es klubban.

A 2013-as spanyolországi vb-re is készülő magyarok rövid ideig vezettek, de a szlovákok még emberhátrányban is tudtak egyenlíteni, a sok hiba miatt aztán fordítottak is (10. perc: 6-4). Tatai Pétert Mikler Roland váltotta a kapuban, miközben a hazai kapus, Richard Stochl remekelt.

A 17. percben, 9-7-es hazai vezetésnél Mocsai Lajos szövetségi kapitány időt kért, majd Stochl újabb büntetőt védett. Schuch Timuzsint kiállították, ám ekkor Nagy László két találatával 10-10 lett az állás. Mikler is magára talált, és közvetlenül a szünet előtt hétméterest fogott, így a magyarok vonulhattak minimális előnnyel pihenőre.

A második félidőben már sokkal jobban összpontosított a vendégcsapat, a védekezés jelentősen feljavult, Nagy László igazi vezéregyéniség volt, és fokozatosan nőtt a különbség. A hazaiak hiába kértek időt, a magyarok lendületét nem tudták megtörni. A 42. percben már 20-15-re vezetett a Mocsai-csapat.

Ilyés Ferenc begyűjtötte a harmadik kisbüntetését, így piros lappal végleg kiállt a védelem egyik oszlopa. A csereként beálló Mocsai Tamás kilencperces gólcsendet zárt le.

Iváncsik Gergő elrontott büntetője (szinte beleragadt a kezébe a labda) után feljöttek 24-22-re a hazaiak. Harsányi Gergely viszont lehűtötte a kedélyeket, és még emberelőnyt is kiharcolt, ezzel gyakorlatilag megpecsételődött a szlovák válogatott sorsa.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány így nyilatkozott a meccset közvetítő Sport TV-nek: "Nagy meglepetés nem ért bennünket, azt nyújtották a szlovákok, amit vártunk. Az elején azért volt szoros a meccs, mert a világklasszis kapus, Richard Stochl több hetest és ziccert is védett, de lépésről lépésre felőröltük az ellenfelet, amely nem tudta tartani azt a tempót, amit mi diktáltunk. Irányítóban, átlövőben és beállósban is nagy játékot nyújtottunk. A szlovákok szövetségi kapitánya a találkozó után azt mondta nekem, hogy megérdemelten nyertünk, mert mi játsszuk a jobb kézilabdát. Ő a meccs előtt időzített bombát ígért, de az ma nem robbant."

Az Eb-selejtezős sorozat áprilisban folytatódik.

Az állás:
1. Magyarország 4 pont (60-49)
2. Horvátország 4 (55-44)
3. Szlovákia 0 (45-53)
4. Lettország 0 (48-62),

A kvartettből az első két helyezett jut ki a 2014-es dániai Eb-re.